Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Січень » 23 » Голова Одеської обласної організації ТЧХУ Євген Жаріков дав інтерв'ю газеті «Одеські вісті»
16:46
Голова Одеської обласної організації ТЧХУ Євген Жаріков дав інтерв'ю газеті «Одеські вісті»

 

ПЕРЕЗАПУСК СЛУЖБИ МИЛОСЕРДЯ
 

 

 

 

 

 

 

Журналіст Віктор Мамонтов взяв у ці святкові дні розгорнуте інтерв'ю у голови

Одеської ОО ТЧХУ Євгена Жарікова, яке 19 січня п.р. опублікувала газета «Одеські вісті».


 

 

 

Щоб переконатися в тому, що патріотизм переважної більшості наших співгромадян не вдаваний, а воістину щирий і став еталоном їх людського стану, досить ознайомитися з багатогранною діяльністю Товариства Червоного Хреста України.

 

В її основі лежить милосердя, і воно грунтується на безоплатних, волонтерських засадах. У цьому зміг переконатися, зустрічаючись з людьми в селах і селищах, в ході відвідин лікарень та госпіталю, на засіданнях Правління обласної організації ТЧХУ і під час недавньої бесіди з її головою - Євгеном Жаріковим.
 

Зазначу, що Євгеній Сергійович затверджений на цій посаді в грудні минулого року, а до цього шість місяців тимчасово виконував обов'язки голови цього Товариства після перемоги на конкурсі, в якому взяли участь близько десяти претендентів.

 

Закінчив Одеський медуніверситет, працював за фахом. Понад сім років був головою Лиманської селищної ради в Роздільнянському районі, так що досвід взаємодії з громадою і окремими людьми має. Займався бізнесом. А тепер ось пов'язав долю з Червоним Хрестом.

 


Коли збуджений чимось Євгеній Сергійович віддихався, я запитав:


- Що трапилося?


- Вибачте, трохи запізнився. Відправляв одного потерпілого в Болград. Мужик, чи то від радості, чи то з горя, наклюкався. Каже, півлітру випив, ну і, природно, відключився. Включився, а в кишенях - порожньо. Почистили. Що робити? Бомжувати? Хтось порадив в Червоний Хрест зайти. Зайшов. Я купив йому квиток і відправив додому, взявши обіцянку, що із зеленим змієм зав'яже. - Потім Жаріков показав фото жертви шахраїв.
 

Так ось і почалася наша зустріч з підтвердження того, що життя наповнюється глибоким змістом тоді, коли ти сієш між людьми добре, світле, вічне Слухаючи мої запитання, Євген Сергійович просив врахувати той факт, що сьогодні обласна організація переживає складний період.
 

- Так склалося, що два останні роки було порушено стабільне управління. Після відходу з посади її багаторічної голови Тамари Барнич, за власним бажанням, організацію короткочасно очолювали кілька людей.
Природно, після такої плинності кадрів мені довелося багато налагоджувати заново.


- Наприклад?


- Ліквідувати борги. І на сьогоднішній день за нами, слава Богу, не числиться ніякої заборгованості. У районних організаціях Товариства маємо пожвавлення роботи. Відновлюються банки одягу, взуття, створюються запаси продуктів, засобів гігієни, налагоджується співпраця з місцевими органами влади, підприємствами. Заповнюються вільні вакансії співробітників. В Одесі недавно Суворовську районну організацію очолила молода, ініціативна Катерина Барткова - Байсойу.


- До речі, а яка молодіжна політика організації?


- Залучення молоді до лав червонохрестівців - один з головних напрямків роботи. Не випадково багато заходів ми проводимо в навчальних закладах. У тому числі і заняття, тренінги, майстер-класи з надання першої допомоги. Щорічно проводиться Національна молодіжна асамблея Товариства за участю молодіжних лідерів з усіх областей України. На них визначаються актуальні питання Молодіжного руху в Товаристві Червоного Хреста, пріоритети в роботі. Ми і керуємося ними.


- А як йдуть справи з наданням конкретної гуманітарної допомоги?


- Використовуємо будь-яку можливість, щоб придбати продукти харчування, одяг для нужденних. Наша програма видачі гуманітарної допомоги жителям Одеси, що проводиться спільно з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, офіс якого в обласному центрі очолює Анастасія Марчук, розширює свої рамки за підтримки заступника голови Одеської обласної державної адміністрації Віталія Свічинського. Продуктові та гігієнічні набори тепер видаються не тільки в Одесі. У грудні - січні вони були вручені жителям з подвійним статусом (тимчасово переміщена особа - інвалід) в Овідіопольському, Білгород - Дністровському та Роздільнянському районах. Скоро ці ж люди знову отримають такі набори. Хочу особливо відзначити, що в цій акції взяли участь директор Департаменту соціальної та сімейної політики облдержадміністрації Лілія Коваленко, голова Роздільнянської райдержадміністрації Наталія Бараненко, заступник голови Білгород-Дністровської райдержадміністрації Олена Шіхалієва, заступник голови Овідіопольської райдержадміністрації Олександр Ворохаєв та інші держслужбовці.


- Це хороший факт, який підтверджує значущість наданої Червоним Хрестом допомоги державі в гуманітарній сфері, його взаємодія з місцевими органами влади. А як йдуть справи з виділенням приміщень для організацій Червоного Хреста? Свого часу мені довелося з цього приводу виступати і в пресі, і на з'їзді ТЧХУ. Адже люди несуть одяг, взуття, білизну, товари тривалого зберігання, а все це ніде скласти.


- Питання злободенне. Відповім обтічною фразою: ситуація бажає бути кращою. І висловлюю надію, що намітилося зміцнення ділових зв'язків з органами влади. Це посприяє вирішенню такої важливої ​​проблеми.


- Люди не раз переконувалися в тому, що червонохрестівці першими приходять на допомогу постраждалим від усіляких конфліктів, катастроф, стихійних лих. Досить згадати обмерзання, що принесло Одещині величезні втрати. В якій готовності до подібних несподіваних ситуацій знаходиться обласна організація Червоного Хреста сьогодні?


- Це тема окремої розмови. Скажу тільки про те, що у нас є Загін швидкого реагування Червоного Хреста. У його складі знаходяться сорок дев'ять активних волонтерів. Вони відповідно екіпіровані. Всі успішно закінчили курси в Школі першої допомоги і мають практику надання першої допомоги. Що важливо, члени ЗШР застраховані Національним комітетом ТЧХУ. У розпорядженні загону два службові автомобілі і два - безпосередньо від волонтерів. В Одесі та Кілії є наші склади недоторканого запасу з теплими ковдрами, білизною та іншим майном.


- Бачив, як ваші підопічні встановлювали намет, коли падав сніг.


- Це було тренування. До речі, на складі в Одесі є все необхідне для розгортання наметового містечка.


- Гадаю, читачам буде приємно дізнатися про це.


- Поступово будемо поповнювати матеріально-технічну базу ...
 

Фразу перервав телефонний дзвінок. Після розмови Євген Сергійович з усмішкою сказав:


- Біоструми діють. Дзвонив командир Всеукраїнського загону швидкого реагування Тарас Логгінов. Про наявність наметів питав. Пообіцяв виділити два термоса по 20 літрів, генератор, дуйки.


- Євгене Сергійовичу, ви кілька разів згадували Школу першої допомоги. Яке її основне завдання?


- Готувати волонтерів до надання кваліфікованої першої допомоги постраждалим у надзвичайних і критичних ситуаціях, в ДТП, при веденні пошуково-рятувальних робіт, в пунктах тимчасового розміщення. Заняття проводять досвідчені тренери. Випускникам школи видаються сертифікати спеціального зразка, які котируються в 191 країні. Навчання у нас платне і безкоштовне для волонтерів, в той час як за кордоном воно проводиться тільки на платній основі і коштує дорожче. Нашу школу закінчив успішно громадянин з Хорватії. Сертифікат допоміг йому при вступі до одного з лондонських вузів.


Ще багато про що розпитував я цього енергійного, цілеспрямованого керівника одеських червонохрестівців і переконувався в його затребуваності. І зрозумів, що він не випадково не відключив мобілку, так як спонтанно у когось може виникнути нагальне питання до нього. А за кожним дзвінком - людина з її проблемами.


- Євгене Сергійовичу, а як налагоджуються стосунки з іншими громадськими організаціями?


…У цей момент знову ожив телефон. Прийшло повідомлення. Прочитавши його, Жаріков в жартівливому тоні сказав:


- Знову біоструми діють, Вікторе Івановичу. Нас ніби підслуховують. Читайте. Це вам моя відповідь.


Я прочитав вголос (дослівно): «У Різдвяні святки КП «Парки Одеси», Червоний Хрест Одеської області, БО «Відродження і Єдність», а також Одеська обласна Рада Миру зібрали речі, продукти харчування і предмети особистої гігієни в рамках благодійної акції «Місяць милосердя» ... І все це було передано для потреб Будинку милосердя, який знаходиться на території Свято-Архангело-Михайлівського монастиря. Спасибі всім велике за участь у цій акції. Окремо стареньким були подаровані 70 пакетів із солодощами від КП «Парки Одеси». Сльози на очах у цих людей викликали непереборне бажання допомагати їм і далі. Давайте продовжувати робити добро!»
 

Прочитав і подумав: заради таких сліз варто навіть в чомусь відмовити собі, поділитися останнім і народжувати в душах потребуючих допомоги віру в те, що вони не залишаться забутими.

 

Говорили ми і про те, як червонохрестівці будуть продовжувати тимчасово забуті програми, і про накопичення власних коштів обласної організації ТЧХУ, і про донорство, і про відродження патронажної служби ... А на закінчення я запитав:


- Ви згодні з таким моїм твердженням: життя цікаве тоді, коли ти впевнений, що потрібен іншим, а справжня ціна людини визначається її вчинками?
 

Євген Сергійович задумався, а потім сказав:


- Тут нічого ні додати, ні відняти. Згоден. Я відчуваю це у своїй душі, будучи в новій іпостасі.

 

Автор: Віктор Мамонтов

 

 

Фото – зі сторінки Є.Жарікова у соцмережі Facebooк

За джерелом:

https://izvestiya.odessa.ua/uk/2019/01/21/perezapusk-sluzhby-miloserdiya?fbclid=IwAR2-oQeaORKx9QN5V6QXob0JRB89zWZKxphvSlz4LUdyAONFiDcqK4oUxUw

 

 

Переглядів: 583 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 17:16
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024