Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Листопад » 9 » Відновлена амбулаторія у Кримському як символ прагнення до мирного життя
14:27
Відновлена амбулаторія у Кримському як символ прагнення до мирного життя

 

ЗДОРОВ'Я – БЕЗЦІННИЙ СКАРБ

 

 

 

 

 

 

У прифронтовому селі Кримське після ремонту відкрито сільську

амбулаторію, що стало великою подією для всієї Луганської області.

 

 

У Кримському після ремонту відкрили сільську амбулаторію, і з цієї нагоди зібралось багато гостей: приїхали керівники області та району, представники Агенції ООН у справах біженців, журналісти.

 

Лікар Валерій Гриненко був навіть дещо спантеличений від такої уваги, хоча погоджувався: для прифронтового села – це велика подія, отже, відзначати її треба усім разом

 

Кримське – один з найпроблемніших населених пунктів області. Обстріли тут лунають чи не щодня. Противник гатив по позиціях українських військових і тоді, коли жителі села зібрались на відкриття амбулаторії.

 

Гучна музика заглушила звуки пострілів, і свято не було зіпсованим. Лише потім, після його закінчення, стало чутно, як десь за селом лунали автоматні черги.

 

Для місцевих мешканців нині важлива будь-яка подія, що несе позитив. Відбудували в селі зруйновані війною об’єкти – перемога, пустили соціальний автобус, заговорило українське радіо та показує українське телебачення – це теж велика перемога.

І навіть те, що цього року в селі народилося двоє малюків, тут вважають хорошим знаком.

 

Отже, відкриття сільської амбулаторії після капітального ремонту – це теж подія, яка стверджує прагнення налагодити мирне життя. В день до лікаря звертається близько 15 осіб. Оскільки в селі залишились в основному мешканці старшого віку, «болячки» в них однакові – гіпертонія, склероз, аритмія, а ще багато суглобової патології.

 

Певний час терапевту Валерію Гриненку доводилось працювати в досить складних умовах. Сьогодні він радіє змінам, що відбулись в амбулаторії: автономну котельню встановлено, вікна та двері замінено, а головне – відремонтовано покрівлю.

 

У 2015-му році під час обстрілу двоповерховий будинок, де розташовано медзаклад, був місцями зруйнований і залишився зовсім без даху. Всі ці роки приміщення стояло з тимчасовим дахом, від чого амбулаторія мала значний клопіт, і врешті Агентство ООН у справах біженців взялося вирішити проблему. Вартість проекту склала близько 20 тис. дол. США.

 

 

 

 

 

 

– У нас тепер тепло, бо цього літа поставили автономний котел. Райадміністрація допомогла. Восени нам пробурили свердловину, так що сьогодні у нас є і своя вода. А ще нам поставлять нову сантехніку, раковини і зроблять теплий туалет, – розповідає Валерій Гриненко. – Забезпечення медикаментами у нас хороше. На невідкладну допомогу все, що потрібно, беремо щомісяця в Новоайдарі. Раз на два місяці типовий асортимент медикаментів дає МКЧХ. З обладнання у нас є електрокардіограф, маємо інструменти для огляду вух, робимо клінічний аналіз крові на цукор. Стаціонару немає, але ліжка, щоб пацієнт полежав, поки йому ставлять крапельницю, є. Маємо також дві машини – «Ниву» та каретук швидкої допомоги.

 

Коментуючи подію у Кримському, голова Новоайдарської РДА Віктор Сергієнко особливо підкреслив, що відновлювалася амбулаторія спільними зусиллями:

 

– Все почалося з того, що минулого року за рахунок обласного і районного бюджетів ми придбали для ФАПу сучасний автомобіль. Потім у рамках акції «Схід і Захід разом» наші друзі з Рівненської області подарували амбулаторії сучасний німецький котел. Агенція ООН допомогла відремонтувати дах, а на ньому ще й встановлено сучасну апаратуру, яка дає можливість слухати на повний голос українське радіо. А ще разом з облдержадміністрацією ми подарували амбулаторії моніторингову систему. Оце я називаю символом взаємодії, коли ми разом робимо одну велику справу.

 

Вітаючи жителів Кримського, заступник голови Луганської ОДА Юрій Клименко наголосив, що обласна влада робить усе можливе, аби надати допомогу всім мешканцям, які проживають у населених пунктах уздовж лінії розмежування.

 

– У поточному році ми відновили такі медичні заклади по всій лінії розмежування, - сказав промовець, - і тепер в них можна безкоштовно отримати кваліфіковану медичну допомогу. Щодо Кримського, то відкриття тут оновленої лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини забезпечить якісне первинне медичне обслуговування для 578 мешканців.

 

На Луганщині лінія зіткнення простягається на 154 кілометри. У прифронтовій зоні розташовані 24 населені пункти з населенням понад 26 тис. осіб, у тому числі понад 4 тис. дітей. На цій території розміщено 8 сільських амбулаторій загальної практики сімейної медицини та 10 фельдшерсько-акушерських пунктів. У поточному році повністю взято під контроль населений пункт Катеринівка. Одним із перших наших завдань було відновити фельдшерський пункт.

 

Потім ми зайнялись цим у Золотому-4 після того, як його визволили. Загалом ми відновили такі медичні заклади по всій лінії розмежування. Для організації первинної медичної допомоги населенню на прифронтовій території та забезпечення його лікарськими засобами організовано роботу мобільних лікарських бригад.

 

Так, у Попаснянському, Новоайдарському та Станично-Луганському районах діють бригади Міжнародного Комітету Червоного Хреста, «Лікарів світу», Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. М. Пирогова та районних центрів первинної медико-санітарної допомоги.

 

Окрім медичної допомоги мобільні бригади забезпечують мешканців прифронтової території лікарськими засобами та предметами догляду за хворими.

 

На знімку: (зліва направо) стрічку перерізають голова Новоайдарської РДА Віктор Сергієнко, заступник голови Луганської ОДА Юрій Клименко та голова польового офісу Агенції ООН у справах біженців у м. Сєверодонецьку Іван Салєєв/ фото – П.Воронцов.

Фото - Павла Воронцова та порталу Луганщина.UA.

 

За джерелами:

http://vistilug.com.ua/news/3586-vidnovlena-ambulatoriya-u-krims-komu-yak-simvol-pragnennya-do-mirnogo-zhittya/

http://www.golos.com.ua/article/309810

 

 

Переглядів: 427 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 13:06
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024