Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Листопад » 10 » Рівно 100 років тому закінчилася Перша світова війна
16:50
Рівно 100 років тому закінчилася Перша світова війна

 

ВІЙНА, ЩО ЗМІНИЛА СВІТ

 

 

 

 

 

 

Ессе Світлани Вишневської про Першу світову війну,

опубліковане у газеті «Факти».

 

 

 

 

Приводом до початку Першої світової війни, що давно зріла в Європі, послужило вбивство в червні 1914 року в Сараєво спадкоємця престолу Австро-Угорської імперії Франца Фердинанда.

 

 

В результаті Австро-Угорщина вже через місяць оголосила війну Сербії. Німеччина оголосила війну Росії, Франції і Бельгії, а Англія оголосила війну Німеччині.

 

 

Учасники розділилися на два табори: Антанта (блок, спочатку складався з Франції, Англії, Росії, до яких приєдналися Італія, Румунія і безліч інших країн) і Четверний союз (Австро-Угорська імперія, Німеччина, Болгарія, Османська імперія).

 

 

У війні вперше були використані танки, хімічна зброя, протигази, зенітні та протитанкові гармати. Широке поширення отримали літаки, кулемети, міномети, підводні човни, торпедні катери.

 

 

Різко зросла вогнева міць військ. З'явилися нові види артилерії. Авіаційні бомби важили тоді 5-10 кілограмів, і пілоти викидали їх за борт руками. Кулеметів на літаках ще не було, і пілоти стріляли один в одного з револьверів, кидали в літаки противника залізні бруски, гирі. Часом ворожий літак намагалися заарканити або накинути йому на гвинт «залізну кішку» - мотузку, яка, намотуючись, стопорила гвинт, і літак падав.

 

Мережа траншей Першої світової війни розтягнулася на 40 тисяч кілометрів. Вражали уяву німецькі окопи. У них були ліжка, меблі, шафи, електричні ліхтарі і навіть дверні дзвінки. Крім того, німці могли зламати будь-який шифр противника. Вони виявилися безсилі, лише коли в 1917 році американці почали використовувати радистів - шифрувальників з індіанського племені чокто.

 

 

 

 

 

 

 

На знімку: Мережа траншей Першої світової війни розтягнулася на 40 тис. км

 

 

 

 

Патріотичний настрій в перші місяці війни заразив молодих людей усіх станів. Участь у війні вони вважали пригодою, яка обіцяє пошану і славу.

 

 

Добровольцем на фронт хотів відправитися й Уолт Дісней, але не пройшов за віком. В результаті він став водієм швидкої допомоги Червоного Хреста. Агата Крісті працювала доглядальницею в госпіталі Червоного Хреста впродовж усієї війни. У 1916 році був призваний в армію Еріх Марія Ремарк. Знаменитий письменник отримав безліч поранень, і залишок війни провів у військових госпіталях Німеччини.

 

 

У Великобританії всі футбольні клуби спорожніли, гравці відправилися воювати, але їх місце зайняли жінки. Це були фабричні робітниці, які організовували футбольні команди і продовжували влаштовувати матчі по всій країні. Команди мали успіх навіть після війни, але в 1921 році жінок з футбольної ліги вигнали.

 

 

А в Російській імперії деякі жінки воювали разом з чоловіками. Під керівництвом Марії Бочкарьової був створений «батальйон смерті», що складався з представниць дворянських сімей, вчительок, курсисток. Росія мобілізувала 12 мільйонів солдатів, більше ¾ з них були вбиті, поранені або пропали без вісті. Мільйони постраждали від контузії.

 

 

Саме в Першу світову з'явився особливий рід військ (аналог сучасного спецназу), що складався з кубанських козацьких частин, - пластунів. Це були нащадки запорізьких козаків, які славилися винятковою витривалістю. Вони могли рухатися пішки майже без привалів і нерідко випереджали кінноту. Відрізнялися влучністю в стрільбі, але вважали за краще діяти холодною зброєю, причому мовчки, з крижаним спокоєм, що завжди справляло на ворога приголомшуюче дію.

 

 

Через нескінченні переповзання зовнішній вигляд мали вкрай обшарпаний, але це було привілеєм пластунів - виглядати обшарпанцями.

 

 

У листопаді 1914 року Кавказький фронт відвідав Микола II і, знаючи про небувалий героїзм пластунів, захотів особисто вручити їм нагороди. Коли стали вирішувати, кого подати для Георгіївським хрестів, проблема виявилася не в тому, щоб знайти героїв - їх було скільки хочеш, а в тому, щоб знайти тих, хто зможе постати перед царем. Називають одного, і тут же лунають сумніви: «Так ВІН же Босий», пропонують іншого – наводять наступний аргумент: «У нього штанів чорт ма!»

 

 

Щоб збити з пантелику німецьких льотчиків і убезпечити свою столицю, французи до 1918 року побудували підроблений Париж в 25 кілометрах від справжньої столиці. Там була і Тріумфальна арка, і Єлисейські поля, і дерев'яні копії відомих будівель. Літаки того часу не були оснащені радарами, тому підробка дійсно могла ввести льотчиків в оману. Але коли фальшивий Париж був добудований, війна вже закінчилася.

 

 

Тисячі загиблих в Першу світову були непізнаними. Доводилося копати величезні братські могили. У Великобританії кожного полеглого намагалися ховати в окремій могилі, а на надгробній плиті вибивали слова Редьярда Кіплінга: «Солдат Великої війни, відомий Богу».

 

 

Перша світова війна, що тривала більше чотирьох років, закінчилася 11 листопада 1918 року. Угода про припинення військових дій між Антантою і Німеччиною було підписано у французькому регіоні Пікардія, недалеко від міста Комп'єн.

 

 

Остаточні підсумки війни підвів Версальський мирний договір. У війні брало участь 38 держав, на її полях билися понад 74 мільйонів осіб, з яких 10 мільйонів були вбиті і 20 мільйонів покалічені. Ця війна призвела до краху самих могутніх європейських держав і утворення нової політичної ситуації в світі.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://fakty.ua/286194-rovno-100-let-nazad-zakonchilas-pervaya-mirovaya-vojna

 

Переглядів: 571 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 15:54
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024