Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Жовтень » 20 » Сьогодні Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози.
10:22
Сьогодні Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози.

 

РАК - ВИЛІКОВНИЙ!

 

 

 

 

 

 

Проводиться згідно з Указом Президента від 17 січня 2005 року.

 

 

 

Мета дня – звернути увагу жінок на серйозність ризиків захворювання раком молочної залози, поінформувати їх про вирішальні чинники у запобіганні раку грудей, про профілактику і лікування цього захворювання.

 

За статистикою ВООЗ, рак грудей є найбільш розповсюджений вид раку серед усіх онкологічних захворювань у жінок. В Україні рак грудної залози теж лідирує серед жіночих онкологічних хвороб: щорічно близько 16,5 тис. жінок дізнаються про свій діагноз, а щогодини від раку грудей помирає одна жінка.

 

Головна причина високої смертності від цієї хвороби в нашій країні – пізня діагностика. Кількість випадків раку молочної залози в розвинених країнах різко зросла після 1970-их років. Це пояснюють, зокрема, зміною стилю життя населення розвинутих країн (наприклад, в сім’ях зменшилася кількість дітей, і термін годування грудьми скоротився).

 

В більшості випадків рак молочної залози спорадичне захворювання, але в 5-10% може бути спадковим та проявляється внаслідок мутацій в генах. Крім того, вік та жіноча стать також підвищують ризик розвитку новоутворення.

 

Інші потенційні фактори ризику: аборти, відсутність пологів та вигодовування груддю, підвищений рівень естрогенів.

 

Слід зазначити, що 15 жовтня у 44 країнах світу проводиться Всесвітній день боротьби з раком молочної залози. Міжнародним символом організацій і приватних осіб, котрі підтримують програму боротьби з раком молочної залози є рожева стрічка (англ. pink ribbon).

 

Програма підтримується президентами різних країн на державному рівні, монаршими особами, відомими медиками, зірками шоу-бізнесу, комерційними й неурядовими організаціями.

 

З 2005 року в Україні щорічно відзначається Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак грудної залози. Його було засновано, щоб привернути увагу громадськості до стрімкого зростання показників захворюваності на рак грудей в Україні.

 

Домінанта заходів цього Дня – підвищити поінформованість населення щодо проблем раку грудної залози та наголосити на важливості діагностики захворювання на ранніх стадіях для належного лікування.

 

Захворіти на рак грудної залози може будь-яка жінка, однак у одних ризик захворювання високий, а в інших - низький. Не позбавлені цього ризику і чоловіки, проте понад 99% всіх пацієнтів з раком молочної залози - жінки.

 

Фактори, що підвищують ризик захворювання, наступні: вік понад 40 років; спадкова і сімейна схильність; пізня менопауза; ранній початок місячних (до 12 років); пізні перші пологи (у віці понад 30 років) або їх відсутність; переривання вагітності; фіброзно-кістозна мастопатія; ожиріння; паління.

 

За словами головного експерта департаменту охорони здоров’я з онкогінекології Світлани Струк, за минулий рік на облік з патологією шийки матки стала 261 жінка, наймолодша пацієнтка віком 24 роки, найстарша - 86 років.

 

Раз на рік (або хоча б раз на три роки) кожна жінка має бути оглянута лікарем-гінекологом жіночої консультації, що допоможе виявити перші симптоми патології.

 

Найчастіше рак грудної залози зустрічається у жінок від 45 років з піком захворювання у 55-65 років. Щороку в Україні від цього захворювання помирає майже 6 тисяч жінок.

 

Дуже багато жінок виявляють рак вже на пізніх стадіях, в результаті чого суттєво знижується ефективність лікування та ймовірність одужання. Широке впровадження мамографічних обстежень, що стало можливим завдяки проекту «Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій», значно покращило рівень ранньої діагностики патології на Львівщині.

 

Нагадаємо, що з 3 по 19 жовтня на Львівщині відбувалася акція «Дні профілактики патології шийки матки і грудної залози у жінок», під час якої жінок активно закликали пройти цифрову мамографію.

 

У Львівській області таке обстеження можна пройти у міжрайонних скринінгових центрах, які мають сучасне обладнання і розташовані у Львові, Дрогобичі, Червонограді, Самборі, Стрию.

 

Своєчасне обстеження - запорука здоров’я! Відповідальність

за власне життя – в руках кожної жінки! Рак - виліковний!

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелами:

http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/7522.html

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2561950-20-zovtna-pamatni-dati.html

Переглядів: 444 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 18:22
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024