Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Жовтень » 7 » У разі легеневої форми сибірки не можна виключати біотерористичний акт - експерт
21:49
У разі легеневої форми сибірки не можна виключати біотерористичний акт - експерт

 

НАУКОВЕЦЬ ЗАСТЕРІГАЄ

 

 

 

 

 

 

У разі розвитку легеневих форм сибірки завжди треба підозрювати біотероризм.

 

 

Про це на своїй сторінці в Facebook написала провідний інфекціоніст України завідувач кафедри інфекційних хвороб НМУ ім. Богомольця, заслужений лікар України професор Ольга Голубовська.

 

 

“Сибірка - це зооноз, що викликається Bacillus anthracis. У нас назва хвороби пов'язана з широким поширенням її в Сибіру до революції 1917 р. і переважанням шкірних форм (сибірковиразкового карбункула), а в англомовній літературі використовують назву антракс (anthrax - грецьк. вугілля) у зв'язку з наявністю характерного чорного струпа на шкірі. Серед клінічних форм найчастіше зустрічається шкірна (95%), легенева (5%), менше 1% - шлунково-кишкові, септичні, менінгеальні. Смертність від септичних і легеневих форм досягає 100%. У разі розвитку легеневих форм завжди треба підозрювати біотероризм", - акцентувала професор.

 

 

Крім того, Голубовська в публікації вказує на свій пост, опублікований у грудні 2007 року, де описує ситуацію в Північній Кореї, яка проводить випробування з використання сибірки як біологічної зброї.

 

 

«Північна Корея починає випробування щодо встановлення сибірковиразкового мікроба на міжконтинентальні балістичні ракети (МБР), які здатні ударити по США. Нині почалися експерименти з попередження загибелі збудника сибірки при високій температурі - понад 7000 градусів, і є інформація, що країна вже досягла успіху в цьому. Наприкінці листопада учені Кім Чен Ина створили свою «найбільшу» МБР, яка може мати «надважку ядерну боєголовку» і завдати удару по «всьому материку США». Т.ч., Північна Корея «стала повноправною ядерною державою», - пише Голубовська.

 

 

За її словами, збудник тривалий час може перебувати в довкіллі у вигляді спор, які можна використати як біологічну зброю - третя група біологічної небезпеки.

 

 

“Багато хто ще пам'ятає, як у 2001-2002 рр. США охопила "лихоманка поштового тероризму", причиною якої був порошок, що містить спори сибірки, тоді захворіли 22 людини, п'ятеро загинули. Постраждали великі медіа-агентства, наприклад, AMI - вони змушені були переїхати, дезінфекція установ коштувала більш як 200 млн доларів, а загальні збитки було оцінено в мільярд. Ця ситуація викликала певну напружену обстановку і в нас у країні - багато чиновників боялися самі відкривати свою кореспонденцію. Ще раніше, 1979 року, в СРСР стався найбільший інцидент, пов'язаний із масовим зараженням сибірковиразковими бацилами в небойових умовах, - тоді у Свердловську за офіційними даними загинули 64 людини, за неофіційними - тисячі. Штами збудника VNTR4 і VNTR6, що викликали захворювання, мали західне походження (США і ПАР, відповідно)", - зазначила професор.

 

 

Вона підкреслила, що застосування спор сибірки як біологічної зброї обумовлене легкістю їх отримання, можливістю "непомітного" застосування і високою ефективністю: експерти ВООЗ підрахували, що за 3 дні після розпилення 50 кг спор упродовж двокілометрової зони за напрямком вітру в бік міста з населенням 500 000 людей спостерігатиметься інфікування 125 000 (25%) жителів і 95 000 (!) смертей.

 

 

“На сьогодні ситуація ускладнюється наявністю збудника на озброєнні мінімум 5 країн, селекцією резистентних штамів, що стійкі до антибіотиків і важко піддаються терапії. Для профілактики захворювання застосовують вакцини, в США військовослужбовці з 1998 р. отримали декілька мільйонів доз, зараз, ймовірно, цей процес посилиться. Для екстреної профілактики у разі можливого легеневого ураження (в т.ч. під час біологічної атаки) застосовують антибіотики (ципрофлоксацин)", - зазначила професор.

 

 

Як повідомляв Укрінформ, у Міністерстві охорони здоров'я заявили, що закупівля вакцин проти сибірки не проводиться за кошти держави. В Україні 13,5 тисячі місць, які можуть бути потенційно небезпечні через можливе поширення сибірки. Останніми роками такі випадки реєструвалися 2003 року в Харківській області, 2004-го - в Чернівецькій, 2008-го - в Миколаївській, 2012-го - в Черкаській.

 

 

Днями у Саратському районі Одеської області п'ятеро жителів одного з сіл заразилися паличкою сибірки від хворої корови.

 

 

Фото – Укрінформ

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2550971-u-razi-legenevoi-formi-sibirki-ne-mozna-viklucati-bioteroristicnij-akt-ekspert-utocneno.html

 

Переглядів: 387 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 18:20
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024