Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Жовтень » 12 » Зачищення Донбасу від мін гальмується через технічні та законодавчі перепони
21:23
Зачищення Донбасу від мін гальмується через технічні та законодавчі перепони

 

 

СУМНА ПЕРШІСТЬ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За оцінками Організації Об’єднаних Націй, східна Україна –

одна з найбільш замінованих територій в світі.

 

 

З 2014 року від мін та вибухонебезпечних предметів постраждали 1950 осіб, серед яких багато мирних мешканців, дорослих та дітей. Площу “забруднених” ділянок, навіть визначити складно, і поки конфлікт триває, вона зростає.

 

 

Розмінуванням в Донецькій та Луганській областях, окрім держорганів, займаються і міжнародні організації. Як вони працюють, які перепони з’являються під час їх діяльності, на які аспекти варто звертати увагу журналістам – про це йшлося на семінарі “Актуальні питання забезпечення мінної безпеки та гуманітарного розмінування на території України”, який був проведений в Антикризовому медіа-центрі для працівників регіональних ЗМІ. Організував захід Укртелерадіопресінститут за підтримки інженерного підрозділу ВСУ, Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні, організації “The HALO Trust t in Ukraine”, Данської Групи з розмінування, ПрАТ “Трансімпекс”.

 

 

Всі спікери наголошували на тому, що Україні потрібен закон, який, спираючись на міжнародні стандарти з протимінної діяльності, має чітко визначати, хто повинен розміновувати небезпечну територію зони бойових дій, і як передавати вже розміновані ділянки в користування цивільним. У Верховній Раді знаходяться вже 4 законопроекти, але депутати не квапляться їх розглядати, оскільки ніяк не можуть домовитись, хто буде освоювати фінансування.

 

 

Міжнародні організації, які з початку конфлікту працюють в Україні, зараз діють на підставі угоди з Міністерством оборони та за допомогою донорських грошей. Проте законодавча невизначеність, з однієї сторони, обмежує їх можливості (їм забороняється підривати та утилізувати знайдені боєприпаси, працювати в зоні бойових дій тощо), з другої – може стати підставою для припинення фінансування.

Благодійна організація “The HALO Trust” розпочала свою протимінну діяльність в Україні з 2015 року.

 

Наразі в Донецькій та Луганській областях працюють 25 груп, до складу яких входять демінери та парамедики. Всього під контролем “The HALO Trust” 141 дільниця загальною площею 1300 га, з яких 300 га вже очищено від вибухонебезпечних предметів. Це невеличка цифра в порівнянні з усією площею забруднення – за оцінками, на Донеччині та Луганщині мінами та вибухонебезпечними предметами усіяні приблизно 7 тисяч гектарів, і це тільки на підконтрольній території.

 

 

У рамках своїх повноважень організація проводить гуманітарне розмінування та інформування населення. Власне, розмінування проводиться в декілька етапів: загальна оцінка мінної ситуації, нетехнічне обстеження та визначення дільниць, технічне обстеження з використанням детекторів та броньованих механічних засобів, і безпосередньо розмінування – стягування мін з ймовірних пасток, витяг з них детонаторів, позначення території. Потім про наявність вибухівки повідомляють або в підрозділи ВСУ або ДСНС, які знищують небезпечні знахідки. Після цього проводиться перевірка – 4-етапний контроль гарантує, що на цій ділянці все чисто.

 

 

Таке розмінування у всьому світі носить назву “гуманітарне”, тому що спрямоване воно на цивільних громадян. Його ціль – зробити території, де точилися бойові дії, безпечними для мирного населення та дозволити людям знов користуватись землею, річками та лісами, оброблювати поля, спокійно їздити дорогами.

 

 

Подібним чином в Україні працює й Данська група з розмінування. Як і “The HALO Trust”, команда також приділяє багато уваги інформуванню мирного населення. Кажуть, що на кожен рік війни потрібно 10 років розмінування. Тому мешканці Сходу України ще довго будуть у небезпеці. І не останнім чином трагічні випадки пов’язані з необізнаністю, надмірною самовпевненістю, а то і просто дурістю. Щоб запобігти цьому, фахівці з розмінування проводять навчання з дорослими та дітьми. Знання заходів безпеки багато кому допомогло уникнути загрози і врятувати життя.

 

 

Під час семінару журналістів також зацікавив тренінг з надання першої медичної допомоги постраждалим під час випадків, пов’язаних з підривом боєприпасів, проведений тренером Міжнародної організації Червоного Хреста в Україні.

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://акмц.укр/zachishhennya-donbasu-vid-min-galmuyetsya-cherez-tehnichni-ta-zakonodavchi-pereponi/

 

 

Переглядів: 423 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 08:01
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024