Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Жовтень » 12 » Вінницький трамвай “захопили” російські військові”, закликаючи людей на історичний фестиваль
21:47
Вінницький трамвай “захопили” російські військові”, закликаючи людей на історичний фестиваль

 

 

НЕЗВИЧАЙНИЙ ФЕСТИВАЛЬ

 

 

 

 

 

 

 

 

Фестиваль13 жовтня розпочнеться в 10.00 на Європейській площі у Вінниці з виставки бронетехніки: як історичної, –

часів визвольних змагань, – так і сучасної, аби продемонструвати історичне правонаступництво українських військових.

 

 

Попри ранкове блокування двох вінницьких мостів деякими автомобілістами, через що все місто стало в заторах – в тому числі й громадський транспорт, деякі вінничани проїхали сьогодні трамваєм з особливим комфортом.

 

Все завдяки “Центру історії Вінниці”, співробітники якого вийшли на рейки разом з історичним трамваєм, анонсуючи таким чином майбутній фестиваль “Вінниця – столиця УНР”, що відбудеться вже цієї суботи відразу на кількох локаціях у Вінниці. Мета акції – ще раз запросити вінничан на свято і принагідно – влаштувати для містян таку незвичну трамвайну прогулянку ранковим сонячним містом.

Однак спочатку історики та історичні реконструктори прямо в історичному ж трамваї, по ходу руху, провели незвичайну прес-конференцію для журналістів. Одягнуті в однострої, представники різних родів військ та навіть різних, воюючих між собою, армій, розповіли, чим відрізнятиметься цьогорічний фестиваль від попередніх та про своє історичне вбрання.

 

Так, фестиваль 13 жовтня розпочнеться о 10:00 на Європейські площі з виставки бронетехніки: як історичної, – часів визвольних змагань, – так і сучасної, аби продемонструвати історичне правонаступництво українських військових.

 

О 13:00 на вулиці Соборній розпочнеться хода захисників України, в якій візьмуть участь усі історичні реконструктори, а також очікується участь представників ЗСУ та Національної гвардії.

 

Кульмінаційний момент фестивалю – це військово історична реконструкція, що розпочнеться о 14:00. Цього року вона змінила локацію та відбудеться в Центральному парку в районі невеличкого яру, поруч з парком міні-Вінниця, кіноконцертного залу “Райдуга” та ділянкою паркового стадіону.

 

– Цього року ми вирішили відтворити події, які наближені до реальності – ми говоримо про події 13, 14 та 15 жовтня 1919 року, коли українське військо провадило свій потужний та останній того року генеральний наступ супроти денікінців, білогвардійців, супроти збройних сил Півдня Росії, – розповідає очільник “Центру історії Вінниці” Олександр Федоришен.

 

Умовно йдеться про бій на узліссі на околиці містечка Бершадь на Вінниччині. Під час реконструкції організатори обіцяють певні сценарні сюрпризи: окрім армії УНР та збройних сил Півдня Росії, будуть також представлені ще деякі підрозділи, які брали в той час участь в боях на Поділлі.

 

– Окрім того буде використана військова техніка, артилерія та велика кількість піротехніки. Цього разу, коли реконструкція буде не на площі, вважайте поза містом, це буде значно більш зручніше та масштабніше, ніж на попередніх реконструкціях, – говорить Федоришен.

 

 

З важкої техніки у реконструкції планується участь панцерника “Петлюра”, гармата 1905 року (гірський екземпляр) та бронеавтомобіль “Варта-2”.

 

Загалом вінницькі історики очікують участь понад 150 реконструкторів з Вінниці, Києва, Львова, Тернополя, Кам’янця-Подільського, Одеси, Кривого Рогу, Запоріжжя, Чернігова, Івано-Франківська.

 

ОДНОСТРОЇ

Голова ГО “Жива історія” Віталій Головенько разом з “однополчанином” з армії Півдня Росії демонструє свої однострої. Це форма Корниловської армії з відповідними шевронами, підсумками, царською бляхою. “Цей вояка усім своїм видом демонструє, що Вінницю буде захоплено “білими” військами”, – говорить рекоструктор.

 

Головенько обіцяє, що цьогоріч сюжет реконструкції буде надзвичайно цікавий та незвичний:

– Відкриється такий епізод, про який я, наприклад, до цього року взагалі не знав. В деякому сенсі ми залишаємося столицею реконструктрського руху України, оскільки ми сьогодні проводимо найбільші, наймасштабніші та, напевно, найякісніші заходи такого плану в Україні, – стверджує Віталій.

 

Однострої української армії представили реконструктори В’ячеслав Желіховський та Сергій Гула:

 

– Я зараз козак Третьої Залізної дивізії, з українською кокардою, а також маю нашитий тризуб блакитного кольору. Блакитний колір означає, що я – піхотинець, – говорить Желіховський.

 

Інший вояка – Сергій Гула – в англійському френчі. Масовий пошив такої форми того часу був налагоджений у Кам’янці-Подільському. Багато вояків вже в модерній формі, але більшість все ж була змушена носити старі, російські однострої.

 

– Ми реконструюватимемо генеральний наступ на Бершадь зі спробою розбити білогвардійців, які наступали на Поділлі. Основною потугою того наступу була Запорізька група армії УНР – це славетна частина, яка бере свій початок від Центральної ради. Це саме ті війська, які відступили з Києва після боїв за столицю, – розповідає Желіховський.

 

Олеся Коваль реконструює образ сестри-жалібниці: жінки, яка допомагала у медичних закладах та шпиталях. На дівчині – класичний тогочасний однострій: форма складається з бавовняної сукні з білим комірчиком, в якому ходили гімназистки старших курсів, а ще – нарукавної пов’язки з червоним хрестом, що означає приналежність до санітарних частин.

 

Також на сукню причеплений білий фартух з нашитим червоним хрестом, а на голові – апостольник: він прикриває волосся в санітарних цілях, аби “волосся не потрапило туди, куди йому не треба”.

 

– А це – чорні чоботи жіночого крою, вони оригінальні, початку 20-го століття. Як не дивно – надзвичайно зручні, теплі та досі не пропускають воду, хоч їм більше сотні років! – запевняє Олеся.

 

Окрім того історикиня зазначила, що саме тоді в українських жінок розпочався феміністичний рух: “однак він був досить своєрідний. Тому що тогочасна українська жінка – вона вимагала перш за все рівного права з чоловіками для здобуття незалежності українською державою. А вже потім – для здобуття якихось інших прав в інших сферах”.

 

“Трамвай їде за маршрутом №2!”

 

Після прес-конференції трамвай став на зупинці, аби забрати з платформи звичайних пасажирів. “Рухаємося за маршрутом №2” – говорить кондуктор в історичному ж кашкеті.

Люди деякий час не ймуть віри, що історичний трамвай виконує функцію звичайного трамваю, але зрештою все ж заходять до вагону. Вже тут дивуються ще раз, побачивши молодих людей в одязі початку минулого століття. Реконструктори роздають вінничанам журнал “Історичний калейдоскоп”, флаєри-запрошення на фестиваль та розповідають про своє вбрання і події, що відбудуться у Вінниці вже цієї суботи.

 

“Це просто неймовірно”, – говорить бабуся, вказуючи на свого онука, що мовчки, але із захопленим виглядом став на балконі історичного вагону.

 

– Він у мене фанат транспорту, особливо такого. Для нього це просто свято, – пояснює жінка, поки хлопчик стоїть біля вояків революційних армій.

 

Історичний трамвай ходив містом ще кілька годин, закликаючи людей прийти на фестиваль. Де і коли все відбуватиметься – дивіться на фестивальній мапі:

 

Автор - Андрій Качор

 

Фото - Ольги Мірошниченко

За джерелом:

https://vezha.vn.ua/vinnytskyj-tramvaj-zahopyly-rosijski-vijskovi-zaklykayuchy-lyudej-na-istorychnyj-festyval-fotoreportazh/

 

Переглядів: 562 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 23.04.2024, 09:54
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024