Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Жовтень » 14 » 14 жовтня – вихідний: що потрібно знати про День захисника України
12:40
14 жовтня – вихідний: що потрібно знати про День захисника України

 

 

СВЯТО ВІЙСЬКОВИХ НИНІШНЬОЇ І МИНУЛОЇ ДОБИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 жовтня відзначають День захисника України, Покрови Пресвятої Богородиці

та День Українського козацтва. Офіційно цей день є державним вихідним днем.

 

 

 

У 2018 році День захисника України припадає на неділю, тож вихідний переноситься на понеділок, 15 жовтня. Таким чином українці матимуть три вихідні поспіль. 14 жовтня стало державним святом з 2015 року.

 

День захисника України

 

Свято виникло на тлі підсилення в суспільстві ідей декомунізації і збройної агресії Росії на Донбасі і в Криму. Президент Петро Порошенко встановив 14 жовтня державним святом своїм Указом від 14 жовтня 2014 року. Водночас він скасував святкування Дня захисника Вітчизни 23 лютого, який в СРСР був Днем Радянської армії та військово-морського флоту.

 

 

А пізніше глава держави виступив з ініціативою зробити цей день вихідним. 5 березня 2015 року Верховна Рада підтримала президентський законопроект про встановлення вихідного 14 жовтня.

 

 

Вперше День захисника України у 2015 році відсвяткували під гаслом "Сила нескорених". Президент Петро Порошенко заявив, що саме силу нескорених продемонстрували українські воїни, які відстоюють незалежність та суверенітет України у війні з російським агресором. На його думку, День захисника України має стати всенародним святом, таким як День Незалежності, Великдень чи Різдво.

 

 

14 жовтня, Покрова Пресвятої Богородиці, ще з козацьких часів був святковим днем захисників Вітчизни. Тому, минулого року, свідомо викреслюючи з українського календаря чуже, штучно до нас привнесене свято російської армії-окупанта, я цілком природно зупинив свій вибір на 14 жовтня, – сказав Порошенко під час першого святкування Дня захисника Україна.

 

 

Датою свята не випадково обрали 14 жовтня, адже в цей день відзначають і День українського козацтва, символом якого була Богородиця.

 

День українського козацтва

 

Для українських козаків день Покрови Божої Матері також був найбільш шанованим святом, адже їхню церкву було присвячено саме Діві Марії. В цей день, 14 жовтня, у козаків відбувалися вибори нового отамана.

 

 

Після зруйнування Запорізької Січі в 1775 році козаки, що пішли за Дунай на еміграцію, взяли з собою образ Покрови Пресвятої Богородиці. Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Українi воно набуло ще й козацького змісту і отримало другу назву – Козацька Покрова.

 

 

День українського козацтва почали відзначати в Україні з 1999 року, коли Леонід Кучма впровадив це свято своїм Указом від 7 серпня 1999 року.

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://24tv.ua/ukrayina_tag1119

 

 

Переглядів: 455 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 00:53
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024