Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Січень » 27 » «Запорука вдалого сходження на гору – готовність і безпека», - В. Яворівський, заступник командира ЗШР ЛОО ТЧХУ "ГОРС"
18:37
«Запорука вдалого сходження на гору – готовність і безпека», - В. Яворівський, заступник командира ЗШР ЛОО ТЧХУ "ГОРС"

 

ПОРАДИ   БУВАЛОГО   МАНДРІВНИКА

 

 

 

 

 

 

Торік Володимир Яворівський, заступник командира ЗШР ЛОО ТЧХУ «ГОРС»

підкорив гору Монблан, найвищу точку Альп, на свій день народження.

 

 

Володимир Яворівський – рятувальник з 15-річним досвідом у Державній службі України з надзвичайних ситуацій, співзасновник громадської Гірської оперативно-рятувальної служби «ГОРС» Червоного Хреста Львівщини, досвідчений мандрівник, що підкорив вершини Карпат, Татрів, Кавказу та Альп, поділився з газетою “Львівська Пошта професійними порадами про зимові мандри.

 

– Володимире, розкажіть, будь ласка, що варто зробити кожному туристові перед зимовим походом у гори?

 

– Перед будь-яким походом, незалежно від пори року, туристичним групам варто зареєструватися в рятувальній службі. Ця послуга абсолютно безкоштовна. Ви можете звернутися до рятувальників з ДСНС або ж до громадських рятувальних служб ТЧХУ. Під час реєстрації потрібно вказати маршрут походу, кількість учасників сходження на гору, керівника групи тощо.

Коли звертаєтесь до державної служби, варто уточнити, які рятувальні пункти будуть найближчими до прокладеного маршруту. Це дасть змогу проконсультуватися з місцевими рятувальниками щодо погодних умов, лавинної небезпеки, нюансів спорядження тощо. Завдяки простій процедурі реєстрації туристичної групи рятувальники з вами контактуватимуть і у випадку, якщо ніхто не виходитиме на зв’язок, вирушать на пошуки.

 

– Зимові мандри мають свою специфіку. Як саме треба готуватися до сходження на гору?

 

– Найперше бути підготовленим фізично, витривалим, адже зимовий похід значно складніший за літній. Не забувайте про правильне спорядження! Якщо вирушаєте в зимовий похід у місцевість, де немає лавинної небезпеки, варто мати гірськолижний зимовий одяг, якісне взуття, туристичні бахіли. У пригоді стануть ліхтарик та сірники. Запас їжі потрібно брати на кілька днів, навіть якщо похід запланований лише на один день. Варто подбати й про хорошу аптечку, в яку, окрім базових речей, входить термоковдра.

 

Якщо ж сходження відбудеться в місцевості, де є лавинна небезпека, спорядження буде відрізнятися. Базовий комплект для такої мандрівки – лавинні датчики (зонди і лопати). Таке спорядження коштує чимало, але саме воно дозволить туристичній групі урятувати своїх колег після сходження лавини.

 

Дев’ять із десяти людей виживають після цього, якщо їх відкопають за 10-12 хвилин! Через декілька годин перебування під снігом виживає лиш одна людина із десяти! Для того, щоб знати, як діяти під час сходження лавини, варто відвідати короткі лавинні курси, де вас навчать працювати з вищезгаданим спорядженням і визначати лавинну небезпеку.

 

Коли туристична група потрапляє у надзвичайну ситуацію в місцевості без мобільного зв’язку, як можна викликати рятувальників?

 

– Все-таки потрібно шукати мобільний зв’язок. Адже якщо ви надішлете рятувальним службам свої координати, пошуки пришвидшаться. Нещодавно у мережі представили мобільний додаток “Саморятівник”. Завдяки йому навіть без мережі мобільного зв’язку можна надіслати екстрене повідомлення кільком людям. Сучасні технології допомагають нам краще зорієнтуватися на місцевості та підтримувати зв’язок.

 

– Яких помилок найчастіше припускаються туристи при сходженні на гору, зокрема зимовому?

 

– Часто помилкою є поганий вибір спорядження та одягу. Потрібно розуміти, що завжди треба брати із собою запасний комплект одягу. Люди вважають, що алкоголь зігріє їх у мороз – це помилка, бо вживання спиртного в цьому випадку матиме зворотний ефект.

 

Ще однією поширеною помилкою туристів є переоцінювання своїх можливостей. Наприклад, нещодавні пошуки чоловіка на Закарпатті були зумовлені тим, що мандрівник не розрахував своїх сил і заблукав. Коли не впізнаєте місцевості – краще вертайте назад. Пам’ятайте, що найкоротший шлях – той, який ви знаєте!

 

Розмовляла Дзвенислава Сіра

 

 

Фото – ЗШР «ГОРС»

За джерелом:

http://www.lvivpost.net/lvivnews/n/43830?fbclid=IwAR0i9hes-oldkUgst8J_xMGGXam0o7DkDvOgTpmtqSOvvU5B4a2rEm5jEAk

 

Переглядів: 453 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 18.04.2024, 22:33
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024