Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Липень » 21 » 120 років від дня народження Ернеста Гемінґвея (1899–1961)
08:49
120 років від дня народження Ернеста Гемінґвея (1899–1961)

 

ТВОРЕЦЬ ТЕЛЕГРАФНОГО СТИЛЮ

 

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні, 21 липня, виповнюється 120 років від дня народження Ернеста Гемінґвея.

 

Ернест Гемінґвей - американський письменник, журналіст, лауреат Нобелівської премії з літератури (1954), один з працівників Червоного Хреста у роки Першої світової війни.

 

 

Крім того, він найвідоміший американський письменник «загубленого покоління», кому вдалося надзвичайно вдало поєднати високу літературу з її масовість. Його творчість, просякнута пафосом ствердження моральних засад життя, справила величезний вплив на розвиток прози ХХ століття.

Ернест Міллер Гемінґвей народився 21 липня 1899 р. у містечку Оук-Парк і був другим із шести дітей подружжя Гемінґвеїв. Закінчивши школу 1917 р., юнак поквапився покинути батьківську домівку і переїхав до Канзас – Сіті, де йому запропонували місце репортера у газеті «Стар».

 

З ентузіазмом взявшись до журналістської справи, Гемінґвей пізнавав життя великого міста, а разом з тим вчився «писати просто про прості речі». Однак юний Ернест мріяв тоді не про журналістику, а про те, щоб піти добровольцем на фронт Першої світової війни.1918 р. записавшись водієм американського загону Червоного Хреста,

 

Гемінґвей вирушив на італо-австрійський фронт. Завіса фронтової романтики впала з очей юнака 8 липня 1918 р., коли його було важко поранено у ноги. 1919 р.

 

 

 

 

 

 

 

 

Про цей період його життя у 1996 році у Голівуді знято фільм «У війні, і в коханні», в якому у ролі медичної сестри Червоного Хреста Агнеси фон Куровські, знялася чарівна Сандра Буллок.

 

 

 

 

 

 

 

 

Гемінґвей після поранення повернувся до США. Його відзначений срібною медаллю «За доблесть» і Воєнним хрестом. Тож 20-річний ветеран війни був сприйнятий на батьківщині як справжній національний герой. Однак під маскою бравого солдата, для котрого війна була чимось на кшталт «великого спорту», ховалося обличчя людини, глибоко травмованої війною.

 

Автор романів «Прощавай, зброє!», «По кому подзвін», збірок новел «Чоловіки без жінок», повісті-притчі «Старий і море». Вже після смерті письменника побачила світ книжка мемуарів «Свято, яке завжди з тобою», присвячена Парижу.

 

Світ Гемінґвея – це суто чоловічий світ першої половини ХХ сторіччя: війна, полювання, риболовля, спорт, корида, і звісно, жінки – часом повії, часом ангелоподібні, але неодмінно вродливі.

 

Війну Гемінґвей ненавидів, називав її «невпинно зухвалим, смертовбивчим, брудним злочином». А ще вважав, що війну затіває свинота, яка максимально наживається на ній.

 

Знаменитим є гемінґвеївський телеграфний стиль: лаконічні, «рублені» фрази та максими, які мимоволі «засідають» скалкою у пам’яті: «Людину можна знищити, але не можна перемогти»; «Життя – це взагалі трагедія, кінець якої давно визначений»; «Зараз не час думати про те, чого в тебе немає. Подумай про те, як би обійтися з тим, що вже є».

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2743646-21-lipna-pamatni-dati.html

 

Переглядів: 450 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 23:32
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 2
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024