Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Грудень » 21 » Сьогодні – день зимового сонцестояння:прикмети, що потрібно та що не варто робити в цей день
17:07
Сьогодні – день зимового сонцестояння:прикмети, що потрібно та що не варто робити в цей день

 

 

АСТРОНОМІЧНА ПОДІЯ РОКУ

 

 

 

 

 

 

21 грудня, - день зимового сонцестояння – найкоротший день і найдовша ніч року.

 

 

 

Зимове сонцестояння настане сьогодні, в ніч на 22 грудня о 00:23 за київським часом. Сьогоднішня ніч, з 21 на 22 грудня, вважається найдовшою, передає УНН.

 

 

Сонце максимально опуститься в південну півкулю неба. Вчені вважають, що ця дата є початком астрономічної зими.

 

 

Сонцестояння — момент часу, у який центр Сонця проходить або через найпівнічнішу точку екліптики (точка літнього сонцестояння – ред.), або через найпівденнішу її точку (точка зимового сонцестояння – ред.). У році два сонцестояння - зимове й літнє.

 

 

За словами астрологів, це особливий день: саме він є справжнім Новим роком, коли після найдовшої ночі почне приростати день.

 

 

 

 

 

 

Від сьогодні кожен наступний день буде ставати довшим на кілька секунд. А вже 21 березня тривалість дня буде дорівнювати тривалості ночі.

 

Нагадаємо, починаючи з 21 грудня, в Україну прийде теплий атмосферний фронт, який принесе підвищення температури, сніг і дощ, а місцями ожеледицю.

 

У сиву давнину, ще до запровадження християнства, наші пращури святкували в цей день «родини сонця», або «народження Коляди» – язичницького сонячного божества.

 

 

Від сьогодні починали співати колядки – величальні пісні українських хліборобів. А ще казали: «Сонце повертає на літо, а зима на мороз».

 

 

Астрономи ж це явище пояснюють так: під час зимового сонцестояння у північній півкулі Землі Сонце найменший час залишається над горизонтом, займаючи найнижчу позицію над обрієм.

 

У моменти сонцестоянь Сонце у своєму видимому русі по екліптиці найбільше віддаляється від небесного екватора і досягає найбільшого схилення, північного або південного. 21 і 22 грудня – найкоротші дні в році, а ніч з 21 на 22 – найдовша.

 

 

У такому положенні сонячний диск затримається впродовж трьох днів (звідки й походить, власне, назва «сонцестояння»), а потім почне поступово підніматися над горизонтом, – його «небесний шлях» збільшуватиметься, а світовий день почне прибувати.

 

 

Цей період вважається початком астрономічної зими.

 

 

Зимове сонцестояння як астрономічне явище

 

 

 

 

 

Зимове сонцестояння, в першу чергу, це астрономічне явище, що відбувається, коли нахил осі обертання Землі у напрямку від Сонця приймає найбільше значення. Сезонне значення зимового сонцестояння полягає в тому, що від поступового подовження ночі і скорочення дня Земля йде “у зворотному напрямку”.

 

В залежності від зсуву календаря зимове сонцестояння відбувається 21 або 22 грудня в Північній півкулі і 20 або 21 червня в Південній півкулі.

 

 

Історичне і культурне значення зимового сонцестояння

 

 

Історики відзначають важливу роль зимового сонцестояння в житті первісної общини, оскільки люди не були впевнені в хорошій підготовці до зими і до можливості її пережити. В історії період з січня по квітень відомий як голодні місяці.

 

Більша частина худоби в цей час забивалася, оскільки її нічим було годувати протягом зими. Саме тому час зимового сонцестояння був єдиним періодом року, коли найбільше споживалося свіжого м’яса.

 

З тих пір зимовому сонцестоянню почали приділяти особливу увагу. Багато народів на основі зимового сонцестояння розробили циклічні календарі. Зимове і літнє сонцестояння, яке зустрічали боги, згадується і в грецькій міфології.

 

 

Цікаві факти про день зимового сонцестояння

 

 

 

 

 

В цей день сонце нижче всього піднімається над горизонтом. День зимового сонцестояння – це найкоротший день у році, який триває трохи більше 8 годин.

 

Починаючи з дня зимового сонцестояння і аж до 21 червня день поступово буде збільшуватися, а ніч зменшуватися. У різні роки зимове сонцестояння може припадати на різні дні. Для багатьох народів день зимового сонцестояння – свято, що знаменує початок нового життя.

 

 

Зимове сонцестояння: прикмети

 

 

Дощ іде — до мокрої весни.

 

Сонце ясне, променисте — Новий рік морозний, похмуро й іній на деревах — під Новий рік буде хмарно, з відлигою.

 

Якщо зрізані вишневі гілочки зацвітуть до Різдва – буде багато ягід.

 

Тихий, безвітряний день — на хороший урожай плодових дерев.

 

Якщо на деревах лежить іній – в майбутньому сезоні варто чекати багато зерна.

 

 

Як святкували Зимове сонцестояння у світі

 

Стародавні римляни з 17 по 23 грудня шанували бога землеробства – Сатурна. У ці дні люди припиняли всі свої справи, а школярів відправляли на канікули.

 

 

Стародавні германці вважали, що саме в цей день відроджувався Король Дуба, який відігрівав замерзлу землю і давав життя насінню в ґрунті. На знак поваги люди розпалювали багаття, плели кошики з рослин і колосків пшениці.

 

 

Індійці називали день зимового сонцестояння Санкранти. В цей день вони запалювали багаття, полум’я яких нагадувало промені Сонця.

 

 

Китайці також вважали, що зимове сонцестояння дає початок новому циклу, тому в цей день вони відпочивали, ходили один до одного в гості, накривали великі столи і трапезували.

 

 

У Шотландії існувала традиція запускати палаюче колесо, що символізує сонцеворот. Шотландці змащували бочку зі смолою, підпалювали і пускали з гірки, що нагадувало вогняне світило.

 

 

Що не можна робити в день зимового сонцестояння

 

У день зимового сонцестояння рекомендують утриматися від гучних гулянь, вживання спиртних напоїв, шкідливої і жирної їжі. Також астрологи рекомендують не скупитися, а також віддати всі свої борги до настання зимового сонцестояння.

 

Окреме місце у найкоротший день у році присвячене прибиранню будинку. Астрологи радять не перебувати в брудному житлі, інакше неприємності будуть переслідувати цілий рік. Від старих поламаних і непотрібних речей саме час позбутися. Те ж саме стосується і відносин з людьми, з якими спілкування - не в радість.

 

Що можна робити в день зимового сонцестояння

 

 

Астрологи радять цей день для прийняття важливих рішень і обіцянок або для початку нової справи. Якщо ви шукаєте роботу – складіть резюме, хочете схуднути – підберіть меню на тиждень, яке буде відповідати вашим цілям.

 

Також існує повір’я, згідно з яким загадане в зимове сонцестояння обов’язково здійсниться. Крім того, в цей день радять нарядити ялинку, обираючи іграшки, які уособлюють ваші мрії.

 

 

Не зашкодить вам і ворожіння. Особливо ефективні ворожіння в день зимового сонцестояння на любов. Рекомендується також зустріти і привітати сонце.

 

 

 

Обряди і ритуали в день зимового сонцестояння

 

 

 

 

 

 

 

 

Ритуал на виконання бажання: Бажання загадують під час світанку. Необхідно встати обличчям до сходу і дивитися у тому напрямку, де піднімається Сонце.

 

Подякуйте Сонцю за все хороше у вашому житті і попросіть допомоги у майбутньому році. Загадайте бажання, постарайтеся згадати якомога більше деталей. Потім уявіть, ніби бажання вже виповнилося, після чого налаштуйтеся на позитив.

 

В це свято добре загадувати бажання, які передбачають оновлення життя, залучення чогось нового.

 

Цей рік був - Роком сім’ї

 

Ритуал на очищення: Наповніть ванну теплою водою, додавши морську сіль. Розставте кілька свічок (непарна кількість), вимкнувши електричне освітлення. Підготуйте приємну музику для релаксації – наприклад, звуки природи або етнічну музику. Ляжте у ванну і уявіть, ніби ваше тіло важке, наповнене турботами року, що минає. Після цього уявіть, що вода і сіль забирають всі ваші проблеми. Спустіть воду, уявляючи, що разом з нею йде все погане.

 

Що обов’язково потрібно зробити, щоб привернути удачу, і щоб вам не наврочили

 

 

У цей день можна і треба займатися рукоділлям, але тільки на самоті. Можна вишивати обереги на сорочках і рушниках. А якщо наодинці вам залишитися не вдалося, пов’яжіть на руку червону шовкову нитку. Тоді ви не уколитесь голкою, не заснете, а ще така маленька магія відводить гикавку. Інакше, якщо вас хтось побачить за рукоділлям, може наврочити або навести порчу.

 

 

Головне в цей день – відчути цей поворот, відтворити його, як якийсь внутрішній рух. Якщо поставити собі таку мету, то варіанти прийдуть самі.

 

Вам потрібно дозволити повністю розкрити крила своєму творчому початку. Це дуже важливо. Цей день не повинен проходити як зазвичай. У нього потрібно вкласти більше сил, більше проявитися. Можете зробити те, до чого давно не доходили руки, щось невелике, щоб не забирало у вас багато сил. Ви повинні відчути, що їх навпаки побільшало.

 

 

В цей день обов’язково потрібно знайти час для того, щоб доторкнутися до глибин свого життя. Відсторонитися від суєти і звернути увагу на свій внутрішній світ, і те, куди йде ваше життя. Тоді ви помітите безліч ідей, які стануть вашими планами на майбутнє. Так ви наповнюєте його (майбутнє) силою зростаючого Сонця.

 

 

Якщо раптом з’явилася якась проблема, не йдіть від неї, а приділіть достатньо уваги, постарайтеся вирішити або хоча б придумати рішення. Не можна сьогодні піддаватися на провокації і відповідати тим же.

 

 

Якщо ви сьогодні почули дзвін або зазвонило у вухах, то це до удачі. А якщо знайшли ложку на дорозі – буде багатство і достаток.

 

Сьогодні також варто вибрати і бажано нарядити ялинку, розставити гілочки вічнозелених дерев в будинку, поставити свічки і зробити різдвяний вінок. Всі ці речі будуть охороняти ваш будинок від нечистих сил в цю довгу темну ніч.

 

Що потрібно зробити в день зимового сонцестояння?

 

Особливий період руху небесних світил чудово підходить для прийняття важливих рішень і обіцянок. У міру того, як тривалість дня буде збільшуватися, наближаючись до літа, ваші успіхи будуть накопичуватися і набирати вагу.

 

У цей день потрібно:

 

1.Почати нову справу. Не вагайтесь, якщо знаєте, що є щось, чим ви хочете займатися в майбутньому році. Глобальних звершень від вас ніхто не чекає, але хоч один крок у бік запланованого варто зробити. Шукаєте роботу – складіть резюме. Хочете схуднути – підберіть меню на тиждень, яке буде відповідати вашій меті.

 

2.Загадати бажання. Є повір’я, згідно з яким загадане в зимове сонцестояння обов’язково здійсниться. Використовуйте прикмету собі на благо!

 

3.Прикрасити ялинку. Вибирайте для прикрашання іграшки, які уособлюють ваші мрії та те, чого ви прагнете досягти в перспективі. Нехай для вас хвойне дерево стане справжнім символом року, що наближається.

 

4.Поворожити. Особливо ефективні ворожіння на кохання в день зимового сонцестояння.

 

5.Привітати сонце. Спробуйте зустріти його після найдовшої ночі в році та подякувати за те, що воно до нас повернулося. На щастя, світанок настає не надто рано.

 

Нехай все складеться у вас так, як ви задумали!

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелами:

https://www.unn.com.ua/uk/news/1769111-sogodni-den-zimovogo-sontsestoyannya

http://chortkiv.online/2018/12/21/s-ohodni-den-zymovoho-sontsestoiannia-prykmety-shcho-potribno-ta-shcho-ne-varto-robyty-v-tsey-den/?fbclid=IwAR2AsJRUZKsRQeWjeLONv4F3AX6r2qCv9e1kqdS9f5zK25EMyXSwyEJEs3Y

 

Переглядів: 630 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 17:48
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024