Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Березень » 11 » Великий піст-2019: коли починається і що не можна їсти
17:34
Великий піст-2019: коли починається і що не можна їсти

 

ДУХОВНЕ І ТІЛЕСНЕ – ОЧИЩЕННЯ

 

 

 

 

 

 

 

Цьогоріч Великий піст починається 11 березня і закінчується 27 квітня.

 

 

 

Великий піст – найсуворіший з усіх православних постів. Цей піст починається після Масляного тижня і закінчується Великоднем. Встановлений у пам'ять про те, що Христос постив у пустелі сорок днів.

 

Великий піст 2019: коли

 

У 2019 Масляний тиждень триває з 4 по 10 березня, а значить, Великий піст цьогоріч розпочинається 11 березня. Триває Великий піст 48 днів, відповідно кінець посту – в суботу 27 квітня.

 

Кому не можна постити

 

Завдання Великого посту – підготувати християнина до Великодня, проте деяким категоріям людей релігія дозволяє не дотримуватися посту. До них належать діти, вагітні жінки або ті, що годують, люди з важкими захворюваннями, військовослужбовці і люди, що займаються важкою роботою.

Втім, рішення, постити чи ні, кожна людина приймає для себе індивідуально. І якщо ви вирішили дотримуватися посту, краще напередодні проконсультуватися з лікарем, оскільки навіть у здорових, на перший погляд, людей можуть бути протипоказання, пов'язані зі здоров'ям.

 

Що не можна їсти у Великий піст

 

У піст з раціону повністю виключаються продукти тваринного походження, тобто м'ясні і молочні продукти, а також яйця. Водночас дозволяється вживання риби, проте лише в певні дні. В деякі особливо суворі дні посту також забороняється термічно оброблена їжа і рослинна олія. Також під час Великого посту заборонено вживання алкоголю. Тільки в деякі дні (зазвичай вихідні) дозволяється пити вино.

 

Що можна їсти у Великий піст: меню

 

Протягом посту можна їсти страви, приготовані з: круп; бобових; овочів і зелені; фруктів і сухофруктів; ягід; грибів; горіхів.

Ласунам в піст дозволено вживання меду, шоколаду (без молока у складі), халви, козинаків, льодяників, пісного зефіру. В деякі дні також можна страви з риби і морепродуктів.

Серед найпопулярніших і простих пісних страв можна назвати рис з овочами, будь-яку крупу (гречка, пшоно, булгур, кус-кус і т. д.) з цибулею і грибами, різного роду консервація (квашена капуста, лечо, солоні або мариновані огірки і помідори, консервовані гриби тощо), всі види овочевих салатів, вівсянка з фруктами і ягодами, лобіо, овочеве рагу.

 

Великий піст 2019: календар харчування

 

Перший та останній тижні Великого посту найсуворіші. Починається піст з голодування в перший день, на другий день дозволяється лише хліб і вода, потім йдуть два дні, коли можна їсти тільки сиру їжу без масла і тільки з п'ятниці по неділю можна їсти приготовану їжу.

В останній тиждень посту (Страсна Седмиця) з понеділка по четвер можна тільки сиру їжу, у п'ятницю – голодування, у суботу перед Великоднем дозволяється їсти рибу, хліб і навіть вино.

В інші тижні потрібно харчуватися за принципом:

  • по понеділках, середах і п'ятницях – сухоядіння (хліб, зелень, сирі і солоні овочі, фрукти і сухофрукти, мед і горіхи, відвари або настої, квас);
  • по вівторках і четвергах – варена або печена їжа, але без олії;
  • по суботах і неділях, а також у свята – їжа з олією і вино.

У період Великого посту є три святкові дні, в цьому році вони потрапляють на:

  • 7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці: можна їсти гарячу їжу з рослинною олією, вино та рибу;
  • 20 квітня – Лазарева субота: можна рибну ікру;
  • 21 квітня, у Вербну неділю – можна рибу.

 

Фото – УНІАН

За джерелом:

https://pogliad.ua/news/life/advices/velikiy-pist-2019-koli-pochinaetsya-i-scho-ne-mozhna-yisti-367893

 

Переглядів: 387 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 00:41
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024