Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Червень » 26 » Радбез ООН ухвалив історичну резолюцію про зниклих безвісти під час збройних конфліктів
10:52
Радбез ООН ухвалив історичну резолюцію про зниклих безвісти під час збройних конфліктів

 

ПЕРША РЕЗОЛЮЦІЯ ООН ПРО ЗНИКЛИХ БЕЗВІСТИ

 

 

 

 

 

 

Родичі людей, зниклих безвісти в зв'язку зі збройними конфліктами, роками і десятиліттями живуть в болісній невідомості. Вони намагаються всіма засобами дізнатися про долю близьких, але часто ці зусилля виявляються безрезультатними.

 

На сьогоднішній день відкрито більше 10 тисяч справ про зниклих безвісті під час сирійського конфлікту. При цьому безслідне зникнення людей - трагічна реальність всіх збройних конфліктів.

 

Проблему зниклих безвісти обговорювали 11 червня члени Ради Безпеки ООН, які прийняли першу в історії резолюцію, що містить заклик до сторін всіх збройних конфліктах покласти край такій практиці, відповідно до їх зобов'язань у рамках міжнародного гуманітарного права.

 

«Рада Безпеки ООН закликає сторони збройних конфліктів вживати всіх заходів, необхідних для активного розшуку зниклих безвісти осіб, забезпечувати повернення їх останків і звітувати про зниклих безвісти особах, і створювати належні канали, що дозволяють підтримувати зв'язок з сім'ями в процесі пошуку ...», - йдеться в прийнятій резолюції.

 

Члени Радбезу закликали приділяти найпильнішу увагу випадкам пропажі дітей у результаті збройного конфлікту, а також реєструвати особисті дані затриманих і заарештованих, включаючи військовополонених.

 

Рада Безпеки ООН закликала всі протиборчі сторони розшукувати і витягувати останки померлих, ідентифікувати їх, наносити на карту місця поховання, шанобливо ставитися до знайдених останків і по можливості повертати їх родичам.

 

Вітаючи нову резолюцію Ради Безпеки, представник Управління ООН з координації гуманітарних питань Рина Гелані заявила, що сьогодні багато людей знаходяться в руках воюючих сторін і утримуються в секретних місцях без зв'язку із зовнішнім світом. Інші стають жертвами позасудових страт. Їх тіла нерідко скидають у безіменні могили.

 

У числі зниклих безвісти - не тільки комбатанти, а й цивільні особи, викрадені або вбиті під час бойових дій. «Які б не були обставини зникнення людей, їх родини перебувають у повному розпачі, не знаючи про долю і місцезнаходження своїх близьких», - сказала представник Управління ООН з координації гуманітарних питань.

 

Рина Гелані підкреслила, що точних цифр зниклих безвісти немає, але вони поза всяким сумнівом величезні. «Наприклад, Міжнародний Комітет Червоного Хреста відкрив понад 10 тисяч справ, пов'язаних з безслідним зникненням людей під час сирійського конфлікту», - зазначила Рина Гелані.

 

Перед членами Радбезу виступив також президент Міжнародного Комітету Червоного Хреста Петер Маурер, який заявив, що в останні роки під час збройних конфліктів безслідно зникають все більше і більше людей. Тільки в 2018 році в МЧХК було зареєстровано понад 45 тисяч нових випадків зникнення людей під час війни.

 

«Ми знаємо, що ця цифра - тільки верхівка айсберга і вона не відображає справжніх масштабів проблеми ...», - сказав Петер Маурер. Він висловив подяку Кувейту як голові Радбезу за організацію засідання та привітав ухвалення першої резолюції, присвяченої людям, зниклим безвісти в ситуації конфлікту.

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://ukrainepravo.com/international_law/public_international_law/radbez-oon-ukhvalyv-istorychnu-rezolyutsiyu-pro-znyklykh-bezvisty-pid-chas-zbroynykh-konfliktiv/

 

 

Переглядів: 347 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 17:10
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024