Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Квітень » 3 » З 1 квітня в Україні ввели зміни у норми ДБЕ, які полегшать життя людям з обмеженими можливостями
22:58
З 1 квітня в Україні ввели зміни у норми ДБЕ, які полегшать життя людям з обмеженими можливостями

 

ІНКЛЮЗИВНІСТЬ – НА СТАДІЇ ПРОЕКТУВАННЯ

 

 

 

 

 

 

З 1 квітня в Україні обов’язково проектуватимуть універсальні

робочі місця для працездатних людей з інвалідністю – норма ДБН.

 

 

 

У нових державних будівельних нормах ДБН «Інклюзивність будівель і споруд» міститься обов’язкова вимога передбачати універсальні робочі місця з урахуванням потреб людей з інвалідністю при проектуванні установ, організацій і підприємств. Норма вступає в дію з 1 квітня цього року.

 

 

Про це йдеться на сайті Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

 

«За даними Держстату в Україні сьогодні налічується близько 3 млн людей з інвалідністю, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я 10% від всього населення. 80% з них активні і працездатні, але через недоступність громадського простору вони не можуть у повній мірі здійснювати своє право на працю. І це велика проблема сьогодні. Тому дуже важливо нарешті почати створювати реальний безбар’єрний простір в Україні. І це одне із головне завдань Міністерства. У нових ДБН щодо інклюзивності міститься близько 100 якісних змін для обов’язкового створення доступного простору для всіх маломобільних груп. У тому числі, прописано обов’язкове облаштування частини робочих місць для людей з інвалідністю ще на стадії проектуванні підприємств, установ і організацій. Звичайно, що і будівлі цих закладів повинні також мати реальний безбар’єрний простір ззовні та всередині. Це обов’язково. Норми вступають в дію вже з 1 квітня», повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

 

Відтак, у нових ДБН щодо інклюзивності прописано необхідність і чіткі вимоги до проектування в установах, організаціях, на підприємствах робочих місць та простору, які враховуватимуть потреби людей з інвалідністю. Їх кількість і види, розміщення в структурі будівлі встановлюються у завданні на проектування.

 

Робочі місця мають бути безпечні для здоров’я, раціонально організовані та розташовані не далі 50 м від туалетів, пристроїв питної води, розігріву та споживання їжі.

 

Якщо проектується спеціалізоване робоче місце для конкретної людини з інвалідністю, то воно повинно включати комплект меблів, обладнання та допоміжні пристрої, пристосовані для конкретного виду інвалідності. Робочі місця для осіб з інвалідністю, які пересуваються на візках, в офісних та адміністративних приміщеннях повинні складати не менше 5,65 кв. м.

Також повинні передбачатися та ідентифікуватися міжнародними символами доступності:

  • доступні паркувальні місця та входи до будівель;
  • доступні ліфти та інші підйомні пристрої;
  • доступні зони безпеки та інші елементи доступності.

Мають бути забезпечені покажчики напрямку до найближчого доступного елементу у:

  • недоступних входах в будівлю та громадських туалетах;
  • ліфтах, не пристосованих для осіб з інвалідністю;
  • виходах і сходах, які не є шляхами евакуації для осіб з інвалідністю.

Інформування, а також сигналізація про небезпеку, повинні мати візуальну, звукову і тактильну інформацію, а позначення приміщень всередині будівель дублюватися тактильними знаками та розміщуватися поряд з дверима з боку дверних ручок.

За словами Парцхаладзе, такі зміни сприятимуть працевлаштуванню людей з інвалідністю та їх подальшому професійному розвитку, забезпеченню їх права на працю та адаптації у суспільстві.

 

Довідково:

 

Нові ДБН розроблені ПАТ «КиївЗНДІЕП» на заміну діючих ДБН В.2.2-17:2006 «Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення». Вони адаптовані до європейських норм та містять наглядні приклади того, як це має виконуватися на практиці.

 

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://lviv.dsp.gov.ua/?p=17985

 

Переглядів: 391 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 16:58
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024