Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Квітень » 23 » Львівська ОО ТЧХУ – до 33 річниці Чорнобильської трагедії на ЧАЕС
21:52
Львівська ОО ТЧХУ – до 33 річниці Чорнобильської трагедії на ЧАЕС

 

КОНЦЕРТ - СПОГАД  "НАШ БІЛЬ - ЧОРНОБИЛЬ"

 

 

 

 

 

 

 

Під такою назвою сьогодні, 23 квітня, у Львівській національній філармонії

відбувся концерт - спогад з нагоди 33 річниці Чорнобильської трагедії на ЧАЕС.

 

 

На концерті - спогаді побувало 5 чорнобильців, учасників програми з ПСП, до якої на початку року долучилася й ЛОО ТЧХУ. Квитки Червоному Хресту надала безкоштовно адміністрація Львівської національної філармонії.

 

 

 

 

 

 

Ігор Федорович Хрупа, колишній старший машиніст тепловоза, котрий у червні і липні 1986 р. возив у зону ураження матеріали та ліквідаторів на роботу в ЧАЕС, з великою увагою слухав концерт – рефлексію і згадував подумки ті важкі часи. Багато років очолював Залізничну районну організацію у м. Львові «Союз Чорнобиль України».

 

 

 

 

 

 

"Адміністрація філармонії на своїй сторінці у соцмережі Facebook, представляючи нинішній концерт, зазначила: «Чорнобильська трагедія ніколи не змаліє, ніколи не забудеться. “Наш біль — Чорнобиль” - проект пам'яті, проект, який говорить про важливе, гірке, але — невід'ємно наше. 26 квітня на камерній сцені Львівської обласної філармонії — концерт-спогад, концерт-рефлексія. Автор ідеї Ніна Карпінець зібрала у одному проекті солістів філармонії, які словом і музикою торкнуться тематики Чорнобильської трагедії, бо пам'ять повинна бути жива, а ніщо краще не оживляє, аніж мистецтво.
 

Чорнобиль - трагічна сторінка в історії нашої держави, чорний біль нашого народу.

 

Звичайно, що просто згадати чи сказати, що 26 квітня 1986, - це техногенне лихо, це нічого не сказати. Сталася трагедія планетарного масштабу. Наш концерт - це вшанування тих, хто першими кинувся на боротьбу з "мирним" атомом, хто не роздумуючи віддав своє життя, щоб врятувати життя інших.
 

Це нагадування всім нам, що людина, хоч і вінець творіння Господнього, але залишається частинкою нашої матері - землі. І природа надзвичайно чутлива до людської діяльності, і не пробачає хиб. Ми повинні про це пам'ятати, щоб в майбутньому не дай Боже не повторити цих помилок».

 

 

 

 

 

 

 

Концертну програму розпочали з «Молитви», «Чорнобильського хрещатика» та «У вогні не згорів їх жертовний вогонь».

 

 

 

 

 

 

 

Сподобались глядачам тужливі пісні «На Чорнобиль журавлі летіли» та «Не плач лебідко».

 

 

 

 

 

 

Бурхливих оплесків заслужили в залі виступи таких солістів і музикантів філармонії, як: Н.Карпінець, І. Грех, С. Гоян, О. Савіцька, О. Ковальова, І.Павлюк, О.Мацелюх.

 

 

 

 

 

 

Завершився концерт, який був даний на камерній сцені філармонії, піснею видатного українського композитора і співака Тараса Петриненка «Молитва за Україну».

 

 

 

 

 

 

Разом з чорнобильцями концерти слухала і організатор культпоходу у філармонію Уляна Стельмах, координатор програми Червоного Хреста з психосоціальної підтримки у Львівській області. «Через кілька днів, - сказала Уляна Михайлівна, - ми знову будемо у філармонії. Але на цей раз вже з іншої причини: з нагоди Великодня тут буде низка концертів і вистав, солісти співатимуть гаївки, водитимуть хороводи і нам вручили запрошення на одну з таких веселих життєрадісних реприз для гарного святкового відпочинку».

 

 

 

 

 

 

Так, музика і пісня, як ніщо у світі, сприяє підвищенню тонусу нервової системи і є першокласним знаряддям для досягнення цілей, які в цілому ставлять перед собою організатори і учасники програми Червоного Хреста з психосоціального захисту ВПО, дітей-сиріт, демобілізованих воїнів і їх родин із зони збройного конфлікту на сході України та ін. представників незахищених категорій населення.

 

Фото – автора

Ірина Апостолюк,

голова Личаківської РО м. Львова ТЧХУ

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 484 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 00:48
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024