Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Листопад » 11 » Історія успіху Запорізької ОО ТЧХУ у час реформування Товариства
17:02
Історія успіху Запорізької ОО ТЧХУ у час реформування Товариства

 

ЯК ЗАЛУЧАТИ РЕСУРСИ ПАРТНЕРІВ

 

 

 

 

 

 

 

Про історію успіху Запорізької ОО ТЧХУ, якого досягли

завдяки розвитку членського потенціалу ресурсами партнерів

 

 


Напередодні прийому у товариство сотого члена Запорізької ОО ТЧХУ, хотілося би поділитися досвідом набору членів в організацію, так як це питання стало актуальним, а також торкнутися історії, з чого все починалося, де ми зараз, куди ми йдемо, а так само висвітлити деякі філософські моменти рекрутингу членів Товариства, їх якості та кількості.

Тепер про все по порядку.

Членство, як явище в ТЧХУ, було притаманне і складало основу організації практично завжди, в тому чи іншому вигляді. Всі ми пам'ятаємо марки, набуваючи які людина "нібито" ставала членом певної РО ТЧХУ.

Просвітницьку роботу з членами про їхні права та обов'язки прописані в Статуті ми обійдемо стороною, тому що це тема окремої статті, як і архаїчність структури і переіндексація членських внесків - хоча саме ці два аспекти привели до переформатування членських внесків.


Рівно рік тому в Запорізькій ОО ТЧХУ поняття про членство було порушене під час проведення семінару БОКА. Багато з них були проти постановки цього питання в пріоритет організації, дехто (в меншості) був "за" (нас мало, але ми в футболках), але так чи інакше голосування було зроблено, пріоритет поставлений, а значить - лід тріснув.
 

Зазначу, що при скороченні річного бюджету з декількох мільйонів до декількох сот тисяч в організації, мені здавалося не логічно, що питанням про членів і їх внески можна ось так нехтувати (тим більше протистояти), адже ясно, що хоча це і не вирішення проблеми з бюджетом, але все ж часткова допомога бюджету (взяти хоча би рахунки за опалення, світло, та ін.) Коротше, "зайвих" грошей не буває.
 

Минув листопад 2017 р., пройшла зима, і розібравшись з навчанням і багатьма актуальними завданнями, які стояли в комісії, іншими волонтерськими ініціативами тощо, узагальнивши наявний матеріал щодо, було прийнято кілька рішень:


1. У Запоріжській ОО ТЧХУ проходили курси англійської для волонтерів та бенефіціарів (безкоштовно), було запропоновано розширити коло для всіх бажаючих, умова - членство в Червоному Хресті.


2. Організовано курси фотошопу для всіх бажаючих - перед сесіями розповідалося про проекти, діяльність Запорізької ОО ТЧХУ, членство.


3. Колектив і частково волонтери стали членами - подавати приклад можна тільки будучи самому членом ТЧХУ. Результати не змусили себе довго чекати, і перші два десятка членів вже були, в т.ч. перший привілейований (500 грн).


4. Поставлено "планку": прийняти 100 членів за рік сторіччя ТЧХУ. І це - вдалося, впоралися раніше, ніж самі планували! Що ж сталося далі? Далі нові члени Товариства почали залучати інших членів, це як снігова лавина, яка почала котитися з гори, і її потрібно було тільки спрямовівати в потрібному руслі. Деяких активних членів почали запрошувати на заходи, маловитратні тренінги.

Таким чином, було зроблено наступне:


5. Створено окремий чат у Вайберзі для членів ТЧХУ
6. Волонтери почали організовувати для членів Товариства окремі тренінги (НЕ сертифікаційні), на яких давали знання з широкого кола проблем сучасності (конфліктологія, активне слухання, проектний менеджмент і т.д.)

 

Само собою, інформація про подібні можливості (а це вже і англійська, і фотошоп, і тренінги) викладалася у чат, почав працювати членський менеджмент як окремий інструмент.
 

Далі почала складатися цікава картина: маючи партнерські зв'язки з іншими організаціями, ми почали використовувати і ці можливості для залучення і утримання членів.

Що це означає?

Це означає, що у партнерських організаціях є певні ресурси, якими вони можуть ділитися, в т.ч. за використання логотипу, імені ТЧХУ, статусу ТЧХУ. Наприклад, одні з наших партнерів надають квоти на проходження МРТ, інші - можуть надати фахівців, і т.д.
Так і було створено той лист, що в посаді нижче.

 

Що тепер? Тепер 94 членів, близько половини з яких сплатили по 500 грн. а це приблизно +35 тисяч на бюджет (не багато, але й не мало).
 

Що далі? Філософія: важливо не просто набрати членів, важливо їх утримати (вірніше, знизити витік), оскільки залишаючи їх на наступний рік і додаючи нових, їх кількість буде зростати, і це ключовий момент у розвитку членства.
 

Важливо використовувати ті можливості, що з'являються і змінюються. Ось, наприклад, маючи ПСП-інструкторів / тренерів, а так само з урахуванням, що ПСП це по суті майже статутна діяльність, можна надавати послуги психо-соціальну допомогу членам Червоного Хреста, адже, хороший той інструктор і тренер, який вдосконалюється і практикується, та й звернень не так багато, але тут важлива наявність можливості для члена (ментальність людей "а що мені за це буде?" ніхто не відміняв).
 

Окремим блоком виділю залучення членів за допомогою ПД: так сталося, що курси з ПД стали платними, а школа ПД є не скрізь (ну, або була не скрізь).

На стику цих реформ пропонувалося новачкам проходити курси з ПД.

1). через членство - дешевше.

2). через членство можна отримати й інші можливості. І це зіграло величезну роль в рекрутингу членів.
 

У підсумку ми маємо цікавий феномен: члени Товариства і самі можуть надавати ресурси (ті чи інші), адже це різні впливові люди: і помічники депутатів, і підприємці, й інші, що збільшує потенціал і кількісну наявність членів.

 

І хоча частка бенефіціарів у членстві поки що не велика, саме на цьому моменті ми зараз й акцентуємося, оскільки є якісний потенціал, наступний крок буде саме в залученні бенефіціарів і потенційних бенефіціарів в пільгове членство, для того, щоб було представлено розмаїття, і було більш широке охоплення всіх верств населення.
 

Підсумок: зовнішня комунікація та партнерство + волонтерські ініціативи, делегування завдань Товариства волонтерам, пошук ресурсів у партнерів, і наявність навчених волонтерів - можуть дійсно вплинути на розвиток членства. І хоч воно не вирішить проблему бюджету, але зіграє ітотну роль, і вплине на інші аспекти стратегії організації та її розвиток як такий.

 

Планується залучення членів до партнерських зустрічей локального / регіонального рівня. Керівництво , - це теж важливо, - усвідомило вже десь після третього десятка нового членства його важливість. Волонтери в наборі нових членів отримали потужну підтримку, бо організація сама всерйоз зайнялася рекрутінгом новобранців.
 

Окремо хотілося би сказати, що волонтери - не панацея, самі по собі питання членства вони не вирішать, та і повноважень і знань з цього питання достатньо є не у всіх (не кажучи про досвід), і не всім цим було би, мабуть, цікаво займатися, тому тільки в тісному зв'язку волонтерів та керівництва Товариством, надійна запорука успіху, що теж необхідно враховувати.

 

Якщо будуть питання - задавайте в коментарях або у Фейсбуці.
 

Вважаю, на районному рівні можна застосовувати ту ж саму методику - підписавши меморандуми, задіявши наявні ресурси, то й членів можна залучати до волонтерства, як показує практика, різними цікавими заходам, просуваючи інтереси своєї організації.

 

Автор - Konstantin Batrak

 

Фото – Запорізької ОО ТЧХУ

За джерелом:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1109512165879437&set=gm.492768931206898&type=3&theater&ifg=1

 

Переглядів: 381 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 12:38
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024