Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Травень » 14 » У Львові відзначать день пам'яті Жана Ваньє
21:55
У Львові відзначать день пам'яті Жана Ваньє

 

ЗАХИСНИК - РОЗУМОВО НЕПОВНОСПРАВНИХ

 

 

 

 

 

 

 

В УКУ відбудеться вечір пам’яті Жана Ваньє — ідейного

натхненника спільнот для людей з розумовою неповносправністю

 

 

У четвер, 16 травня, у Храмі Софії Премудрості Божої (вул. Козельницька, 4, студентське містечко УКУ) вшановуватимуть пам’ять Жана Ваньє, засновника міжнародних спільнот для людей з розумовою неповносправністю «Лярш» та «Віра і Світло».

 

Ідеї Жана Ваньє привезла в Україну в 90-х роках Зеня Кушпета, канадійка українського походження. На сьогодні у Львові діють три організації, які черпають наснагу з життя та праці Жана Ваньє: рух спільнот «Віра і Світло», «Лярш-Ковчег», а також Центр «Емаус». 16 травня вони об’єднаються, щоб вшанувати пам'ять їхнього ідейного натхненника.

 

Владика Борис Ґудзяк, президент УКУ, назвав Жана Ваньє одним з найсвятіших людей, яких йому пощастило знати. «Знайомство з Жаном глибоко вплинуло на все моє доросле життя та характер Українського католицького університету. Я вірю в те, що він є найбільшою пророчою особистістю нашого часу», — зазначив владика Борис Ґудзяк.

 

Вшанування розпочнеться о 14.45 год. трансляцією церемонії поховання Жана Ваньє, яка відбуватиметься у Франції. Опісля невеликої перерви, о 18.00 вечір пам'яті продовжать свідчення та спогади людей, які особисто зустрічали Жана Ваньє.

 

 

 

 

 

 

Довідково

 

 

Жан Ваньє помер 7 травня 2019 р. в Парижі на 92 році життя.

 

Жан Ваньє народився 10 вересня 1928 року у Женеві. У віці 13 років вступив у Королівський воєнно-морський коледж Британії у Дортмунті. У 1945 році, коли його батько був послом Канади в Парижі, а мати – делегаткою Червоного хреста, Жан був серед групи людей, які зустрічали в’язнів з концентраційних таборів. У 1959 його батько, Ґеорґ Ваньє був призначений генеральним губернатором Канади.

 

Жан покинув морську справу у 23 роки, «щоб наслідувати Ісуса і працювати для поширення миру». У 1962 році отримав докторат з філософії. У 1964-му, маючи 26 років, Жан вперше зіткнувся зі світом неповносправності завдяки капелану одного психіатричного закладу. Його вразила несправедливість, яку зносили особи з інтелектуальною неповносправністю, тож він залишив навчання і почав працювати з ними.

 

«Я відвідував психіатричні заклади і відкривав великий світ терпіння, якого раніше взагалі не бачив. Раніше я жив у світі морського флоту, який був націлений на ефективність, або ж у інтелектуальному світі навчання. Але відвідуючи ті заклади я опинився у іншому світі, який кликав, і це було для мене потрясінням», – згадував про цей час Жан Ваньє.

 

У серпні 1964 року він запросив Рафаеля Сімі та Філіпе Су, двох осіб з розумовою неповносправністю, залишити інтернат і розпочати життя з ним у невеликому домі у Тролі-Бруіль у департаменті Уаза. Цей дім Жан назвав «L’Arche» (з французької означає «Ковчег»).

 

«Лярш» існував на засадах ділення з ближнім простого щоденного життя, взаємодопомоги та дружби. «З першого ж дня, відколи я оселився у будинку, я мав відчуття наче я в себе вдома, наче закінчилася моя тривала подорож і я досягнув цілі», – казав Жан Ваньє.

 

У ті часи більшість осіб з розумовою неповносправністю або були сховані у родинних будинках, або поміщені у великі інтернати. Опираючись на свій щоденний досвід, Жан Ваньє свідчив про неочікуваний дар цих осіб, яких суспільство відкинуло. З часом його виступи по цілому світу відкрили їхній цінний та важливий вклад у суспільство та його розвиток. Жан Ваньє зумів використати у служінні для людей з інтелектуальною неповносправністю як в релігійних, так і світських, професійних чи політичних колах силу свого красномовства, інтелігентність, силу духу.

 

Маленький будинок «Лярш» швидко став замалим, аби прийняти волонтерів, вражених виступами Жана, а також осіб з розумовою неповносправністю, які раділи з можливості покинути інтернати, де мучилися у важких умовах. Нові спільноти постали у Тролі, а згодом і по всій Франції та світу: в Канаді спільнота з’явилася у 1969-му, в Індії – у 1970-му, на Березі Слонової Кістки у 1974-му, на Гаїті – у 1975-му, в Австралії – у 1978-му... Те мистецтво «життя разом» започатковане через Жана Ваньє, Рафаеля та Філіпе, розповсюдилося всюди – на п’яти континентах, у найрізноманітніших релігійних та культурних контекстах.

 

 

 

 

Сьогодні «Лярш» є Федерацією 150 спільнот у 35 країнах. Водночас Жан не перестав публікувати свої тексти, говорячи, у такий спосіб, про гідність осіб з розумовою неповносправністю та їх місце у суспільстві.

 

У 1971-му році Жан заснував «Віра і Світло» разом із Марі-Елен Матьє. Це рух, який щомісяця збирає осіб з інтелектуальною неповносправністю, їхні родини та друзів. Сьогодні існує понад 1600 таких груп у 80 країнах.

 

У 2000 році Жан створив товариство «Інтеркордія», яке пропонує молодим особам провести рік місії солідарності у міжкультурному контексті. Ця місія має допомогти їм «практикувати мир».

 

Жан перестав належати до виконавчої гілки керівництва «Ляршу» та «Віра та Світло» у 1981 році. Відтоді присвятив себе місії посередника та свідка братерства з найбіднішими. Приймав у себе чимало гостей з цілого світу, відомих чи маловідомих, бідних або ж багатих, інтелектуалів та тих, які живуть з розумовою неповносправністю, віруючих та атеїстів, тих, які мали потребу розмовляти та рефлектувати з ним. Його вплив набирав ваги у церковних, релігійних та міжурядових інститутах. Його остання конференція в ЮНЕСКО у 2015 році стосувалася теми «життя разом».

 

Жан Ваньє регулярно публікував напрацювання. Його книжки перекладено на 29 мов. В українському перекладі можна прочитати такі його праці, як: «Дорога додому», «Потойбіч депресії», «Спільнота: місце радості та прощення», «Бути людиною», «Прийняти дар убогих», «Розбите тіло», «Глибока рана в людському серці», «Я йду з Ісусом».

 

Жан Ваньє отримав численні нагороди, зокрема орден Почесного легіону, орден Канади, нагороду «Pacem in Terris» у 2013-му році, а також Темпелтонівську премію у 2015-му році.

 

Жан Ваньє тричі відвідував Україну. Вперше у 1990 році, пізніше в 2002 та 2007. На сьогоднішній день, в Україні є дві спільноти Ляршу у Львові та Тернополі, а також у стані проекту спільнота в Ужгороді. Ідею Ляршу в Україну привезла на початку 90-х років минулого століття Зеня Кушпета, канадійка українського походження. У 1998 році почала свою діяльність перша майстерня у Львові. В 2008 році львівську спільноту прийняли до Міжнародної Федерації Ляршу. Сьогодні це чотири майстерні, одна денна програма для людей з глибокою розумовою неповносправністю, а також будинок підтриманого тимчасового проживання. Загалом Лярш у Львові об’єднує 62 людей з розумовою неповносправністю, яких в спільноті називають «друзями».

 

 

 

 

 

 

Спільнота в Тернополі офіційно прийняли до Міжнародної Федерації «Лярш» у 2018 році. Поки що це одна майстерня, яка об’єднує 12 людей з розумовою неповносправністю.

 

Україну Жан Ваньє відвідував п‘ять разів. Вперше у 1993 році, пізніше в 1995, 1997, 2002 та 2007 році.

 

На сцену Львівського оперного театру в 2002 році Жан вийшов босоніж. «Це нормально. Просто бути собою», – говорив того дня він.

 

(Відомості про ці та інші події подає Владика УГКЦ Борис Гудзяк у некролозі на свій сторінці у соцмережі Facebook).

 

 

Контактна особа в УКУ для ЗМІ:

Надія Калачова,

тел.: 0976455542,

n.kalachova@emaus.ucu.edu

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелами:

https://city-adm.lviv.ua/news/society/social-sphere/264663-v-uku-vidbudetsia-vechir-pamiati-zhana-vanie-ideinoho-natkhnennyka-spilnot-dlia-liudei-z-rozumovoiu-nepovnospravnistiu

https://zik.ua/news/2019/05/07/pomer_vydatnyy_frantsuzkyy_filosof_ta_aktyvist_zhan_vanie_zasnovnyk_1566943

 

 

Переглядів: 412 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 23:39
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024