Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Січень » 4 » Льодовики Гренландії, танучи, прискорюють глобальне потепління
17:15
Льодовики Гренландії, танучи, прискорюють глобальне потепління

 

НЕОБЛІКОВАНИЙ МЕТАН

 

 

 

 

 

 

Вчені з Брістольського університету довели, що танучі льодовики Гренландії

виділяють метан з більшим парниковим потенціалом у десятки разів, ніжСО2.

 

 

 

Про це повідомляє «Новое Время».

 

Поки президент США Дональд Трамп заперечує провину людини у глобальному потеплінні та заявляє, що вона вирішиться сама по собі, наукові дослідження показують: чим більше ми шкодимо планеті – тим більше вона шкодить собі.

 

Очевидно, що порушення цілісності кліматичної екосистеми тягне за собою шкоду для кожної ланки величезного ланцюга. Вчені з Великої Британії підтвердили це на прикладі танучих льодовиків і підвищення температури в атмосфері.

 

Як повідомляє видання Science Daily, міжнародна група дослідників на чолі з представниками Брістольського університету провели три місяці неподалік одного з льодовиків Гренландії. Вчені досліджували талу воду, яка тече влітку з великого крижаного покриву, площею близько 600 квадратних кілометрів.

 

Використовуючи новітні датчики, фахівці виявили, що з глибин льодовика постійно виділявся газ метан. Тільки на цій території вони змогли засікти викид близько шести тонн метану.

 

Головна проблема в тому, що метан не повинен відкрито виходити в атмосферу, а перетворюватися на вуглекислий газ.

 

«Ключове відкриття полягає в тому, що більшість метану з глибин льодовиків Гренландії вивільняється через талу воду у великих швидких річках, перш ніж цей газ може бути окислений в СО2 нормальний процес для перетворення метану, який знижує його парниковий потенціал», – говорить глава дослідження професор Джемма Уедхем.

 

Як відомо, метан є одним з трьох основних газів, що викликають парниковий ефект (разом із вуглекислим газом і водяною парою). Попри те, що метан існує в менших обсягах, ніж вуглекислота, його парниковий потенціал у 20-28 разів більше і він набагато сильніше впливає на підвищення температури на Землі.

 

Дослідження ж показало, що метан, який був зафіксований в глибині льодовиків Гренландії, постійно виділяється в атмосферу при таненні великих обсягів води навесні і влітку.

 

«Хоча ми знали, що метаноутворюючі мікроби були важливі в підльодовикових середовищах, наскільки вони важливі і широко поширені насправді – було спірним питанням. Тепер ми ясно бачимо, що активні мікроорганізми, які живуть під кілометрами льоду, не тільки виживають, але, ймовірно, і впливають на інші частини системи Землі», – говорить представник Бристольской школи географічних наук Гійом Ламарш-Ганьон.

 

Вчені збираються використовувати нову технологію для дослідження арктичної вічної мерзлоти і кращого розуміння, «як працюють ці захоплюючі системи і як вони впливають на планету».

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://zik.ua/news/2019/01/04/lodovyky_grenlandii_tanuchy_pryskoryuyut_globalne_poteplinnya_1482371

 

 

 

Переглядів: 365 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 02:31
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024