Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Грудень » 26 » Події дня: 26 грудня 2004 р. острів Суматра струсонув землетрус силою 9,3 бали за шкалою Ріхтер
15:12
Події дня: 26 грудня 2004 р. острів Суматра струсонув землетрус силою 9,3 бали за шкалою Ріхтер

ЗСУВ ТЕКТОНІЧНИХ ПЛИТ

 

 

 

 

 

 

Цього дня у 2004 р. поблизу індонезійського о. Суматра

стався землетрус силою 9,3 бали за шкалою Ріхтера.

 

 

За своєю силою цей землетрус входить до трійки найпотужніших за всю історію людства, а за тривалістю (близько 10 хвилин) є найдовшим за весь період реєстрації землетрусів сейсмографічним обладнанням.

 

За оцінками спеціалістів, причиною землетрусу став зсув Індійської та Бірманської тектонічних плит на довжині 1200 кілометрів по лінії тектонічного розлому, що в свою чергу привело до утворення ударних хвиль, які рухались зі швидкістю до 800 км/год і формували цунамі висотою до метра у відкритому океані, а на узбережжі до 38 м.

 

Через 15 хвилин після першого поштовху, хвиля досягла і змела північний край острова Суматра, через півтори години вона досягла Таїланду, через дві - Індії та Шрі-Ланки, через 8 годин - перетнула весь Індійський океан.

 

Через деякий час, цунамі обігнуло весь Світовий океан - навіть на Тихоокеанському узбережжі Мексики висота хвилі сягала 2,5 м.

 

Наступного дня в акваторії Бенгальської затоки поблизу узбережжя Андаманських і Нікобарських островів (Індія) була зафіксована нова серія підземних поштовхів силою близько 6 балів за шкалою Ріхтера.

 

Загальна кількість жертв, постраждалих від землетрусу, цунамі і повеней, за різними оцінками, становить до 280 тисяч осіб загиблих і більше півмільйона поранених.

 

Найбільші руйнування цунамі принесло населеним пунктам, розташованим на узбережжі Індії, Індонезії, Шрі-Ланки і Таїланду.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2606587-26-grudna-pamatni-dati.html

 

Переглядів: 473 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 22:11
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024