Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Жовтень » 23 » Десять уроків нашої війни
09:55
Десять уроків нашої війни

 

РОБОТАМ – НЕ МІСЦЕ НА ПОЛІ БОЮ

 

 

 

 

 

 

В газеті «Голос України» Юрій Радковець, воєнно-політичний експерт, доцент,

генерал-лейтенант запасу, підняв проблему заборони використання роботів на полі бою.

 

 

Подаємо фрагмент цієї статті:

 

Розширення та вдосконалення практики бойового застосування безпілотних літальних апаратів військового призначення на Донбасі, а також перспективи їх активного використання як проти України, так і в майбутніх війнах і конфліктах, безумовно привноситимуть відчутні й навіть кардинальні зміни в теорію і практику складових військового мистецтва – тактику, оперативне мистецтво та стратегію. Це обов'язково знаходитиме адекватне відображення у змістовності та спрямованості сучасних бойових дій і майбутніх військових операцій на суші, в повітрі чи на морі.

 

У перспективі, фактично, варто вести мову вже не просто про БПЛА військового призначення, а про появу на полі бою так званих автономних систем озброєння або різновидів військових роботів.

 

Перш за все, це стосується ударних безпілотників, кількість, роль і значення яких з часом тільки зростатимуть. У значній своїй більшості вони виконуватимуть функції бойових (ударних) роботів – винищувачів як воєнних об'єктів і живої сили, так і об'єктів критичної інфраструктури держави, проти якої будуть застосовуватись. Серед таких об'єктів можуть знаходитися склади паливно-мастильних матеріалів, бази та арсенали боєприпасів, атомні та гідроелектростанції, нафтопереробні заводи, нафто- та газопроводи і сховища, підприємства хімічної промисловості та об'єкти транспортної інфраструктури тощо.

 

 

 

 

 

 

 

У цих умовах ніхто не може дати гарантії, що, поряд зі звичайними фугасними та запалювальними бомбами, такі бойові роботи не зможуть нести ядерні боєголовки. Удар такою зброєю по чутливій інфраструктурі або по ядерному об'єкту потенційно може спровокувати ядерну війну, після якої, може виявитися, вже нікому буде нести відповідальність за створення інтелектуальних роботів-убивць та їх застосування. Можна впевнено сказати, що людство бачить цю загрозу.

 

 

 

 

 

 

 

Такі або подібні питання ставлять сьогодні вчені, міжнародні юристи, урядові й неурядові організації. Серед них – такі впливові як «HumanRightsWatch», «AmnestyInternational», Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ), Міжнародний комітет з контролю за роботизованими системами озброєнь, Комітет з прав людини ООН, Управління ООН з питань роззброєння та багато інших. Незважаючи на це, на згадану проблему визначеної відповіді поки що не знайдено.

 

 

Фото - uk.wikipedia.org, Pinterest та з відкритих джерел в Інтернеті.

За джерелом:

http://www.golos.com.ua/news/84877

 

Переглядів: 362 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 11:28
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024