Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Березень » 16 » Понад вісімсот полтавців хворіють на туберкульоз. Серед них – тринадцять дітей
14:19
Понад вісімсот полтавців хворіють на туберкульоз. Серед них – тринадцять дітей

 

МІСЯЧНИК РОЗПОЧАВСЯ

 

 

 

 

 

 

З 15 березня по 15 квітня триватиме місячник боротьби з туберкульозом.

 

Місячник проводять щороку аби привернути увагу до масштабів розповсюдження хвороби. В Україні епідемія туберкульозу офіційно оголошена з 1995 року. Торік кількість хворих в області зменшилася на 8%, всього ж захворіло понад 800 людей. Серед них більше ста громадян одночасно хворих на туберкульоз та ВІЛ. Крім того, захворіло тринадцять дітей. Всі ці дані прозвучали на засіданні координаційної ради з питань протидії туберкульозу, ВІЛ інфекції та СНІДу при Полтавській ОДА.

Як відзначають спеціалісти, початок нового тисячоліття супроводжується загрозливою ситуацією з туберкульозу, яка завжди була індикатором соціального благополуччя в суспільстві. За офіційними даними ВООЗ, у світі близько 9,6 млн. осіб хворіють на туберкульоз, щорічно близько 1,5 млн. людей помирає внаслідок цього захворювання. Туберкульоз є однією з причин смертності внаслідок інфекційних хвороб. Понад 95% летальних випадків від туберкульозу реєструється в країнах з низьким рівнем життя.

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікобактерією туберкульозу, що передається повітряно-крапельним шляхом. Найчастіше хворіють люди зі слабким імунітетом. Основним джерелом інфекції є хворі на туберкульоз з відкритими формами, які виділяють збудника в навколишнє середовище під час кашлю, чхання, при розмові. Кожен хворий протягом року під час контактів може заразити до 14 осіб.

 

 

 

 

 

 

«На жаль, рівень поширення туберкульозу в Україні характеризується високим ризиком інфікування населення, більшість з якого навіть не підозрює небезпеку, контактуючи з хворими у транспорті, магазинах, місцях масового перебування людей тощо» - говорить головний експерт департаменту охорони здоров*я з фтизіатрії, головний лікар Полтавського протитуберкульозного диспансеру Володимир Печериця:

« - Україна була і лишається у стадії епідемії , туберкульоз був і лишається однією з важливих економічних проблем для нашої держави. На жаль, не зважаючи на всі докладені зусилля, ми не можемо похвалитися, що нам вдалося подолати епідемію, рівень захворюваності високий , але особливо турбує те, що великою є кількість хворих на мультирезистентні форми туберкульозу. Ми входимо в десятку країн з за кількістю хворих на цю тяжку форму хвороби. Якщо не залучити зусилля влади, громадськості, неурядових організацій – подолати туберкульоз не можливо. Ми були і є на загальноукраїнському рівні серед тих областей, де хворих не багато , але це точно не є причиною для заспокоєння»

При цьому, говорить Володимир Печериця, було багато зроблено для поліпшення обслуговування хворих, понад сорок відсотків починають лікування з першого дня встановлення діагнозу. Проблемою ж залишається налагодження діагностики. Не зважаючи на доступність будь – якої інформації, люди все ще мало знають про туберкульоз, близько двадцяти відсотків випадків туберкульозу пізно виявленого.

 

 

 

 

Для посилення контролю за лікуванням хворих, в області працюють Проекти медико – соціального супроводу за фінансової підтримки Глобального фонду та міжнародних організацій. Медико – соціальний супровід здійснюють Товариство Червоного Хреста України та БО « Світло надії». За підсумками минулого року такі послуги отримали 228 хворих. Відтак ефективність лікування чутливого туберкульозу підвищилася до 76% , мультирезистентного до 63%.

Раніше ми розповідали Полтавців, хворих на туберкульоз, лікуватимуть іноваційними ліками

 

Фото – www.0532.ua

За джерелом:

https://www.0532.ua/news/2333337/ponad-visimsot-poltavciv-hvoriut-na-tuberkulozsered-nih-trinadcat-ditej

 

Переглядів: 389 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 00:29
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024