Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Січень » 23 » Донорство крові: користь, шкода та протипоказання
10:27
Донорство крові: користь, шкода та протипоказання

 

ДОНОРИ КРОВІ – РЯТІВНИКИ ЖИТТЯ

 

 

 

 

 

 

Представники Червоного Хреста запевняють,

що 1 здача крові здатна врятувати 3 життя.

 

 

Користь від донорства крові отримують і ті, кому кров призначається, і ті, хто її здає. Давайте розберемося, в чому користь і шкода донорства крові.

 

Користь донорства крові

 

Досить часто люди говорять, що набагато приємніше віддавати, ніж отримувати, і саме в цьому й полягає користь донорства крові. Відомо, що люди, які роблять добро іншим, здатні поліпшити свій емоційний стан, впоратися зі стресом, позбутися негативних почуттів, вони відчувають себе більш важливими. Це стосується, в тому числі, і тих, хто займається донорством крові.

 

Також експерти знайшли іншу користь донорства крові - зменшення ризику утворення серцевого нападу та інфаркту. У 2013 році було проведено дослідження, яке показало, що такі процедури здатні знизити рівень «поганого» холестерину. Тому донорство крові - відмінна профілактика хвороб серця і судин.

 

Якщо регулярно здавати кров, то можна зменшити вміст заліза в крові. Це теж можна назвати профілактикою серцевого нападу, який провокує в тому числі надлишок заліза. А ось при недостатній кількості заліза про донорство крові можна забути.

 

Доведено, що донорство крові здатне привести фігуру в порядок. Тільки за одну здачу в організмі втрачається близько 650 кілокалорій, а це прирівнюється до часу бігу. Також після донорства організм починає посилено працювати, щоб заповнити енергію крові, а це провокує виробництво нових кров'яних клітин. В цілому це позитивно впливає на здоров'я.

 

І нарешті, є й інша користь в донорстві крові - зменшується ризик розвитку раку печінки, кишечника, стравоходу, шлунка і легень. А також завдяки здачі крові збільшується антиоксидантна активність в організмі. Це в цілому теж благотворно впливає на здоров'я, захищаючи від онкологічних захворювань.

 

До речі, ті, хто займаються донорством крові, мають величезний медичний плюс. Вони можуть безкоштовно здавати аналізи: медики до збору крові вимірюють рівень гемоглобіну, пульс, тиск, температуру, наявність гепатиту, ВІЛ, сифілісу та інших небезпечних вірусів.

 

Шкода донорства крові

 

Але не треба думати, що все так райдужно і вкрай корисно для здоров'я того, хто здає кров. Донорство крові здатне завдати шкоди людині в тому випадку, якщо не дотримані правила здачі.

 

В першу чергу про це повинні дбати лікарі - використовувати нові і стерильні інструменти, щоб уникнути зараження крові.

 

Існує також ряд побічних ефектів - після донорства можливі нудота, запаморочення. Але від цих симптомів можна позбутися: для цього необхідно лягти ногами вгору, це допоможе швидше відновитися.

 

Може утворитися сильна слабкість. Це говорить про істотне зниження рівня заліза в крові. Тому медики рекомендують їсти продукти, багаті цим елементом - червоне м'ясо, шпинат, злаки.

Також ви можете зіткнутися зі шкодою для здоров'я, якщо почнете займатися спортом або фізичною активністю відразу після донорства крові. Це призведе до згубних наслідків і суттєвого занепаду сил.

 

Хтось може порахувати це шкодою, але ми назвемо це неприємними наслідками донорства крові - синці в місці уколу. Колір може бути як жовтуватим, так і темно - синім. Цього можна уникнути: просто кожні 20 хвилин до місця, де брали кров, прикладайте холодний компрес.

 

Протипоказання донорства крові

 

Існує ряд протипоказань, при яких займатися донорством крові не можна. До них відносяться:

 

- Інфекційні захворювання;

- Наявність паразитів;

- Онкологія;

- Хвороби крові, серця і судин;

- Бронхіальна астма;

- Хвороби шлунково-кишкового тракту, нирок і печінки;

- Променева хвороба;

- Хвороби шкіри;

- Сліпота і хвороби очей;

- Остеомієліт;

- Перенесення операції і пересадки органів.

 

Також існують тимчасові обмеження. Наприклад, після пологів не можна здавати кров протягом року, при годуванні грудьми - три місяці, а після відвідування Африки, Центральної і Південної Америки, Азії - три роки.

 

Якщо ви вживали алкоголь, то треба почекати 48 годин, робили щеплення - до року, брали антибіотики - два тижні. До тимчасових протипоказань також належать видалення зуба (10 днів) і нанесення татуювання, а також голковколювання.

 

Таким чином, при дотриманні певних правил і відповідності до вимог всіх лікарів, ніякої шкоди донорство крові принести не може. Нагадаємо, що здавати кров можуть тільки здорові люди у віці 18 - 60 років і вагою понад 45 кілограмів.

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://7dniv.info/life/109830-donorstvo-krov-korist-shkoda-ta-protipokazannia.html

 

Переглядів: 729 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 02.05.2024, 00:13
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024