Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Квітень » 18 » «V Всеукраїнська модель ООН»: що варто знати про гру майбутнім дипломатам (ВІДЕО)
20:03
«V Всеукраїнська модель ООН»: що варто знати про гру майбутнім дипломатам (ВІДЕО)

 

НОВА ДИПЛОМАТІЯ – ГОТУЄ КАДРИ

 

 

 

 

 


 

18-21 квітня у Львові відбуватиметься “V Всеукраїнська Модель ООН”.

 

 

Про історію створення, особливості симуляційної гри, рівень дипломатії в Україні та інше журналістам Syla.news розповів у інтерв’ю радник “Платформи нової дипломатії” Віталій Сергійчук.

 

ГО «Платформа нової дипломатії».

 

- Розкажіть, що це за організація та чим вона займається?

- Громадська організація «Платформа Нової Дипломатії» – це нова аполітична неприбуткова громадська організація, яка займається розвитком покоління нової дипломатії в Україні та розвитком симуляційних ігор, таких як Модель ООН, НАТО, Модель Європи, різноманітні формати дебатів.

 

А проведення таких заходів, їх інституційна підтримка партнерів і загалом навчання тих, хто хотів би таке організовувати, тобто загальний розвиток подібних речей – один з інструментів розвитку дипломатії. Ми її створювали тому, що відчули потребу в такій платформі, де би об’єдналися всі ті, в кого правильне бачення, куди рухається держава, хто хотіли би займатись розвитком дипломатії, кому цікаві політичні та геополітичні процеси та хто хоче поповнювати ряди наших представників України за кордоном для координації їхніх дій.

 

У нас була проблема в тому, що дуже багато заходів національного рівня відбувалося, наприклад, в один тиждень протягом року в Харкові, Львові, Дніпрі, Одесі. Тому задача цієї платформи – скоординувати все це в синергетичному розвитку, а не в хаотично-індивідуальному. Така потреба з’явилась, і в цьому унікальність платформи. Адже мова йде про об’єднання та спільний рух вперед.

 

- Якщо коротко: який досвід має ваша команда? Чим займалися члени організації до її створення? Та як це допомагає в роботі?

 

- Наша команда складається з досвідчених учасників, організаторів симуляційних ігор. Команда дуже різна. Хтось більш розвинений в медіа-комунікації, хтось – в інформаційних технологіях, хтось – в економіці, хтось – в юриспруденції.

 

Більшість людей, які в нашій команді, отримали освіту за кордоном. Потім повернулись і зараз стараються стати тут частиною змін. Всі ці люди взяли участь у міжнародних івентах, повернулись сюди, загуглили, зрозуміли, що в нас цього немає і тому хочуть зробити тут щось своє. Це те, що об’єднує всіх цих людей. У всіх є досвід в організації заходів, у стратегічному плануванні, а також у всіх є розуміння політичної та геополітичної структур, політичних систем. Вони цим дуже горять, дуже це люблять – це об’єднує нас.

 

Плодом цього всього є такі заходи, як V Всеукраїнська Модель ООН. Львівська Модель ООН – це перша власна модель платформи. Раніше її організовувала ГО Інститут суспільних ініціатив…

 

Я особисто є членом управління Інституту суспільних ініціатив. Ця організація для себе вибрала більш розвитковий напрямок через велике накопичення роботи, через наші амбітні плани розвитку дипломатії, і ми вирішили, що логічніше, якщо цим буде займатися окрема юридична особа, окремий бренд, але воно працює злагоджено з усіма іншими проектами. Конкуренції ніякої немає, це все друзі, які працюють над спільними речами.

 

- Які цілі та мета Моделі ООН?

 

- Основна мета – освітня, тобто розуміння того, як працює ООН. Цей орган величезний, дуже потужний, він має феноменальні повноваження та вплив на формування всіх політичних процесів по всьому світу: і економічних, і гуманітарних, і соціальних.

 

Одна з цілей – усвідомлення того, що тебе оточують 120 учасників, які будуть на Моделі ООН. В них горять очі до змін, вони дивляться на речі глобально та стратегічно, бачать, в якому напрямку рухатись, в якому напрямку нести ці зміни. Це зібрання дуже інтелектуальної молоді, яка старається придумати нові шляхи розвитку глобальних світових проблем.

 

Наступна ціль – це нетворкінг та спілкування з однодумцями. Паралельно з організацією Моделі ООН у нас заплановано багато заходів, які передують цьому: візити в посольство та консульство Києва, Львова, відкриті лекції від експертів, яких ми залучаємо до Моделі ООН. Тобто ще одна основна мета – просвітницька.

 

А цілей багато. Це – об’єднання, розповідь про проблеми, які замовчуються, висвітлення політики тих країн, з якими ми не дуже співпрацюємо через те, що у нас не налагоджена співпраця, це, наприклад, Індонезія, країни Азії. Хотілось би в них черпати досвід, будувати більш тісну співпрацю як глобально, так і локально, зокрема, у Львові 18-21 квітня.

 

- Яка цільова аудиторія Моделі ООН? Кому варто відвідати цей захід?

 

- Варто відвідати будь-кому, кому цікаві геополітика, політика, економіка, міжнародні відносини, міжнародна юриспруденція, хто себе бачить представником України, працівником у великій міжнародній компанії і хоче зрозуміти, як вести переговори, дебатувати.

 

Все це можна дізнатись, навчитись та попрактикуватись протягом чотирьох днів моделювання. Це неоціненний досвід, адже можна отримати навички, які згодом будуть дуже корисні в професії.

 

Наша цільова аудиторія – молодь України. Найбільше – це старшокласники, які хотіли б зрозуміти, чи цікаві їм міжнародні відносини. Також – студенти університетів таких спеціальностей, як міжнародні відносини, економіка, юриспруденція, політологія, соціологія, які хочуть дізнатись, чи цікаво буде їм професійно розвиватись далі.

 

У нас учасниками Моделі ООН були аспіранти, які пишуть дисертацію з якогось конкретного питання, а тут чотири дні найбільш підготовлена молодь з усієї України разом з експертами національного рівня обговорюють це питання, тому це є цікаво для аспірантів, викладачів та вчителів.

 

- Скільки буде комітетів? Які саме? Та які основні теми будуть обговорюватись?

 

- Комітетів буде чотири. Ми стандартно працюємо в цьому форматі. Найбільш популярний серед наших учасників є Комітет з Ради безпеки. Це комітет, який приймає найважливіші рішення, комітет, в якому є право вето, який говорить про найгостріші питання сьогодення і, загалом, безпеки у світі.

 

Також буде Економічно-соціальна Рада, яка говорить про більш розвиткові речі, такі, як доступ до води, освіта, екологія, економічна структура, протидія корупції та глобальному відмиванню коштів.

 

Рада з прав людини – це рада, яка опікується правами людини в усіх розділах від захисту прав людей у конфліктних зонах до загальної гендерної рівності людей з інвалідністю в нашому суспільстві.

 

Ми прагнемо, щоб наші теми в засіданнях комітетів були максимально актуальними, цікавими та, щоб ці пропозиції надходили далі в представництво ООН в Україні і мали в подальшому право на життя.

 

Четвертий комітет – нова спроба в цьому році – Комітет АСЕАН – це Асоціація держав Південно-Східної Азії. Минулого року ми спілкувались із представниками посольства Індонезії. Вони виявили своє зацікавлення в розповіді українській молоді про досвід Індонезії щодо подолання корупції, впровадження реформ протягом 20-ти років. Тому будемо говорити про проблеми, які існують у найбільш заселеній частині нашої планети.

 

- Та як впливає участь у подібних освітніх кейсах на людей та країну в цілому?

- Проводити гіперважливо. Ви можете підійти до будь-якого випускника міжнародних відносин будь-якого університету України, запитати структуру ООН, – дуже мало людей дадуть відповіді. Це не через те, що вони не знають, а через те, що інформація, яка надається неточна – десь-колись в конспекті було визначення, що таке ООН, або як працює система, або як приймається резолюція, що таке проект резолюції тощо. Тобто такі знання дуже просто отримуються під час симуляцій подібних великих масштабних процесів. Такі знання назавжди запам’ятовуються після пропрацювання їх у, так би мовити, напівпрактиці.

Чим більше в нас буде симуляцій бізнесових процесів, тим більше в нашій країні буде підприємців, тим професійніші в нас будуть експерти, політики та дипломати.

 

- На якому рівні зараз дипломатія в Україні?

- Дипломатія в Україні – це комплексне питання. Я на нього завжди дуже просто відповідаю. Крим не є в складі України зараз, офіційно, аби можна було вільно туди поїхати і відпочити влітку. І, на жаль, в місто, яке мені дуже подобається, Донецьк, я теж не можу заїхати. Це означає, що дипломатія недостатньо працює. Означає, що дипломатія в країні-агресора працює краще. Тому є куди розвиватись.

Це в жодному разі не означає, що в Україні погана дипломатія, зрадники всюди і так далі. Але є величезна нестача кадрів для того, аби презентувати Україну в світі і розповідати про неї за кордоном.

 

- Що можете порекомендувати молодим майбутнім делегатам для розвитку своїх дипломатичних навичок?

- В першу чергу, пробувати себе в подібних речах. Якщо не Всеукраїнська Модель ООН, то будь-який турнір з дебатів. Спробувати проговорити, продебатувати на високі теми з хорошими опонентами. Раджу не лінуватись і тоді все буде добре.
 

 

 

 

 


Фото – скрін-шот з відео

За джерелом:

https://syla.news/2019/03/04/v-vseukrayinska-model-oon-shho-varto-znaty-pro-gru-majbutnim-dyplomatam/

 

Переглядів: 425 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 13:27
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024