Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Листопад » 1 » Горяни вшанували Андрея Шептицького
22:49
Горяни вшанували Андрея Шептицького

 

АНДРЕЙ ШЕПТИЦЬКИЙ І ЧЕРВОНИЙ ХРЕСТ

 

 

 

 

 

 

Вшанування пам'яті митрополита Андрея Шептицького

у с.Космач Косівського району на Прикарпатті

 

 

Наша країна стоїть на порозі епохальних подій -- створення єдиної помісної церкви. У цей час заглиблюємося в шляхи розвитку християнської релігії на теренах держави, вивчаємо роль історичних постатей у збереженні духовності.

 

Під час заходів у Космацькій бібліотеці № 1. Першого листопада є привід згадати про митрополита Андрея Шептицького. Саме того дня 1944-го, на 79-му році життя, не стало митрополита Української греко-католицької церкви.

 

На знак шани до визначної постаті в Космацькій ОТГ провели низку заходів, щоб згадати людину, приклад якої дає наснаги берегти та обстоювати свою віру. Розпочалися вони в греко-католицькій церкві Святятої Трійці молитвою до митрополита Андрея Шептицького.

 

У бібліотеці № 1 села Космач виставлена експозиція книг і статей із періодичних видань "Служіння церкві і народові". Бібліотекарка Анна Рибчук познайомила відвідувачів із меценатською діяльністю митрополита. Він щедро спонсорував українські культурно-просвітницькі товариства, надавав стипендії молодим митцям. Заснував Український Національний Музей, де зібрано одну з найбільших у Європі колекцій іконопису.

 

Під час служіння єпископом УГКЦ в Івано-Франківську (на той час -- Станіславові) створив єпархіальну бібліотеку та передав до неї тисячі книг із особистої бібліотеки. Народні доми, господарські кооперативи, лічниці, дитячі притулки, навчальні заклади, громадські організації -- перелік меценатських справ Андрея Шептицького величезний. 1928 року у Львові він заснував Львівську Богословську Академію, яка на той час була єдиним українським вищим навчальним закладом на території Польщі.

 

Під час Другої світової війни владика опікувався відділенням Червоного Хреста в Галичині, яке надавало велику допомогу пораненим, хворим та полоненим.

 

У Космацькій школі заступник директора з виховної роботи Оксана Деренович організувала тематичну книжкову виставка, мультимедійну презентацію "Історія однієї долі, яка змінила Україну" і показ фільму "Спадщина Андрея Шептицького".

 

Автор - Людмила СТРАЖНИК

 

Фото надано Анною РИБЧУК

За джерелом:

http://www.golos.com.ua/news/85428

 

Переглядів: 404 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 11:37
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024