Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Грудень » 8 » У селі на Тернопільщині люди взялися рятувати свою лікарню
22:27
У селі на Тернопільщині люди взялися рятувати свою лікарню

 

СОЛЯНА КІМНАТА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Днями в газеті «Наш День», яка виходить на Тернопільщині, опублікована

стаття головного редактора цього видання, Заслуженої журналістки України

Зинаїди Кушнірук про сільську здравницю, в якій є соляна кімната.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Замість на море – у Максимівку: оздоровитися за унікальними рецептами стародавніх ченців

 

«Жителі Максимівки Збаразького району облаштували в місцевій здравниці соляну кімнату, впроваджують лікування травами і бджолами та сподіваються, що влада не закриє заклад, а допоможе його розвивати», - поділився своїми думками голова ГО “Максимівська ініціатива” Михайло Хомишак.

 

 

 

 

 

 

Місцеві жителі запросили газету «Наш ДЕНЬ» поглянути, що вже вдалося зробити громаді. Особисто я хотіла побувати у соляній кімнаті, яку завдяки небайдужим людям відкрили на базі місцевої лікарні. Оздоровлюються тут не лише жителі Максимівки, а й довколишніх сіл. Приїжджають також і з районного центру і Тернополя.

 

Оздоровлюються й пенсіонери, і немовлята

 

Ми теж застали відвідувачів. За гарним настроєм, теплом словом і здоров’ям до Максимівки того дня приїхали підопічні Збаразького територіального центру і районної організації Товариства Червоного Хреста України.

 

 

 

 

 

Після процедури у соляній шахті літніх людей пригостили гарячим чаєм з печивом.

– Ой, як же мені тут сподобалося, – ділиться враженнями Марія Василівна Костянська. – Ніби помолодшала на літ двадцять. А спокійно як! Забула про всі негаразди…

– Як гарно потурбувалися про людей, – зауважує колишня вчителька Галина Ярославівна Заяць. – Сподіваємося приїхати сюди ще не один раз.

 

Працівниця терцентру Мар’яна Благій додає, що привозять у Максимівку уже другу групу своїх підопічних.

 

 

 

 

 

 

До речі, цілющі властивості солі відкрили ще стародавні ченці. Вони розміщували людей з різними хворобами у соляні печери. У Максимівці створили кімнату з аналогічним мікрокліматом.

 

Власне, ідея вдихнути нове життя у місцеву лікарню виникла у жителя села, керівника фермерського господарства «Михайлів сад» Михайла Хомишака.

 

Заняття підприємництвом пан Михайло активно поєднує з громадською діяльністю та волонтерством. Він є також головою ГО «Максимівська ініціатива» та головою комісії з питань медицини і соціального захисту громадської ради при Збаразькій райдержадміністрації.

 

Створити у селі соляну печеру було для Михайла Івановича мрією. Заручившись підтримкою однодумців, він об’їздив десяток подібних кімнат в області та за її межами. Цікавився методикою оздоровлення у монахів.

 

 

 

 

 

 

З 24 вересня у соляній кімнаті провели майже півтора тисячі процедур. Тут лікують пацієнтів, які мають бронхіти, алергії, астми, фарингіти, інші захворювання лор - , бронхолегеневої системи. Сіль позитивно впливає на нервову систему, у людей покращується сон, зникають дерматологічні проблеми.

 

– Найменшим пацієнтам, двом братикам - близнюкам, було десять місяців, – каже «господиня» соляної печери Наталя Галагус. – А взагалі діти тут залюбки проводять час, граються. Проходила сеанс лікування й родина з Америки, вихідці із Максимівки. Навіть ті, хто не обходився без інгалятора, після декількох процедур, обходяться без нього.

 

Ремонтували лікарню всією громадою

 

Ще якийсь рік тому лікарню у Максимівці, як і в інших багатьох селах, під гаслом реформування медичної галузі, планували закрити. Без відповідного ремонту, обладнання, уваги держави вона й справді не подавала великих перспектив.

 

Однак люди тоді звернулися до голови облдержадміністрації Степана Барни, щоб влада допомогла зберегти сільський лікувальний заклад.

 

 

 

 

 

 

 

Практично за два місяці тут зробили сучасний ремонт. Встановили нові ліжка, матраци, меблі. Оновили, закупивши відповідну сучасну апаратуру, кабінет лікувальної фізкультури, фізіотерапевтичний кабінет. Поміняли каналізацію.

 

Відремонтували їдальню, душову, ванну. Завдяки активістам, громаді, духівництву, владі на місцях з’явився, по суті, новий лікувальний заклад. Кошти на ремонт, на закупівлю меблів, м’якого інвентаря, апаратури вишукували спільно.

 

Допомагали Максимівська, Киданецька сільські ради, а також Залужжя, Луб’янки Збаразького району, Богданівка Підволочиського району, агрофірма «Мрія», керівники фермерських господарств, місцеві підприємці, прості жителі Максимівки і довколишніх сіл.

 

Мабуть, це той випадок, коли ініціатива змінити ситуацію на краще ішла знизу. Коли люди хочуть бачити перспективу і розвиток рідного села, а не шукати чогось кращого тільки за кордоном.

 

Чи дослухається до людей районна, обласна влада? У Максимівці, довколишніх селах, які цілком можливо у недалекому майбутньому об’єднаються у громаду, щиро надіються на це.

 

 

 

 

 

 

І сьогодні уже планують нові напрямки надання медичних послуг у своїй лікарні.

 

Зокрема у найближчій перспективі тут хочуть відкрити кабінет аромофітотерапії. Уже є проектна документація, ведуться ремонтні роботи. У цьому питанні також консультуються із зарубіжними спеціалістами.

 

Працюють над впровадженням у закладі ще одного природного методу лікування різноманітних захворювань – апітерапії – лікування недуг із застосуванням живих бджіл і продуктів бджільництва.

 

Лікар ортопед - травматолог Володимир Стефанчишин зізнається, що і сам уже майже сорок років займається бджільництвом. Тож, жартує, пора пацієнтам для профілактики та лікування захворювань переходити з аптек на природні ліки.

 

Важливо також повернути до лікарні стоматолога.

 

Зберегти село з його самобутністю і традиціями

 

Є й інші амбітні плани. В наступному році обов’язкова реконструкція іншого недобудованого корпусу. Громадськість сподівається на залучення і державних коштів. Проектну документацію профінансували місцеві підприємці та ряд сільських рад.

 

Як розповідає старша медична сестра лікарні Тетяна Романська, у новому корпусі планують розмістити бальнеологічне відділення з гідромасажними ваннами та підводною витяжкою. А також палати для пацієнтів з неврологічними, іншими захворюваннями. Лікарня, як каже Михайло Хомишак, буде надавати допомогу як місцевим, так і жителям довколишніх сіл, тут проходитимуть реабілітацію воїни, що повернулися із зони бойових дій на сході України.

 

 

 

 

 

 

Бажання зберегти свій заклад, надавати більший спектр послуг, залучити державне фінансування і заробляти самим - у медиків та громади є. Головне, щоб за вивіскою реформування медичної галузі не загубилася звичайна проста людина, села, з їхньою самобутньою історією, традиціями. Щоб не виїжджала масово у світи молодь, а значить, майбутнє України.

 

Адже нині тільки у школі в Максимівці навчається 125 учнів, 43 дітей відвідують дитячий садочок, є відома танцювальна студія «Ассоль». Працює амбулаторія сімейної медицини, де на дільниці зареєстровано 1840 людей, з них – 246 дітей.

 

 

 

 

 

 

Тим часом Максимівка запрошує в унікальну соляну печеру. Оздоровитися тут можуть всі охочі. Для лікування та профілактики захворювань медики рекомендують не менше десяти сеансів. Якщо пацієнти приїжджають здалеку, їх у закладі реєструють і вони можуть заночувати у затишних палатах.

 

Жителі Максимівки сподіваються, що їхню лікарню не закриють, адже заклад розвивається і люди роблять усе можливе, аби сюди захотіли приїжджати пацієнти з усієї країни.

 

 

Автор - Зіна Кушнірук,

головний редактор газети «Наш День», Заслужений журналіст України

 

Фото - Івана Пшоняка

За джерелом:

https://nday.te.ua/u-seli-na-ternopilschyni-lyudy-vzyalysya-ryatuvaty-svoyu-likarnyu-fotoreportazh/

 

Переглядів: 767 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 16:23
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024