Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Квітень » 11 » Сьогодні - Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона
12:11
Сьогодні - Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона

 

ТАЄМНИЧА ХВОРОБА

 

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні у світі відзначається день боротьби з хворобою Паркінсона, передає УНН.

 

 

 

 

Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона відзначається з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я щорічно 11 квітня, в день народження лікаря Джеймса Паркінсона, який вперше описав недугу.

 

Ця дата була встановлена для підвищення інформованості людей про захворювання опорно-рухової системи, причини його виникнення та наслідки.

 

Як правило, ця страшна хвороба розвивається у віці після 40 років, але можливі випадки розвитку захворювання і в більш ранньому віці.

 

Хвороба Паркінсона є хронічним прогресуючим захворюванням центральної нервової системи. Вперше описано в 1817 р. англійським лікарем Джеймсом Паркінсоном, що жив з 1755 по 1824 рік.

 

Основні ознаки хвороби полягають в тремтінні рук, сповільненості рухів, скутості, болях, порушеннях рухової динаміки і психіки. Ця недуга призводить до інвалідності, залишаючи повну ясність свідомості. Походження хвороби до цих пір не з’ясовано.

 

Символом хвороби Паркінсона є червоний тюльпан.

 

Хвороба Паркінсона є одним з найбільш поширених нейродегенеративних захворювань у світі. Хоч вона не є смертельною, однак істотно знижує якість життя. Близько 100 мільйонів людей на нашій планеті страждають від хвороби Паркінсона. Хворобу виявляють у людей старше 50 років, але можливі випадки розвитку захворювання і в більш ранньому віці. Жінки хворіють частіше.

 

Причини первинного паркінсонізму залишаються до кінця не з’ясованими. Прояви обумовлені дегенерацією нервових клітин в ділянці головного мозку, що має назву «чорна субстанція». Ці клітини виробляють дофамін, що бере участь у передачі імпульсів від головного мозку до м’язів та має велике значення у забезпеченні плавності рухів.

 

Факторами ризику розвитку захворювання вважається вік, психоемоційні стреси, супутня судинна патологія на фоні атеросклерозу та артеріальної гіпертензії. Хвороба Паркінсона характеризується безупинним прогресуванням і, за відсутності лікування, призводить до тяжких порушень фізичної активності.

 

Ранні прояви хвороби Паркінсона:

  • Тремтіння кінцівок чи голови;
  • Зміна почерку - почерк стає дрібним та тремтливим;
  • Утруднення рухів - рухи рук та ніг стають не такими легкими та плавними, як раніше, хода дрібненькими кроками;
  • Можлива втрата здатності утримувати предмети;
  • Обличчя стає застиглим, не таким виразним, яким було раніше.

Помітивши у себе, чи у когось з близьких симптоми, зверніться до лікаря!

У разі вчасного діагностування та лікування пацієнти з хворобою Паркінсона можуть тривалий час продовжувати активне життя. Правильну схему лікування може призначити лише досвідчений лікар-невролог.

 

 

 

 

Довідково:

 

Як повідомила завідувач Львівського обласного центру екстрапірамідальних розладів Людмила Федоришин, у Львівській області станом на початок 2019 року зареєстровано близько 3400 пацієнтів з хворобою Паркінсона. Протягом минулого року захворювання вперше діагностовано у 250 пацієнтів.

З нагоди Всесвітнього дня боротьби з хворобою Паркінсона, у комунальній 4-ій міській поліклініці м. Львова (вул. Стецька, 3) о 12.00 відбудеться зустріч з пацієнтами та їх родинами за участі лікарів-неврологів, зокрема, експерта департаменту охорони здоров’я з неврології Яноша Саноцького, а також психолога, логопеда, хореографа.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://www.unn.com.ua/uk/news/1792644-sogodni-vsesvitniy-den-borotbi-z-khvoroboyu-parkinsona

 

Переглядів: 350 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 11:13
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024