Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Травень » 8 » Бесіда в МСЦ Львівської ОО ТЧХУ про основи психосоціального захисту підопічних Червоного Хреста
17:18
Бесіда в МСЦ Львівської ОО ТЧХУ про основи психосоціального захисту підопічних Червоного Хреста

 

ПРИЄМНЕ З КОРИСНИМ

 

 

 

 

 

 

У Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця в МСЦ

Львівської ОО ТЧХУ відбулася бесіда про основи психосоціального захисту.

 

 

Бесіду на тему:«Роль Червоного Хреста у психосоціальному захисті знедолених» сьогодні, 8 травня, провела у МСЦ Львівської ОО ТЧХУ Уляна Стельмах, координатор програми з ПСП у Львівській області.

 

 

 

 

Після привітань медичних сестер з патронажної служби ЛОО ТЧХУ з професійним святом, - Міжнародним днем Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, - Уляна Михайлівна прочитала їм вступну лекцію про те, які форми і методи потрібно використовувати, реалізовуючи на теренах міста програму з ПСП.

 

 

 

 

 

 

Серед слухачів, крім медичних сестер, були також директор МСЦ ЛОО ТЧХУ Ніна Добренька та тренер з першої допомоги, старша медична сестра Ірина Валько.

 

Мова зайшла про те, що ця програма запроваджена в Україні з 2015 р. і фінансується Червоним Хрестом Данії. Львівщина долучилася до неї тільки на початку цього року. Організатори програми з ПСП окреслили коло осіб, котрі потребують психосоціального захисту Товариства.

 

У першу чергу, це родини внутрішньо переміщених осіб із зони збройного конфлікту на сході України. Особливо страждають від цього несприятливого фактору жінки і діти. А їх страждання відбиваються на загальній атмосфері в родині, від чого залежить її міцність.

 

Крім того, багато демобілізованих бійців із зони збройного конфлікту на сході України потребують підтримки у поверненні до попереднього життя і соціальної інтеграції у мирне суспільство. Тому ПСП надається і для них, і для їх сімей.

 

До участі у заходах з ПСП треба залучати і членів сімей, в яких загинули військовослужбовці.

 

Як знаємо, поза збройним конфліктом є категорії осіб, котрі завжди потребують теплих слів і підтримки та підбадьорювання. Це самотні люди похилого віку, діти з інтернатів, люди з обмеженими можливостями, мешканці хоспісів, пацієнти протитуберкульозних диспансерів тощо.

 

ПСП складається з комплексу заходів, що мають допомогти людям побороти наслідки кризових подій, щоб вони змогли швидко повернутися до нормального життя.

 

 

 

 

 

 

Заходи, які будуть застосовуватися, залежатимуть від потреб отримувачів психосоціальної підтримки. Це можуть бути різного типу кризові події, стреси та психологічна адаптація, допомога при втраті членів родини і скорбота за ними, ПСП на рівні громад, перша психологічна допомога тощо.

 

В арсеналі Червоного Хреста є такі заходи, як:

 

  • Психоедукація, яка спрямована на поширення інформації про психічне здоров'я , методи боротьби зі стресами, види самодопомоги тощо.
  • В ПСП застосовуються для підвищення емоційного тонусу різні сімейні заходи, як наприклад: кіно-клуби, еко-пікніки, риболовля, зоотерапія, тімбілдінги, естафети. Все це разом узяте сприяє зміцненню сімейних стосунків.
  • Використовуватимемо для ПСП групи взаємодопомоги, наприклад, жіночі клуби, де можна вирішити чимало складних проблем.
  • Стануть у нагоді творчі майстерні. Вони допомагають переключити увагу, встановити довірливі дружні стосунки, освоїти нові види мистецтва.
  • Добре зарекомендували себе у заходах із ПСП такі соціальні види робіт, як прибирання території, висадка дерев, флешмоби. Вони сприяють згуртуванню, дають можливість кожному внести свій внесок громади, де вони проживають.

 

Словом, Червоний Хрест має що запропонувати підопічним, тому що довкола нього згуртувалися волонтери, котрі у центр своєї діяльності ставлять сім принципів Товариства, а саме: гуманність, неупередженість, нейтральність, незалежність, добровільність, єдність, універсальність, - проголошених його засновником і натхненником Анрі Дюнаном більше, ніж 155 років тому.

 

 

 

 

 

 

 

 

Після вступної лекції з ПСП група волонтерів Червоного Хреста збільшилася ще на одну особу. Нею стала Олександра Вінівітіна, котра раніше працювала молодшою сестрою у ЛОО ТЧХУ, але була звільнена за скороченням штатних одиниць, і тепер ніде не працює, а займається домашнім господарством. Номер її договору про волонтерство – 11. Підписаний у Міжнародний День Червоного Хреста і Червоного Півмісяця 8 травня 2019 року.

 

Це добра ознака, і добрий початок у новому виді діяльності Червоного Хреста Львівщини, яка залучена у програму з ПСП з початку цього року.

 

 

 

Фото – прес-служби ЛОО ТЧХУ

Катерина Олійник,

волонтер програми Червоного Хреста з ПСП у Львівській області.

 

 

 

 

 

Переглядів: 527 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 16:40
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024