Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Травень » 25 » Екскурсія історичними пам'ятками Львова в рамках програми Червоного Хреста з ПСП
21:53
Екскурсія історичними пам'ятками Львова в рамках програми Червоного Хреста з ПСП

 

МОВА СТАРОВИНИ І СУЧАСНОСТІ

 

 

 

 

 

 

 

Вимушеним переселенцям зі сходу України подобається Львів. Багато з них хотіли би

поглибити свої знання про місто. Червоний Хрест 25 травня організував для них екскурсію.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Такі екскурсії зараз є платними. Для групи з 15 осіб довелось заплатити у касу приватної фірми 1050 грн, що стало можливим при спонсорській підтримці програми з ПСП Данським Червоним Хрестом.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Екскурсовод Василь Звольський розпочав свою екскурсію з центру Львова. Без зайвого пафосу він повідомив, що Львів це місто легенд і міфів, які збережені в кожній вуличці, в кожному камінчику на бруківці. Вони донині бережуть пам'ять про князів та ремісників, творців кованих брам і різьблених статуй, монументальних левів та безкінечних сакральних споруд. Це місто, яке пахне кавою та шоколадом. Кожна його вуличка, кожен будинок – архітектурна довершеність.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Львів впізнають по Оперному театру в усьому світі. Його побудовано в центрі міста за проектом геніального архітектора Зигмунта Горголевського. Тільки він придумав, як загнати річку Полтву під землю і побудувати величний будинок у серці Львова. Річка досі протікає під театром, і її можна навіть побачити! Зовнішні стіни Оперного театру декоровані скульптурними фігурами, балюстрадами і нішами. Фасад будівлі несе на собі важливе естетичне навантаження. Над головним його карнизом підносяться скульптури муз із найскладнішою композицією «Радість і страждання життя».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Львівський оперний театр зображений на всіх купюрах номіналом 20 гривень.

Зал оперного театру у Львові може вмістити до 1800 глядачів.


 

 

 

 

 

 

 

 

 


Латинська катедра Успення Пресвятої Богородиці, що знаходиться за адресою пл.Катедральна № 1 вважається найдавнішим римо-католицьким костелом міста Львів та є єдиним цілісно збереженим об’єктом архітектури. Це головний римо-католицький храм України. Катедра – це єдиний зразок готичної архітектури, який зберігся у Львові. Латинський собор є пам’яткою сакральної архітектури 14–18 століття.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Каплиця Боїмів славнозвісна пам’ятка пізнього ренесансу, яка не має аналогів не лише в Україні, але й у європейській архітектурі. Вона знаходиться у центрі Львова і зразу ж привертає до себе увагу. Добре впізнаваною її робить статуя скорботного Ісуса, який спостерігає за міською метушнею.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Перехожий, зупинись і подумай, чи твоє страждання є більшим, ніж моє», – саме такі слова написані біля підніжжя статуї скорботного Ісуса на каплиці Боїмів. Збудована вона у 1609–1615 роках на міському цвинтарі, який на той час був біля Латинського кафедрального собору.

 

 

 

 

 


 

 
Гарнізонна церква святих апостолів Петра і Павла, відома у Львові, як костел Єзуїтів – чинна церква УГКЦ. Збудована у стилі раннього бароко на початку XVII ст. за взірцем римської святині Іль-Джезу (Il Gesù) та є однією з найбільш культових споруд Львова. Церкву освячено та відкрито 6 грудня 2011 року з нагоди 20-ї річниці створення Збройних Сил України.

 

 

 

 

 

 

 
У той день посвяти нікому, мабуть, і в голову не могло прийти, що через три роки у церкві доведеться відправляти панахиди за загиблими героями, що полягли за незалежність України у збройному конфлікті на її східних кордонах, а фотографії дітей, що залишилися сиротами, виставляти на стенді для збору пожертв на їх утримання.
 
 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

Екскурсанти зі сходу України оглянули ще багато архітектурних пам'яток Львова. Серед них, Площу Ринок, Вірменську церкву, Домініканський собор, Успенську церкву, монументи Т.Шевченку та І. Федорову.

 

 

 

 

 

 

Розходилися всі задоволеними і виявили бажання брати участь у наступних екскурсіях в рамках програми Червоного Хреста з ПСП.

 

 

 

Фото – автора та з відкритих джерел в Інтернеті

Ірина Апостолюк,

голова Личаківської РО м. Львова ТЧХУ

 
Переглядів: 570 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 05:07
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024