Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Січень » 12 » Роздуми про те, як врятувати життя людини до приїзду швидкої в реаліях України
14:37
Роздуми про те, як врятувати життя людини до приїзду швидкої в реаліях України

 

ВСЕОБУЧ, ЯКИЙ ЧЕКАЄ ПРИВАТНОЇ ІНІЦІАТИВИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У столиці поблизу станції метро "Театральна" у працівника Національної опери України зупинилось серце,

біля станції метро "Чернігівська" помер чоловік – останнім часом такі новини з’являються в ЗМІ все частіше.

 

 

 

Чи можна уникнути таких смертей та як поводитись у критичних ситуаціях, журналіст 24 каналу розпитав у експерта.

 

Хвилини, які рятують життя

 

Раптова зупинка серця може статися з кожним, незважаючи на стать, расу, вік чи стан здоров’я. Зазвичай, це стається миттєво та непередбачувано. Коли серце припиняє роботу, мозок здатний жити ще 5-7 хвилин. За цей час людину можна встигнути врятувати, однак дочекатись лікарів швидкої – майже нереально.

 

Проблему смертності людей з раптовою зупинкою серця у західних країнах вирішили так: якомога більше людей проходить тренінг з першої допомоги, де вчиться проводити серцево-легеневу реанімацію та користуватись автоматичними дефібриляторами.

 

Якщо учасник тренінгу став очевидцем зупинки серця, він викликає швидку допомогу, а поки лікарі їдуть, проводить масаж серця (завдяки цьому кров надходить до мозку) та накладає на груди автоматичний дефібрилятор.

 

Для того, щоб довести шанси на виживання постраждалого до 70%, комплекс заходів необхідно виконати в перші дві-три хвилини, тобто не чекаючи лікаря.

 

 

 

 

 

На знімку: Від раптової смерті може врятувати й звичайний перехожий

 

Корисний досвід

 

Щоб надати першу допомогу, медична освіта не потрібна. Проводити масаж серця та клеїти на груди електроди дефібрилятора у розвинених країнах світу вчаться як школярі, поліцейські, так і тренери з фітнесу, співробітники офісів та інші.

 

«Зупинка серця – доволі розповсюджена проблема, просто про неї роками не говорили. П’ять смертей у Київському метрополітені за декілька місяців – яскрава ілюстрація і проблеми, і її ігнорування. Навчити людей рятувати життя та розмістити в публічних місцях дефібрилятори – єдиний вихід. Це не тільки питання безпеки, це питання цивілізаційного вибору», – переконує експерт з надання першої допомоги компанії FAST, Федір Сердюк.

 

Зупинка серця – не єдина екстрена ситуація, яку неможливо пережити без втручання звичайних перехожих.

 

Згідно з даними руху Stop the bleed, приблизно 20% людей, які загинули від травм у США, могли вижити, якби їхню кровотечу своєчасно зупинили. В Україні відповідних досліджень не проводили.

 

 

 

 

 

 

 

На знімку: В Америці навчають рятувати життя навіть школярів

 

 

«Зупинити зовнішню кровотечу – просто. Це точно справа очевидця екстреної ситуації. Навіть трирічна дитина може надати допомогу правильно. Для цього не потрібно бути лікарем, найпростіший спосіб зупинки кровотечі – міцно притиснути рану, звідки ллється кров, та чекати лікарів», – пояснює Федір Середюк.

 

До речі, приміром Ізраїль вже пройшов цей шлях, запровадивши систему підготовки рятувальників та створивши відповідну інфраструктуру. Так само роблять і Сполучені Штати. Це краща світова практика для тих, хто цінує життя.

 

В Україні отримати знання та навички, які врятують життя, можна записавшись на тренінги, що проводить Товариство Червоного Хреста України, благодійний проект "Хелпер", Агенція екстреної медицини, компанія "FAST", курси першої домедичної допомоги "САB" та "EMSA – UKRAINE", Всеукраїнська спілка парамедиків, Мальтійська служба допомоги тощо.

 

В нашій країні розвиток першої допомоги відбудеться за рахунок приватної ініціативи. Єдиний ефективний інструмент оволодіння навичками першої допомоги – тренінг. Це послуга. Вже сьогодні роботодавці платять, щоб навчити своїх співробітників рятувати життя. І цей тренд стає все популярнішим.

 

Коли батьки почнуть запитувати у керівництва приватної школи, чи навчались першій допомозі вчителі, а клієнти спортзалу – просити продемонструвати дефібрилятор – це означатиме, що безпечне суспільство поруч.

 

Автор: Ірина Поліщук

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://24tv.ua/persha_dopomoga_instruktsiya_yak_pravilno_nadati_pershu_shvidku_dopomogu_n1093237?utm_source=rss


 

 

Переглядів: 372 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 11:04
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024