Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Січень » 20 » Помер легендарний продюсер «Рембо» і «Термінатора»
22:50
Помер легендарний продюсер «Рембо» і «Термінатора»

 

ВІХИ ЖИТТЯ ЕНДРЮ ВАЙНА

 

 

 

 

 

 

У неділю, 20 січня, у своєму будинку в Будапешті після важкої

хвороби помер легендарний кінопродюсер Ендрю Вайна.

 

 

Йому було 74 роки. Саме Вайна разом зі своїм діловим партнером Маріо Кассар зняв перші три частини «Рембо», дві частини «Термінатора», «Згадати все» і інші культові голлівудські бойовики. Мільйони відвідувачів відеосалонів в колишніх радянських республіках досі пам’ятають фразу, що звучала в початку багатьох переглядів: «Маріо Кассар і Ендрю Вайна представляють...».

 

Про це повідомляють fakty.ua.

 

У 1956 році після придушення комуністичним режимом Угорського повстання емігрував за допомогою Червоного Хреста в Канаду. Йому було 12 років, він ні слова не знав по-англійськи і по-французьки. Незабаром його батьки втекли з Угорщини в США. Сім’я возз’єдналася в Лос-Анджелесі.

 

Ендрю після закінчення школи вступив до університету штату Каліфорнія. Там він вивчав кінематографію. Одночасно працював перукарем. Отримавши диплом, Вайна відкрив власну фотостудію.

 

Справа мала успіх, але його розвитку завадив нещасний випадок – Ендрю, катаючись на лижах, зламав ногу. Травма виявилася настільки серйозною, що він дев’ять місяців не міг фотографувати. Студію довелося продати.

 

Вайна знову зайнявся перукарською справою. Тут до Каліфорнії якраз приїхав його друг дитинства Габор Колтаї, і вони удвох відкрили фірму з виробництва перук високої якості. Їхньою продукцією зацікавилися голлівудські кіностудії. Вайна, розвиваючи бізнес, відправився в Гонконг. Там він відкрив власну компанію Gilda Fashion, яка також виготовляла перуки.

 

У 1973 році Ендрю вигідно продав її і вирішив все ж зайнятися кіно. Там же в Гонконзі він відкрив продюсерську фірму Panasia Films Limited. Її справи йшли так добре, що знаменитий гонконгський продюсер Реймонд Чоу побачив у Вайні конкурента і швидко купив у нього фірму. Panasia Films Limited влилася в компанію Чоу Golden Harvest.

 

У 1975 році Вайна з’явився на Міжнародному кінофестивалі в Каннах. Там він познайомився з продюсером Маріо Кассар і запропонував йому кілька цікавих ідей. Вони тут же уклали угоду про партнерство і відкрили спільну фірму Carolco. Свій бізнес вони почали в маленькому офісі на проспекті Мелроуз в Лос-Анджелесі. Їх столи ледве вміщалися в кімнатці. Маріо і Ендрю сиділи обличчям один до одного. Дружина Вайни і подружка Кассара виконували обов’язки секретарок. Carolco перші кілька років займалася продажем прокатних прав. Американські фільми пропонувалися європейським мережам кінотеатрів, а європейські – американським.

 

У 1982 році Вайна і Кассар ризикнули вкласти гроші в зйомки фільму «Перша кров». Головну роль в ньому зіграв Сильвестр Сталлоне. Бойовик чекав великий комерційний успіх. Касові збори в світовому прокаті склали 120 мільйонів доларів. У 1985 році Carolco випустила другу частину – «Рембо II». Ця картина зібрала понад 300 мільйонів доларів.

 

Успіх був помітним. З Carolco хотіли працювати багато режисерів і акторів. Пішла ціла серія успішних бойовиків і трилерів, які тут же отримували статус культових: «Серце ангела» з Міккі Рурком і Робертом де Ніро, «Червона спека» з Арнольдом Шварценеггером, «Джонні Красунчик» з Міккі Рурком, «Музична скринька» з Джессікою Ланж, «Згадати все» з Арнольдом Шварценеггером, «Ейр Америка» з Мелом Гібсоном і Робертом Дауні-молодшим, «Вузька грань» з Джином Хекменом.

 

У 1989 році Вайна продав свою частку в Carolco і заснував власну компанію Cinergi Pictures. Першим фільмом, який вона випустила, став «Знахар» з Шоном Коннері. Потім були «Колір ночі» з Брюсом Віллісом та «Людина епохи Відродження» з Денні де Віто. Режисер Джон Мактирнан зняв з Вайна третю частину «Міцного горішка» з Віллісом. Сталлоне випустив з Cinergi фантастичний бойовик «Суддя Дредд».

 

Потім послідувало кілька фільмів, нехарактерних для Вайни – «Червона літера» з Демі Мур і Гері Олдменом, «Ніксон» з Ентоні Хопкінсом, «Евіта» з Мадонною. В кінці 90-х продюсер повернувся в рідну Угорщину. Там його прийняли дуже тепло, адже протягом своєї роботи в Голлівуді Вайна не забував про батьківщину.

 

Він намагався знімати фільми в павільйонах кіностудії «Мафільм», тим самим даючи можливість заробити її співробітникам. Влаштувавшись в Будапешті, він налагодив партнерство з Маріо Кассар, і вони знову стали знімати фільми разом. Зокрема, випустили «Термінатор 3: Повстання машин» і «Термінатор: Та прийде рятівник».

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://zik.ua/news/2019/01/20/pomer_legendarnyy_prodyuser_rembo_i_terminatora_1492193

 

 

 

Переглядів: 431 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 18.04.2024, 20:43
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 4
Гостей: 4
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024