Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Січень » 9 » Ювілеї дня: 111 років з дня народження Сімони де Бовуар, письменниці, філософа, теоретика фемінізму
18:10
Ювілеї дня: 111 років з дня народження Сімони де Бовуар, письменниці, філософа, теоретика фемінізму

 

ОВАЦІЇ ВІД ФЕМІНІСТОК ДРУГОЇ ХВИЛІ

 

 

 

 

 

 

Сімона де Бовуар нічим не поступається Жорж Санд, з тією лише

різницею, що їй не довелося ховати своє ім'я за чоловічим прізвищем.

 

 

Феміністки всього світу відзначають сьогодні 111 років від дня народження Сімони де Бовуар (1908-1986), французької письменниці, філософа, однієї з провідних теоретиків фемінізму в ХХ ст.; подруги Жана-Поля Сартра, авторки відомого вислову про те, що «жінкою не народжуються, а стають».

 

Її публіцистична книга «Друга стать» давно стала програмним текстом другої хвилі фемінізму – перша – відбулась у ХІХ-ХХ столітті й пов’язана була з боротьбою за базові права жінок – виборчі, майнові, освітні.

 

Друга ж хвиля (1960-1980), найяскравішою представницею якої і є власне Сімона де Бовуар, намагалася розібратися з «пастками» формального рівноправ’я, де крилося і криється чимало прихованих обмежень і заборон.

 

Звісно «Друга стать» не гарантує приємного читання (можливо і навпаки), але вона залишається однією з головних книг 2-ї половини ХХ століття. У Сімони де Бовуар завжди вистачало відданих шанувальників, є вони і зараз.

 

А от одним із тих, хто не схилявся перед нею у шанобливому реверансі був Чеслав Мілош. Нобелівський лауреат не міг перенести її буржуазності (називав її «дамою вищого світу»), показної інтелектуальності (вірніше «моди на інтелектуальність»), а також не міг пробачити Сартру і Бовуар підлого цькування видатного французького письменника, лауреата Нобелівської премії з літератури 1957 р. Альбера Камю.

 

Фото: twitter

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2615248-9-sicna-pamatni-dati.html

 

Переглядів: 365 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 08:59
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024