Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Липень » 4 » Почесною грамотою Вінницької ОДА та обласної ради нагороджено 47-річного громадянина Норвегії Кнута Бленгслі.
20:29
Почесною грамотою Вінницької ОДА та обласної ради нагороджено 47-річного громадянина Норвегії Кнута Бленгслі.

 

ПОЧЕСНА ГРАМОТА

 

 

 

 

 

 

 

На знімку: норвежець Кнут Бленгслі під час перебування на Вінниччині влітку 2018-го.

 

 

 

 

 

Менеджер у галузі кіно з міста Льодінген удостоєний високої відзнаки «за високу громадянську позицію та виявлену людську небайдужість у справі встановлення імені безвісти зниклого учасника Другої світової війни Андрія Виросткова, який поклав життя у боротьбі з нацизмом».

 

Переглядаючи сімейний альбом, норвежець натрапив на малюнок, в кінці якого значився підпис «А. Виростков, 14.06.1943 року». На невеликому аркуші паперу олівцем зображено на східцях будинку прабабусю Кнута, неподалік виднілися бараки для полонених. Рідні пояснили, що після окупації Норвегії гітлерівцями в місті був табір для радянських військовополонених. Дехто з місцевих приносив харчі бранцям. На знак подяки один із них написав портрет прабабусі Кнута.

 

Що завгодно міг зробити норвежець з пожовклим від часу аркушем. Він обрав найскладніше – розшукати рідних полоненого. Спершу віднайшов прізвище в списках, що зберігаються у військовому музеї міста Нарвік. Потім понад рік писав листи.

З Москви, з Товариства Червоного Хреста, не отримав відповіді. З київської організації названого Товариства повідомили місце призову Виросткова – село Якушинці Вінницького району. Так йому вдалося розшукати сина військовополоненого, якому нині уже 80 років.

 

Його теж звати Андрій. Проживає у місті Хмільник. На його домашню адресу норвежець надіслав бандероль з листом і малюнком, дбайливо обрамленим у рамку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Про батька ми знали одне – пропав безвісти, такий документ отримала мама, після війни, – каже син полоненого Андрій Виростков (на знімку). – І раптом така новина!

 

Норвежець запрошував у гості Виросткова. Однак той не ризикнув вирушати у далеку дорогу. Натомість запросив до себе, щоб обійняти на знак подяки. Влітку 2018-го Кнут приїздив у Хмільник. Розповів, що його не залишає здивування, чому не вдається віднайти факти про подальшу долю полоненого. Остання архівна інформація про нього датована червнем 1945-го. З полону його повернули до Москви, зарахували в один з військових підрозділів… З архівів відповідають, що інших фактів про Андрія Виросткова в них нема.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Громадські організації «Самооборона Хмільника» і «Учасників та волонтерів АТО» пропонували обласній владі визнати Кнута Бленгслі людиною року на Вінниччині. Однак умови конкурсу передбачають присвоєння такого звання тільки мешканцям краю. Норвежця удостоїли Почесної грамоти ОДА і облради.

….

 

 

 

 

Автор - Віктор СКРИПНИК.

 

 

Фото - автора.

За джерелом:

http://www.golos.com.ua/news/97649

 

Переглядів: 364 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 15:30
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024