Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Жовтень » 15 » Сьогодні - Міжнародний день «Білої тростини»
15:47
Сьогодні - Міжнародний день «Білої тростини»

 

НАГАДУВАННЯ ПРО НЕЗРЯЧИХ

 

 

 

 

 

 

Щороку цього дня у світі відзначається Міжнародний день

«Білої тростини»символу незрячої людини.

 

День встановлений у 1969 році, згідно з рішенням Міжнародної федерації сліпих. Уперше цей день відзначали в США 15 жовтня 1964 року з ініціативи Національної федерації сліпих.

 

«Біла тростина» як реальний предмет, без якого важко уявити життя незрячої людини, з’явилась у 1921 році, коли молодий англієць, фотограф за фахом Джеймс Біггс, що втратив зір унаслідок нещасного випадку, самостійно виготовив такий ціпок. Він пофарбував тростину в білий колір, аби оточуючим був зрозумілий особливий статус її власника.

 

Ініціатива Біггса була підхоплена й декілька років потому саме біла тростина стала тим вирізняльним знаком, за яким одразу ж можна визначити, що людина, яка тримає її в руках – незряча.

 

На початку 1930-х років тростина з’явилась у Європі, а невдовзі і в Америці – її роздавали всім, хто мав у ній потребу. Широкому розповсюдженню білої тростини в західних країнах сприяли численні благочинні та релігійні організації.

 

Нині Міжнародний день «Білої тростини» є не тільки своєрідним знаком, що має нагадувати суспільству про людей з обмеженими фізичними можливостями, але й днем, заснованим для запровадження інтегративних і реабілітаційних процесів.

 

Найпоширеніші гасла Міжнародного дня «Білої тростини» – толерантність, рівноправ’я та інтеграція. А ще Міжнародний день «Білої тростини» – це спроба зрівняти в правах інвалідів і умовно здорових, дозволивши першим відчути себе повноцінними, а іншим – приміряти на себе долю людини з фізичною вадою.

 

В Україні дуже дієвим і промовистим заходом було би, якби водіїв, що паркують власні машини де їм заманеться, зокрема й на «зебрах», цього дня хоч би на півгодини примусили себе побути на місці незрячих людей: зав’язали очі й дали в руки білу тростину – нехай би спробували пройтися міськими тротуарами.

 

Можливо, скинувши пов’язку з очей, вони би тоді по-новому побачили світ і зрозуміли, що крім здорових, є ще люди з фізичними вадамия, і їм би стало хоч трохи ніяково за власний агресивний експансіонізм.

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2557368-15-zovtna-pamatni-dati.html

 

Переглядів: 674 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 13:39
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024