Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Грудень » 19 » Дві буханки хліба на тиждень на людину і 30 л. води на сім'ю: В селі під Донецьком донині живуть люди
22:11
Дві буханки хліба на тиждень на людину і 30 л. води на сім'ю: В селі під Донецьком донині живуть люди

 

ЖИТТЯ В ПІДВАЛАХ ПРИ СВІЧКАХ

 

 

 

 

 

 


На непідконтрольній Києву частині Донеччини

на північ від Донецька знаходиться село Спартак.

 

Про це повідомляє російське видання «Известия».


Незважаючи на безперервні бойові дії, в селі Спартак продовжують жити мирні люди - 53 особи. З приходом морозів вони спішно запасаються дровами і вугіллям.

 

 

 

 

 

 

Основне місце проживання жменьки жителів, що залишилися - підвали, чадячі над землею трубами буржуйок. Серед тих, хто 5-й рік змушений сусідити з війною, і єдина дитина в селищі - 13-річна Віка Клішкова.


У центрі Спартака - напівзруйновані двоповерхівки на вул. Чапаєва. У підвалі одного з таких будинків ночують бабуся і дідусь з онукою. У розбиту і промерзлу квартиру піднімаються тільки за потребою.

 

У Спартаку немає води, світла і газу. Внучка вчиться в сусідній Яковлівці, куди добирається автобусом. У школі всього 13 учнів, а в 7-му класі, крім Віки, є ще один хлопчик - Стас. У перший клас цього року ніхто не прийшов.
 

 

Дідусь і бабуся тим часом чистять сніг, посипають доріжки. За свою працю, як і всі різноробочі, отримують 2,8 тис. руб. (1,2 тис. грн за місцевим курсом на 19.12.2018) в місяць. Іншого джерела доходу в Спартаку немає.
 

 

 

 

 

 

 

За словами місцевих жителів, Червоний Хрест допомагає вугіллям і продуктами. «Адміністрація з сусідньої Ясинуватої доставляє безкоштовний хліб - дві буханки в тиждень на брата. Видає паливо для бензопил, щоб ми дрова заготовляли: на топку йдуть старі і хворі стовбури з місцевих посадок. А ось з водою і світлом проблема», - розповідає місцева жителька.
 

 

Вода в колодязях, за словами жінки, в цьому році пішла. З Ясинуватої 2 рази в тиждень приходить водовозка - на сім'ю видають по 20-30 л. Але цього мало, вистачає тільки на приготування їжі. Але ж треба ще й митися, прати одяг.

 

Централізованого освітлення в Спартаку немає вже 4 роки. Замість ламп - свічки і ліхтарики. Щоб зарядити мобільний, доводиться ходити в магазин у сусіднє село - 1,5 км.
 

 

Поруч зі Спартаком - аеропорт, залізнична станція. До початку військових дій населений пункт претендував на статус елітного. У минулі роки по сусідству з хатами роботяг виросли шикарні котеджі.

 

 

 

 

 

 

У 2014-му році в ході активних бойових дій багато будинків були зруйновані, їх мешканці виїхали.Через двері від підвалу, де ночують Клішкови, кімнатка сусідки Тамари: на кожну двоповерхівку в підвалі припадає 1-2 сім'ї. Місцеві мешканці пояснюють, що під землею живуть з метою безпеки, а не виїздять, бо немає куди. І чекають, коли закінчиться військовий конфлікт.



Фото: російське видання «Известия»

За джерелом:

https://dnews.dn.ua/news/699367

 

Переглядів: 407 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 17:06
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024