Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Грудень » 6 » З нагоди 20-річчя внесення Львова до Списку ЮНЕСКО нагороджено кращих реставраторів (ВІДЕО)
16:12
З нагоди 20-річчя внесення Львова до Списку ЮНЕСКО нагороджено кращих реставраторів (ВІДЕО)

ЛЬВІВ – У СПАДЩИНІ ЮНЕСКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З нагоди 20-річчя 5 грудня у Львівській опері відбулося

нагородження кращих реставраторів та гала-концерт.

 

 

 

 

 

Два десятки років тому, 5 грудня 1998 року, на засіданні комітету світової спадщини у м. Кіото, Японія, ансамбль історичного центру Львова був внесений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. З нагоди 20-річчя у Львівській опері відбулося нагородження кращих реставраторів та гала-концерт. Кошти, отримані від продажу квитків з концерту, будуть скеровані на дослідження та реставрацію каплиці Боїмів.

 

«Для мене велика честь бути сьогодні тут, і сказати декілька вітальних слів. Коли до Львова приїжджають гості і оглядають наші будівлі, наші пам’ятки архітектури — вони затамовують подих і дуже часто говорять: «О Боже, які красиві люди жили в цьому місті 100, 200, 300 років тому назад». Бо тільки красиві люди можуть будувати красиве місто, можуть будувати красиві міста.

 

І сьогодні від нас надзвичайно багато залежить. Щоби про нас також говорили добрі слова через 50, 100 років.

 

Ви знаєте мотто нашого міста — Львів відкритий для світу. Але, будучи під патронатом ЮНЕСКО, ми ще є важливі для світу. Cьогодні Львів належить не лише нам, мешканцям міста, він належить усьому світу. І ці мільйон туристів, які приїжджають, насправді, вони шоковані, чому раніше вони не знали про це прекрасне місто. Львів має дуже великий потенціал і дуже великі можливості. Але сьогодні, в цей день ювілею, я хочу скласти особливу подяку всім людям, які долучилися, щоби Львів був разом в родині з ЮНЕСКО і хочу подякувати усім тим людям, які дбають над нашою спадщиною: нашим історикам, нашим реставраторам, митцям — це є велика когорта людей, які голим нервом відчувають несправедливість, які мають велику повагу до справедливості. Але найбільша моя подяка усім вам, громаді міста Львова, бо громада міста Львова — найкраща, бо тільки найкращі громади мають право і честь бути в родині ЮНЕСКО", — привітав присутніх Андрій Садовий, міський голова Львова.

 

 

Я хочу сказати, що люди в Німеччині і у всіх країнах Європи стоять поруч з вами і надають вам підтримку», — додав Ганс Каспарі, експерт ЮНЕСКО.

 

 

Відтак, до 20-річчя внесення ансамблю історичного центру Львова до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, нагороджено Золотим гербом — Ганса Каспарі, експерта ЮНЕСКО. Подяки від громади міста Львова отримали: Юрій Миколаїшин — реставратор металу; Олександр Савчук — реставратор дерева; Ірина Гірна — реставратор стінопису; Олег Рибчинський — кандидат архітектури, доцент кафедри реставрації архітектурної і мистецької спадщини Інституту архітектури Національного університету «Львівська політехніка», реставратор каменю; Марія Шумська — реставратор вітражів; Ірина Дуткевич — активна львів’янка, художник-реставратор монументального живопису.

 

 

«Також від громади міста Львова дипломом хочемо вшанувати колектив Академічного симфонічного оркестру „INSO-Львів“, два кіборги з 80 окремої десантно-штурмової бригади. Оркестр настільки багато працює як волонтер, що сьогодні, в День волонтера, не можемо не згадати і подякувати вам за вашу працю», — додав Андрій Садовий.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Також під час Гала-концерту відзнакою Почесного Амбасадора Львова міський голова Львова Андрій Садовий відзначив Оксану Линів, головного диригента опери та філармонійного оркестру австрійського міста Ґрац.

 

 

Опісля відбувся гала-концерт. У програмі концерту прозвучали арії із найвідоміших опер В. А. Моцарта, Дж. Верді, Дж. Пуччіні, Ж. Бізе, Ж. Оффенбаха та інші композиції, зокрема українського маестро М. Скорика.

 

У гала-концерті взяли участь відомі українські солісти, добре знані на світових оперних сценах — Софія Соловій (сопрано), Ольга Дядів (сопрано), Юлія Терещук (сопрано), Віктор Андрійченко (контртенор), Андрій Бондаренко (баритон), Олег Злакоман (тенор), Юрій Дудар (баритон), Віктор Шевченко (бас-баритон), Сергій Магера (бас).

 

Концерт відбувся за участю Львівської державної академічної чоловічої хорової капели «Дударик» та Академічного симфонічного оркестру «INSO-Львів» під орудою Оксани Линів — головного диригента опери та філармонійного оркестру австрійського міста Ґрац.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Довідково:

 

 

Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) — міжнародна організація, спеціалізована установа Організації Об'єднаних Націй, яка при співпраці своїх членів-держав у галузі освіти, науки, культури сприяє ліквідації неписьменності, підготовці національних кадрів, розвитку національної культури, охороні пам'яток культури тощо.

 

Головний осередок ЮНЕСКО знаходиться в Парижі. ЮНЕСКО має видавництво Office des Presses de l'Unesco (різними мовами), у якому з'являються 26 періодичних видань. Генеральним директором ЮНЕСКО зараз є Одрі Азулай. Україна є членом ЮНЕСКО від 1954. На початку 2013 року кількість країн-учасниць ЮНЕСКО становила 195.

 

На 22-й конференції Комітету Світової спадщини ЮНЕСКО, що відбувався у Кіото (Японія) з 30 листопада по 5 грудня 1998 року, Львів було прийнято до Світової спадщини на основі існування історичного центру Львова. Комітет ЮНЕСКО подав такі причини внесення Львова до Світової спадщини та відповідність таким критеріям ЮНЕСКО:

 

• Критерій І І: За своєю міською побудовою та архітектурою Львів є видатним прикладом синтезу архітектурних і художніх традицій Східної Європи з такими ж традиціями Італії та Німеччини;

 

• Критерій V: Політична і торговельна роль Львова завжди притягувала певну кількість етнічних груп з різними культурними і релігійними традиціями, які становили різноманітні та все ж взаємопов'язані спільноти міста, доказом чого завжди був і є міський архітектурний ландшафт.

 

Автор - Уляна Шпуляр

 

Фото: Маркіян Лисейко

За джерелом:

https://city-adm.lviv.ua/news/culture/258773-z-nagodi-20-richchya-vnesennya-l-vova-do-spisku-yunesko-nagorodzheno-krashchikh-restavratoriv

 

Переглядів: 413 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 16.04.2024, 18:58
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024