Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Травень » 29 » Події дня: На гору Еверест (Джомолунгму) 29 травня 1953 р. піднялися перші у світі альпіністи
11:45
Події дня: На гору Еверест (Джомолунгму) 29 травня 1953 р. піднялися перші у світі альпіністи

ПОДВИГ ПЕРШОПРОХОДЦІВ

 

 

 

 

 

 

29 травня 1953 р. новозеландець Едмунд Хілларі і непалець Тенциг Норгей стали першими у світі

альпіністами, що піднялись на найвищу вершину планети - гору Еверест (Джомолунгму) висотою 8848 м.

 

 

Як відомо, тривалий час Тібет і Непал були закриті для іноземців, тому назва Джомолунгма була невідома європейцям, і вони назвали цю гору на честь британського географа Джорджа Евереста.

 

Перша спроба піднятися на Еверест була здійснена у 1921 році британцями Джорджем Меллорі і Гаєм Баллоком, котрі досягли висоти 7005 метрів.

 

Наступного року британець Джордж Фінч, використовуючи балонний кисень, піднявся на висоту 8320 метрів, ставши, таким чином, першою людиною, що подолала рубіж висоти у 8 тисяч метрів.

 

Протягом наступних тридцяти років були здійснені інші численні спроби підкорити Еверест, однак дійти до її вершини нікому не вдавалось. У 1953 році для підйому на «вершину світу» було сформовано дві пари альпіністів, до однієї з яких увійшли Тенциг Норгей і Едмунд Хілларі.

 

Першими на підкорення Джомолунгми, 26 травня, вирушили Том Бурдільйон і Чарльз Еванс, але вони були змушені повернутись після того, як у Еванса відмовило кисневе обладнання.

 

28 травня вирушили Хілларі і Норгей за підтримки ще трьох альпіністів. Того ж дня вони досягли висоти 8500 метрів, після чого група підтримки повернулась у базовий табір.

 

Переночувавши, Хілларі і Норгей продовжили підйом і 29 травня 1953 року об 11 год 30 хв піднялись таки на найвищу точку планети. Вони пробули на ній близько 15 хвилин, зробили знімки на підтвердження свого досягнення, потім Хілларі вбив хрест, а Норгей залишив у снігу цукерки.

 

Після повернення, 37 учасників експедиції отримали з рук королеви Британії Єлизавети ІІ спеціальну медаль на честь сходження на Еверест: Хілларі був посвячений у лицарі, Норгей - нагороджений Георгіївською медаллю Великобританії і орденом «Зірка Непалу».

 

Фото – Укрінформ

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2709500-29-travna-pamatni-dati.html

 

Переглядів: 387 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 13:34
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024