Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Червень » 22 » Знайдено бактерію, що захищає людину від наслідків стресу
19:50
Знайдено бактерію, що захищає людину від наслідків стресу

ПОШУКИ ПОДОЛАННЯ СТРЕСУ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Непатогенна бактерія Mycobacterium vaccae, що мешкає в грунті, містить

сполуки, які коли-небудь можуть стати основою «вакцини проти стресу».

 

 

Сотні тисяч років люди жили в тісному контакті з грунтом та його мешканцями. Цей факт став основою гіпотези «старих друзів», згідно з якою людина еволюціонувала разом з купою мікроорганізмів, що її оточували, а в ХХ столітті втрата зв’язку з ними коштувала людині серйозних проблем зі здоров’ям.

 

 

Для наших предків, що з покоління в покоління займалися мисливством та збиральництвом або сільським господарством мікроорганізми природного середовища стали умовою нормального розвитку та функціонування імунної системи. Опинившись в містах, люди втратили цей чинник, в результаті чого поширилися алергічні та автоімунні захворювання.

 

 

Природні мікроорганізми допомагають імунній системі, з одного боку, давати відсіч небезпечним патогенам, а з іншого – пригнічувати надмірні реакції, зокрема, запалення.

 

На думку авторів дослідження, присвяченого впливу Mycobacteriumvaccae на людину, втрата контакту зі «старими друзями» підвищує ризик не тільки запальних, а й психічних розладів.

 

Раніше вже було встановлено, що ін’єкція лабораторним тваринам препаратів, що містять вбиті культури Mycobacterium vaccae, попереджає розвиток запальних реакцій, що розвиваються у відповідь на стрес. Але не було відомо, що саме створює лікувальний ефект, які сполуки в M. vaccae відповідають за цей процес.

 

В новому досліджені, опублікованому в журналі Psychopharmacology*, дослідники виділили з M. vaccae та синтезували хімічним шляхом жирну кислоту, що має назву 10(Z)-гексадециленова кислота, яка, схоже, відповідає за зменшення запалення у тварин при стресі.

 

На молекулярному рівні ліпід, ймовірно, зв’язується з рецептором активації проліферації пероксисом і тим самим інгибує каскад реакцій, що призводять до розвитку запалення. Принаймні в експериментах на імунних клітинах тварин 10(Z)-гексадециленова кислота чинить саме так.

 

Такий протизапальний «трюк», можливо, допомагає бактерії виживати при потраплянні в організм ссавців. Було знайдено також й інші можливі механізми протизапальної дії 10(Z)-гексадециленової кислоти, зокрема, зниження продукції прозапального інтерлейкіну-6.

 

Вченим ще треба з’ясувати, чи може 10(Z)-гексадециленова кислота пригнічувати запальну відповідь на стрес у людини. Якщо «так», то це може врешті - решт призвести до створення «вакцини проти стресу», яка допомагатиме людям тих професій, які потребують постійного нервово напруження, запобігати розвитку важких наслідків стресу.

 

На знімку: грунтові бактерії; скануюча електронна мікроскопія (ScienceRF, London, UK)

 

Фото - ScienceRF

За джерелом:

https://fp.com.ua/foto/znajdena-bakteriya-shho-zahyshhaye-lyudynu-vid-naslidkiv-stresu/?fbclid=IwAR2c8OR-WiH2KqXZSdlH0a--DU2hQuF0w3uDo4ecnjJYktOsyRDh3LQw10I

 

 

 

 

Переглядів: 345 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 07:09
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024