Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Червень » 23 » ЛОО ТЧХУ провела екскурсію в рамках програми Червоного Хреста ПСП для родин ВПО (ВІДЕО)
21:48
ЛОО ТЧХУ провела екскурсію в рамках програми Червоного Хреста ПСП для родин ВПО (ВІДЕО)

 

СВІТ, ЗАХОВАНИЙ ПІД БРУКІВКОЮ

 

 

 

 

 

 

 

 

23 червня у ЛОО ТЧХУ провели екскурсію в рамках програми

Червоного Хреста ПСП для родин ВПО підземеллями Львова.

 

 

 

 

 

 

 

 

Далеко не всі гості Львова задумуються, що Львів може ховати свої таємниці не лише в свої вузьких вуличках, сквериках чи спорудах, а навіть і глибоко під бруківкою. Так-так, саме під бруківкою…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Під містом існує ціла мережа підземель, кожне з яких наповнене якимось своїми історіями, розповідями чи легендами. Підземелля Львова не є суцільною мережею, як більшість часто собі це уявляє.

 

В основному – це, в першу чергу, підвали, які використовувалися в якості складів продуктів й іншого реманенту, але до цього додається ряд технічних комунікацій, та приміщень, які на ранніх етапах слугували першим поверхом, але внаслідок змін рельєфу сьогодні опинилися нижче рівня землі.

 

За підрахунками дослідників, загальна протяжність всіх комунікацій під Львовом сягає близько 100 км. Існують проекти об’єднання підземель в суцільні маршрути.

 

Так протяжність першого запланованого має бути 800 метрів. Але це в планах. А поки що Червоному Хресту і підопічним родинам ВПО запропонували відвідати всього кілька популярних локацій.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тож наша екскурсія «Підземеллями Львова» розпочалася у гарнізонному храмі св. Петра і Павла, що розташований у центрі Львова. (З історії знаємо, що раніше тут були підземелля костелу Єзуїтів).

 

Цей храм сам по собі є чудом, яке відкрилося львів’янам лише кілька років тому – до цього тут був за радянської влади склад книжок, переміщений звідси лише в 2012 році.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пожовклі манускрипти свідчать, а макет місцевості унаочнює, що раніше тут був осередок одного з найунікальніших католицьких монаших орденів, - єзуїтський, - який свого часу тримав в своїх руках неперевершену владу та вплив на державні справи країн Європи.

 

При монастирі існував навчальний заклад – Єзуїтський колегіум, в якому свою освіту здобув гетьман Богдан Хмельницький.

 

Відео сюжет доповнить розповідь про нашу  екскурсію живими кадрами. Зняли його журналісти порталу «Твоє місто».

 

 

 

 

 

 

 

 

Потім маршрут наших екскурсантів проліг до кавового підземелля “Копальні кави” .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тут чекав на відвідувачів не лише запашний напій, але й розповідь про львівську каву, шляхи її потрапляння до Львова та доволі цікаві інтер’єри стилізованої шахти, де сучасна фантазія переплітається зі старовинними елементами оздоблення.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всім дуже сподобалася ця локація: і ароматна, і пізнавальна, і єдина в усьому Львові.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У копальні за технікою безпеки треба ходити у гірничих шоломах. Тож всім екскурсантам їх видали.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А це дуже добра нагода зробити оригінальні знімки із підземелля, тим більше що тут є сам Юрій Кульчицький, засновник львівської кави.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У мандрівці минув час. Було би добре що-небудь перекусити. На щастя на площі Ринок першого червня відкрили нову ресторацію «5-те підземелля», де інтер’єр, кухня та розваги – все у середньовічному стилі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Портал The Village Україна, разом з «5-м підземеллям», розповідає нам, чому саме туди варто йти на вечерю з друзями. Ідея відкрити ресторан у середньовічному стилі виникла випадково.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За словами власників, під час ремонтних робіт з облаштування закладу тут знайшли середньовічний меч.

За історичними свідченнями, він належав лицарям Тевтонського ордену.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Екскурсанти, один за одним, пробували свої сили з цим мечем, але він такий важкий і довгий, що не кожному це було під силу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Історичні хроніки стверджують, що у будинку, в якому розташоване «5-те підземелля», у ХVI столітті оселилися перші у Львові монахи – єзуїти, котрі прибули до міста для відбудови костелу єзуїтського ордену. Саме тому офіціанти в закладі одягнуті як монахи і пропонують гостям скуштувати свого вина та «Монашого» пива.

 

 

 

 

 

 

 

Особливу увагу приділили деталям. На стінах закладу багато елементів, що підкреслюють середньовічну концепцію: старовинні щити зі зброєю, стріли, предмети побуту, книжки. Крім того, в одному із залів є справжні вітражі.

 

 

 

 

 

 

«5-те підземелля» – ресторан переосмисленої середньовічної кухні. Фірмова страва – м’ясо на кілках зі свинини та курятини. Його маринують у спеціальному соусі 12 годин і подають у глиняному кухлі з димарем, який зберігає необхідну температуру страви. До м’яса пропонують замовляти соус ромеско власного приготування. Тут потурбувалися про різні категорії відвідувачів, тому щодня у меню також є страви для вегетаріанців.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У закладі подають житній хліб власного виробництва, юшку з кролика та салат із сиром та качкою. На десерт пропонують тарт на пісочному тісті, що запікається із заварним кремом, лемінгтон із додаванням ревеню. З напоїв можна замовити чотири сорти крафтового пива, червоне, біле, рожеве вино та інші напої.

 

 

 

 

 

 

 

Організувала екскурсію родин ВПО координатор програми Червоного Хреста з ПЧП у Львівській області Уляна Стельмах (на знімку - справа). Допомагала їй Катерина Крикля (на знімку - зліва), також координатор програми з ПСП у Львівській ОО ТЧХУ, котра приєдналася до цієї справи зовсім недавно. Катерина  - дипломований психолог. Закінчила Полтавський державний університет з цієї спеціальності. На семінарі у Києві, який тривав з 17 до 21 червня, отримала сертифікат координатора програми Червоного Хреста з психосоціальної підтримки (ПСП).

 

 

 

 

 

 

 

 

Спонсорував витрати на екскурсію львівськими підземеллями , як і в попередні рази, Данський Червоний Хрест.

 

 

 

 

 

 

В екскурсії взяли участь 15 осіб, - тимчасових переселенців з Криму, Донеччини та Луганщини. Похід по підземеллях їм сподобався. Тож вони попросили запланувати на наступний раз екскурсії в Хотин і Кам'янець - Подільський, як це зробили у Тернопільській МО ТЧХУ. Якщо не вийде з цими екскурсіями, то вони нічого не мають проти побувати у Яремчі або Ворохті в Карпатах.

 

 

 

 

 

 

Якщо на наступну екскурсію доведеться їхати на конях, то екскурсанти уже приглянулися до гожого скакуна і така ситуація їх не лякає ані трохи.

 

 

Фото – автора

Ірина Апостолюк,

голова Личаківської РО м. Львова ТЧХУ

 

 

 

 

Переглядів: 490 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 23.04.2024, 08:55
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024