Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Січень » 3 » МОЗ запускає на Львівщині кампанію для збільшення кількості вакцинованих від кору дітей
18:48
МОЗ запускає на Львівщині кампанію для збільшення кількості вакцинованих від кору дітей

 

ЗУПИНИМО ЕПІДЕМІЮ – СПІЛЬНИМИ СИЛАМИ

 

 

 

 

 

 

 

На Львівщині стартує кампанія щодо збільшення рівня

вакцинації від кору серед дітей шкільного віку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Про це йшлося сьогодні, 3 січня, під час позачергового засідання Обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Львівської ОДА за участі міністра охорони здоров'я України Уляни Супрун, а також на брифінгу на тему "Надзвичайні заходи для захисту від кору", який відбувся після наради.

 

У цих заходах взяли участь і виступили:

доктор Уляна Супрун, в. о. міністра охорони здоров’я України;

-  Ольга Стефанишин, заступник міністра охорони здоров'я України;

- Олег Синютка, голова Львівської ОДА;

- доктор Володимир Курпіта, генеральний директор ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».

 

 

 

 

 

 

 

Аналізуючи ситуацію, яка склалася у державі, Уляна Супрун сказала:  «Підвищення рівня охоплення щепленнями — це питання національної безпеки. Наскільки суспільство розвинуте, настільки воно й вакциноване. Зараз в Україні продовжується спалах кору. Вже 54 тисячі осіб захворіли, а 21 людина померла від захворювання, яке можна дуже легко попередити вакцинацією»

 

Далі вона наголосила, що зараз в Україні є понад 800 тисяч доз вакцини проти кору. Так як у Львівській області один з найвищих рівнів захворюваності, то саме у ній МОЗ вирішило провести спеціальну кампанію, щоб вакцинувати дітей у школах, а це майже 20 тисяч школярів, які не були вакциновані, але вони вже ходять до школи.

 

На зимових канікулах, які розпочалися зараз буде проведене планування. Це займе десь місяць, щоб дізнатися, де є невакциновані діти.

 

«Буде проведена комунікаційна компанія, під час якої треба поговорити з батьками, вчителями, медичними працівниками та пояснити важливість вакцинації проти кору і від середини лютого розпочати саму вакцинацію», - розповіла в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«В Україні достатньо вакцин від кору. Вони мають бути  в усіх закладах охорони здоров'я, де проводяться щеплення вакцинами, закупленими за державний кошт. Ці вакцини закуповує для України Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). Якість усіх вакцин перевірена Всесвітньою організацією охорони здоров’я — вони є якісні, ефективні і безпечні. Наразі проблема полягає лише в тому, що багато українців не роблять щеплення собі та своїм дітям», — наголосила заступник міністра охорони здоров'я Ольга Стефанишин.

 

Зрозуміло, що такий великий обсяг роботи виконати без допомоги місцевої влади просто не реально. Тому МОЗ велику надію покладає на керівництво облдержадміністрації. Виступаючи перед присутніми, Олег Синютка, голова ЛОДА, підкреслив, що в регіоні працюватимуть мобільні бригади, до яких входитимуть кваліфіковані вакцинатори та міжнародні спеціалісти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Ми пожинаємо плоди того негативного експерименту, - нагадав він, - який українці поставили над собою самі, добровільно відмовляючись від щеплення. Ми свідомо прирекли наших дітей на хвороби. Ціна цього експерименту - людські життя, два випадки смертей на Львівщині. Після вакцинації летальних випадків немає»

 

З його слів випливало, що Львівщина, на жаль, тримає пальму першості із захворюваності на кір, тому керівництво ЛОДА вдячне Міністерству охорони здоров’я, що воно впроваджує цей проект в області.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Треба спільними зусиллями провести відповідну інформаційну кампанію, - сказав Олег Синютка, - аби люди скористалися захистом держави шляхом вакцинації. При успішному результаті цей досвід обов’язково передамо на інші області України, у яких теж зафіксовано низький рівень вакцинації. На карті України Львівщина відзначена найвищою динамікою захворюваності на кір. Пік захворюваності зростає на початку навчального року. Після закінчення навчального року рівень захворюваності падає. Ті заходи, які пропонує міністерство, які підтримала комісія ТЕБ і НС - це реагування на усі ці статистичні показники».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Слово надається генеральному директору ДУ «Центр громадського здоров'я МОЗ України» доктору Володимиру Курпіті, котрий підтвердив слова Уляни Супрун, що наявна в Україні вакцина від кору є безпечною, і її є в достатній кількості в ксіх медичних закладах.

 

«На жаль, - повідомив він, - лікування від кору не має. Для того, щоб людина одужала, вона повинна самостійно сформувати імунітет, але цей імунітет можна отримати тільки завдяки щепленню. Щеплення є єдиним і ефективним методом запобігання захворювання».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Як фахівець, який щодня має справу з різними вакцинами, Володимир Курпіта зазначив, що на даний момент у Львівській області є 52 тисячі доз вакцини виробництва Бельгії і Сполучених Штатів Америки, які будуть використані для цих заходів.

 

«У разі потреби, - запевнив він, - МОЗ готове додатково поставити ще таку саму кількість доз».

 

Зазначимо, що на даний час Львівська область є лідером щодо кількості захворілих кором. У 2018 р. зареєстровано понад 11 тисяч випадків кору, що складає 22 % від загальної кількості хворих в усій Україні.

 

 

 

 

 

 

 

 

«У вас є потужна команда медиків, - підсумував свій виступ Володимир Курпіта, - яка готова спільно з нами попрацювати і сприяти тому, щоб кількість випадків зменшувалась».

 

До цього додамо, Львівська ОО ТЧХУ, у міру своїх сил і можливостей, також візьме учать у цій кампанії. Зупинити епідемію кору можна тільки спільними силами.

 

 

Фото – автора і прес-служби ЛОДА

Ірина Апостолюк,

голова Личаківської РО м. Львова ТЧХУ, член правління Львівської ОО ТЧХУ.

 

 

Переглядів: 436 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 20:23
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024