Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Грудень » 6 » Верховна Рада ухвалила закон щодо здійснення протимінної діяльності на території держави
13:41
Верховна Рада ухвалила закон щодо здійснення протимінної діяльності на території держави

 

УПОРЯДКУВАННЯ САПЕРНИХ РОБІТ

 

 

 

 

 

 

 

Верховна Рада ухвалила закон щодо здійснення протимінної діяльності

в Україні та розмінування території Донецької і Луганської областей.

 

 

 

За ухвалення відповідного законопроекту в другому читанні та в цілому проголосували 242 народних депутати за мінімально необхідних 226-ти, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 

Цей закон визначає статус територій для потреб протимінної діяльності, джерела її фінансування, вимоги до фахівців у цій сфері та їхні обов’язки, надання допомоги жертвам від вибухонебезпечних предметів.

 

Так, територіями, що ймовірно забруднені вибухонебезпечними предметами, визначено ті, на яких велась війна, відбувався збройний конфлікт, проводились АТО, ООС або заходи із забезпечення нацбезпеки й оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях. Водночас статус територій, які потребують розмінування, мають і такі, що визнані тимчасово окупованими.

 

Території України, в межах яких виявлено вибухонебезпечні предмети, відповідно вважаються забрудненими ними.

 

Перелік таких територій затверджується Кабінетом Міністрів України, а зміна їх статусу здійснюється на підставі інформації, наданої уповноваженим органом протимінних операцій.

 

Фінансування заходів із протимінної діяльності, відповідно до закону, здійснюватиметься в межах бюджетних призначень, затверджених Держбюджетом на відповідний рік, коштів місцевих бюджетів, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, а також коштом інших джерел фінансування, не заборонених законодавством.

 

Водночас для фінансувати розмінування можуть залучати і фінансові ресурси донорів, включаючи міжнародну технічну допомогу у вигляді грантів.

 

Ухвалений закон передбачає й ведення обліку операторів протимінної діяльності. Створення, ведення та доступ до відомостей відповідного реєстру визначає національний орган з питань протимінної діяльності, який утворює уряд.

 

Цей орган затверджуватиме щорічний план протимінної діяльності. В його складі діятиме комісія з питань акредитації та моніторингу, що передусім займається акредитацією операторів у зазначеній сфері та видачею їм відповідних свідоцтв, які спочатку видаються на п'ять років.

 

Під час проведення другої та наступних акредитацій оператор може отримати його уже на десятирічний термін.

 

 

Оператором протимінної діяльності закон визначає підприємство, установу чи організацію незалежно від форм власності та організаційно-правових форм, окрім підприємств, установ чи організацій, які розташовані на території офшорних зон або зареєстровані на території держав, до яких застосовані санкції, або якщо вони мають походження з країни, визнаної державою-окупантом.

Водночас за наполяганням народних депутатів під час обговорення із ухваленого законубуло повністю вилучено статтю 31, якою передбачалося ліцензування господарської діяльності у сфері протимінної діяльності.

 

Окрім того, законом створюється Центр протимінних операцій, що є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується національним органом з питань протимінної діяльності. Його склад затверджується Кабміном за пропозицією нацоргану з питань протимінної діяльності.

 

Згідно із законом про протимінну діяльність, стаття 7 закону "Про страхування" доповнюється положеннями, за якими пропонується страхування життя і здоров'я фахівців під час виконання робіт із гуманітарного розмінування та страхування цивільної відповідальності суб'єкта господарювання за шкоду, заподіяну довкіллю і здоров'ю та майну інших осіб.

 

Цей закон набуває чинності з наступного дня після опублікування.

Як повідомлялося, за даними Міністерства оборони України, з початку бойових дій на Донбасі жертвами мін і снарядів стали 1 858 осіб. Кількість загиблих становила 482 особи, з них - 21 дитина.

 

При цьому площа замінованих територій на сході України, які потребують очищення, становить близько 7 тис. кв. км. Там нині проживають 1,5 млн людей (при тому, що один розірваний снаряд може вбити до 10 осіб). 15 тис. кв. км забруднені на непідконтрольній території, а також заміновано адміністративний кордон із Автономною Республікою Крим.

 

Довідково:

Читайте також: В Україні замінованих територій більше, ніж будь-де у світі - Немиря

 

 

Фото – Укрінформ

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/2595270-rada-uhvalila-zakon-pro-rozminuvanna-donbasu.html

 

Переглядів: 492 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 18.04.2024, 12:46
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024