Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Липень » 1 » У Вінниці за участю Червоного Хреста завершилися перші мистецькі вихідні «TICKET to the SUN»
21:44
У Вінниці за участю Червоного Хреста завершилися перші мистецькі вихідні «TICKET to the SUN»

 

МИСТЕЦЬКИЙ ПОШУК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завершився перший місяць літа,. Добігли до кінця перші мистецькі вихідні TICKET to the SUN”.

Незвичайна подія у Вінниці, яка об’єднала музику, кіно та лекції на неочікуваній «зеленій» локації міста.

 

 

 

 

Третій день “SUN території”, що відбувся 30 червня на території колишнього санаторію Коцюбинського, як і попередні дні, тривав у невимушеній атмосфері: якщо вдень найвідданіші гості та мешканц кемпінгу лише де-не-де снували по локаціях та ходили до сабарівського лісу, то надвечір галявина перед головною сценою вже була повністю заповнена дорослими та дітьми.

 

 

 

 

 

Вдень, коли сонце вперше за три дні по справжньому розжарило повітря, гості “Sun території” мали змогу відвідати лекції Максима Демського(директор GogolFest) та Андрія Палатного, які говорили про культурний менеджмент та перспективи сучасного театру в Україні. Поступово “сонячна” територія обростала новими арт-об’єктами та намальованими ілюстраціями. Хоча в анонсах мовилося, що під час мистецьких вихідних буде діяти художній пленер, лише вінницький художник Микола Сорокаусі три дні малював на стіні однієї з закинутих будівель.

 

 

 

 

 

 

— Ми ходили в ліс, робили там різні практики по роботі з тілом, увагою, — розповідає Андрій Утєнков. — В перший день ми писали листи дереву, це була така щира практика, назустріч. Тексти, які тут прозвучали – це слова, які ми писали в листах дереву. Один з учасників запропонував ідею з двома будинками навпроти один одного, що символізували ніби війну чи дві армії. Потім з’явився маятник, мішок, що висів поміж будинків, далі вдалося домовитися з працівниками “Червоного хресту”, приїхав “Morj” і так воно все зрослося в одне.

 

 

 

 

 

 

 

 

— Ідею залучити справжній Червоний Хрест до перформансу я взяв у італійського режисера Кастеллуччі, який робить театр без метафори. Тобто лікарів грають справжні лікарі в своєму спеціальному одязі, прибиральниць грають люди з справжньої клінінгової служби які 15 хвилин по справжньому миє підлогу на сцені.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Музично-медитативну частину перформенсу забезпечував гурт “МОRJ”, а Сергій Білозеров на початку дійства прочитав частину з твору “Intermezzo” Михайла Коцюбинського.

 

“Життя безупинно і невблаганно іде на мене, як хвиля на берег. Не тільки власне, а й чуже. А врешті – хіба я знаю, де кінчається власне життя, а чуже починається? Я чую, як чуже існування входить в моє, мов повітря крізь вікна і двері, як води приток у річку. Я не можу розминутися з людиною. Я не можу бути самотнім.” — Intermezzo, Михайло Коцюбинський.

 

— Тема лабораторії була адаптація, — продовжував Андрій, — адже світ постійно змінюється, прискорюється обмін інформацією. Людина повинна адаптуватися, щоб встигнути за тим що відбувається, аби згодом не відчувати себе “динозавром”. Потрібно тримати фокус та йти в невідоме, аби адаптуватися до світу.

 

Після арт-перформенсу, Анатолій Секретарьов та “Очеретяний кіт” вікдкрили концертну програма останнього вечору “Sun території”, на якій уже зібралася ціла галявина слухачів. Після них, на сцену вийшовМирослав Кувалдін із гуртом “THE ВЙО”, які приїхали до Вінниці не повним складом, а тільки вдвох. Згодом, після виправлення якихось технічних неполадок, двоє музикантів “розкачали” публіку своїми українськими реґі-піснями.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

— Хочу зробити комплімент цьому прекрасному місту і місцю. Я сподіваюся, що тут ще будуть відбуватися різні культурні події і це не перетворюється на якийсь спа-салон. Хоча й спа-салон це теж не погано, якщо поряд буде культура.

 

У кольоровому костюмі з африканськими мотивами, Мирослав Джонович прекрасно доповнював різнобарвну публіку, що поряд зі сценою танцювали під “вібрації реґі музики”. Пісні про ганджу, кавер на пісню Братів Гадюкіних “Місячне сяйво твого тіла”, українська версія пісні Стінга “Пороблено” та “Зорі” звучали гармонійно з усім, що відбувалося навколо та змушували людей рухатися під ритмічну “музику з Ямайки” по українськи.

 

 

 

 

 

 

— Реґі це просто чарівна музика — першими починають танцювати діти, а потім уже всі свідомі, — сказав співак зі сцени.

Після гурту “THE ВЙО”, які після концерту одразу поспішали на потяг, на сцену вийшов харківський гурт “MORJ”, які попросили називати себе “Мо”, адже музиканти виступали не в повному “скороченому” складі.

Втричі приємно бачити вас усіх тут в місці, яке ще зовсім недавно було закинуте, це прекрасно, — привітався з сцени Сергій Білозеров, незмінний соліст гурту. Ми посадимо вас на таку “камерну” хвилю, адже “апогей” вечора тільки що відбувся, під час концерту наших друзі та товаришів “по зброї”. А ми вас будемо трошки “заморжовувати” і “розморжовувати”. Наш дует називається “Мо”, адже ми вирішили відрізати кілька літер, щоб все було по-чесному, ми ж не в повному складі. А ви нам допомагайте.

Як завжди на своїх концертах, музикант спілкувався з публікою, розповідав, як вони створюють “свою паралельну реальність” у харківському хабі “Цветная капуста”, та признався, що в гурту в Харкові з’явився свій маленьких дитячий хор. “Заморжовані” піснями дівчата з дредами, чоловік з немовлям у слінгах та діти, як незмінна публіка на концертах “моржів”, танцювали неподалік від сцени, а легкі сутінки позначали завершення офіційної частини триденних мистецьких вихідних “TICKET to the SUN”.

 

 

 

 

 

 

 

Кілька разів під час концерту виникали технічні неполадки, а через деякий час зі сцени повністю зникло світло та звук. Пізніше здавалося, ніби це сталося навмисно, адже коли Сергій Білозеров та Роман Голоборда почали грати на гітарі акустично, публіка підтягнулася прямо до сцени і ліхтариками на телефоні підсвічувати музикантів, що створило типову для концерту гурту “MORJ” “домашню” та “лампову” атмосферу. На допомогу “моржам в темряві” прийшли учасники “Очеретяного кота”, інші музиканти та віддана публіка, яка підспівувала і підсилювала голосами одну з найвідоміших пісень “Пара с облаками в голове”.

Після повернення світла, музиканти продовжили концерт, але публіка вже не відходила далеко, і стояла впритул до огорожі перед сценою.

— Вінниця, ти прекрасна! Дякую за підтримку, ви так гарно співали! Це один з найкращих моментів останнього часу, — сказав Сергій Білозеров, вже підсвічений разом з Романом Голобордою сценічними ліхтарями.

 

 

 

 

 

 

 

Після завершення офіційної частини “Sun територія” ще продовжувала свій музично-мистецький напрямок у іншому форматі: музиканти “джемилися” на головній сцені, у літньому кінотеатрі проектували фільм “Гоголь Док”, а інші грілися та співали під гітару біля кострища на галявині.

Варто зазначити, що не дивлячись на дещо «нішову» музику, «SUN територію» відвідували досить різноманітні люди, а також і місцеві жителі, які приємно здивовані перетворенням занедбаного санаторії. Дехто навіть шкодував, що не прийшов на прибиранні території перед відкриттям. Про те, що думають відвідувачі про нове призначення санаторію Коцюбинського, читайте у нашому матеріалі за посиланням.

 

 

 

 

 

 

 

Важко було повірити, що всього за два тижні з території занедбаного санаторію можна зробити місце, яке притягне таку кількість людей і стане триденним культурним осередком для відпочинку. Ці “Мистецькі вихідні” — це пілотний захід на цій території, адже організатори вже думають про те, як оживити занедбану територію колишнього санаторію і наповнити її новими проектами.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наразі відомо, що вже на цьому тижні, на тому ж місці відбудеться “Вікенд мандрівників” з кіно-переглядами, скалелазанням та майстер-класами, а в майбутньому тут хочуть створити “Фестиваль світла”. За анонсами мистецьких подій, які в майбутньому відбуватимуться на “SUN Території”, можна стежити за ЦИМ посиланням.

 

Автор - Олеся Яненко

 

Фото - Марини Сербінович

 

За джерелом:

https://vezha.vn.ua/morzh-bez-svitla-regi-ta-chervonyj-hrest-u-art-performansi-yak-zavershylysya-pershi-mystetski-vyhidni-ticket-to-the-sun-u-vinnytsi-fotoreportazh/

 

Переглядів: 443 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 02:42
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024