Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Травень » 6 » Україна вшанувала памʼять жертв концтабору "Маутгаузен" в Австрії (ВІДЕО)
09:11
Україна вшанувала памʼять жертв концтабору "Маутгаузен" в Австрії (ВІДЕО)

 

ВШАНУВАННЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

Представники посольства і діаспори України в Австрії взяли участь в урочистій

церемонії з нагоди 74-ої річниці визволення в’язнів концтабору "Маутгаузен".

 

 

 

Захід на території меморіального центру "Концентраційний табір Маутгаузен" пройшов у неділю за участю 9 тис. осіб, включаючи понад 100 іноземних делегацій, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

 

 

 

 

 

 

 

"Річниця визволення "Маутгаузена" – це один із світлих днів, коли вшановується пам'ять загиблих від націонал-соціалізму. Ніхто точно не знає, скільки людей втратили тут життя. Це місце полите кров’ю, і в тому числі, кров’ю дуже багатьох українців. І ми повинні бути тут і пам’ятати про це", - заявив посол України в Австрії Олександр Щерба.

 

Він подякував представникам української діаспори, яка цьогоріч доєдналася до спільного з дипломатами вшанування жертв "Маутгаузена". "І особливо приємно, що вчергове з нами тут Ігор Федорович Маліцький – колишній в’язень "Маутгаузена" та ще трьох інших концентраційних таборів", - додав посол.

 

Саме 94-річний Ігор Маліцький зачитував українською відому клятву в’язнів "Маутгаузена", яка пролунала багатьма мовами. Після покладання квітів він поспілкувався з федеральним канцлером Себастіаном Курцом, подякувавши за зворушливу турботу австрійців про пам`ять жертв.

 

 

 

 

 

Меморіальні заходи на території колишньої "фабрики смерті" розпочалися з богослужінь у пам'ять про невинно закатованих жертв нацистів та покладання вінків до пам’ятників і меморіальних дощок, встановлених окремими країнами.

 

Українська делегація також здійснила ходу пам’яті по "сходах смерті" з кар’єру каменоломні, де в’язні в пекельних муках добували граніт для Третього рейху.

 

Участь у меморіальному заході взяли представники керівництва Австрії, включаючи канцлера Себастіана Курца та спікера парламенту Вольфганга Соботку. Серед запрошених були практично всі політичні сили країни, за винятком Австрійської партії свободи (FPO) – організатори виступають принципово проти участі представників цієї правопопулістської партії, заснованої колишніми чиновниками нацистського режиму.

 

"Організацією заходу займається Міжнародний комітет “Маутгаузена” і це принципова позиція – не допускати сюди представників партій, які сповідують ідеологію наближену до неонацистської", - заявила співробітниця Інституту історії НАН України, член згаданого комітету Тетяна Пастушенко.

 

Скільки саме українців загинули в таборі "Маутгаузен", досі невідомо. Виправити ситуацію покликаний проект "Українці в Маутгаузені" – ініційоване посольством України в Австрії історичне дослідження включатиме спогади, архівні записи, старі фотографії та інтерв’ю ще живих бранців концтабору.

Аташе з питань оборони посольства України в Австрії Андрій Ткачук вказав на те, що сьогодні, на жаль, не всі пам'ятають про жахіття нацистського режиму і Другої світової війни.

 

Концентраційний табір "Маутгаузен" був створений у 1938 році. Його в'язнями стали близько 335 тис. осіб, з яких загинуло щонайменше 122 тисячі, у тому числі понад 32 тис. вихідців із СРСР. Табір визволили американські війська 5 травня 1945 року.

 

 

Фото – Укрінформ

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2694075-ukraina-vsanuvala-pamat-zertv-konctaboru-mautgauzen.html#

 

 

 

Переглядів: 410 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 08.05.2024, 19:55
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024