Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Січень » 9 » Мінсоцполітики пояснило, як працює реформована пенсійна система
18:49
Мінсоцполітики пояснило, як працює реформована пенсійна система

 

ЗАГРОЗА ВІД ЗАРПЛАТИ «У КОНВЕРТАХ»

 

 

 

 

 

 

 

Міністерство соціальної політики пояснило основні

принципи роботи солідарного рівня пенсійної системи України.

 

 

 

 

Про це повідомляє УНН з посиланням на портал Кабінету Міністрів України.

 

 

“У солідарному рівні пенсійної системи беруть участь усі офіційно працевлаштовані громадяни України — для цього не потрібно писати заяви або брати довідки”, — зазначили у міністерстві.

 

Таким чином, кожен громадянин із початком своєї трудової діяльності, разом із зарплатою у рамках соціального пакета отримує від роботодавця внески на свій обліковий запис у вигляді ЄСВ — єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

 

В Україні ставка ЄСВ на сьогодні становить 22% від розміру заробітної плати і є обов’язковою до сплати усіма роботодавцями за своїх працівників, а фізичними особами-підприємцями та громадянами — за себе.

 

Щомісяця на обліковий запис людини вноситься інформація щодо суми внеску. Процес повторюється кожного місяця, щороку, аж до повного припинення трудової діяльності людини, і поновлюється у випадку повернення до роботи.

Усі ці кошти спрямовуються на фінансування виплат пенсій. Після фіксації внесків у системі за кожним громадянином вони, фактично, перетворюються на персональні бали, які потім використовуються при визначенні розміру пенсії. Такий механізм убезпечує гроші від інфляційних процесів, оскільки відсутнє зберігання коштів у “живому” вигляді.

 

Досягши пенсійного віку, громадянин звертається до Пенсійного фонду за призначенням пенсії, після чого набирають чинності страхові принципи роботи системи.

 

Ключові елементи такої системи наступні:

• застрахована особа — працівник, майбутній пенсіонер;

• сплата внесків — роботодавцем або застрахованою особою, якщо він або вона є фізичною особою-підприємцем чи самозайнятою особою;

• фонд внесків, із якого здійснюються виплати — Пенсійний фонд України;

• страховий випадок — набуття особою визначеного віку і виконання умов програми.

 

Після перевірки виконання умов пенсійної програми, починається розрахунок розміру пенсії. Для цього використовується єдина для всіх формула, затверджена у пенсійній реформі з 2017 році:

 

Розмір пенсії = Сз × ІКЗ × Кс, де: Сз — це розмір середньої заробітної плати в Україні за 3 роки перед зверненням за призначенням пенсії; ІКЗ — це індивідуальний коефіцієнт заробітної плати; Кс — це коефіцієнт страхового стажу, що дорівнює множині кількості місяців стажу роботи і вартості одного року страхового стажу.

 

Таким чином, формула складається з двох основних частин — внесків, зроблених під час трудової діяльності, та тривалості страхового стажу. Вартість внесків приводиться у відповідність до сучасних економічних умов.

 

Щороку відбувається автоматична індексація пенсійних виплат для приведення їх у відповідність до актуальних економічних змін. Цей процес є абсолютно автоматичним та ґрунтується на двох основних показниках — сумі 50% зростання інфляції та 50% зростання середніх зарплат за попередній рік. Таким чином нівелюється вплив інфляційних процесів на вартість пенсії, а також відбувається її збільшення понад інфляційний рівень завдяки зростанню надходжень від збільшення заробітних плат.

 

Перша така індексація відбудеться у березні 2019 року.

 

Мінсоцполітики зазначає, що реформа позбавила пенсійну систему такого поняття, як “пенсія за статусом”, а також усунула можливість для політиків до ручного втручання. Водночас існують значні виклики поза пенсійною системою, які негативно впливають на її роботу. Йдеться передусім про неофіційну зайнятість, яка створює ситуацію, коли осіб, за яких сплачуються внески, є менше, ніж осіб, яким здійснюються виплати.

 

За словами Мінсоцполітики, саме тіньовий сектор економіки з незадекларованою працею та зарплатами в конвертах є головною проблемою низьких пенсій.

 

Нагадаємо, пенсійний фонд України розпочав фінансування пенсій січня 2019 року.

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://www.unn.com.ua/uk/news/1772306-minsotspolitiki-poyasnilo-yak-pratsyuye-reformovana-pensiyna-sistema

 

Переглядів: 433 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 14:46
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024