Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Серпень » 6 » Сьогодні - Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї
08:11
Сьогодні - Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї

 

ДЕНЬ ХІРОСІМИ - ПАМ'ЯТАЄМО

 

 

 

 

 

 

 

6 серпня 1945 року американська авіація бомбардувала японське місто

Хіросіму, вперше в історії застосувавши атомну зброю проти людей.

 

 

Уранова бомба «Малюк» позбавила життя понад 140 тис. осіб. Усього ж від наслідків цього вибуху загинуло 237 тисяч японців. Сполучені Штати застосували свою нову смертоносну зброю через три тижні після того, як вона з’явилася на світ.

 

Нині у міському парку Хіросіми (Парку миру) знаходиться монумент, присвячений жертвам американського бомбардування з написом: «Спіть спокійно, помилка не повториться».

 

В Японії час від часу спалахують дебати навколо цього напису, який можна трактувати по-різному – і як вказівку на помилку всього людства, і як помилку Сполучених Штатів Америки, які стали тепер союзником Токіо, і як помилку самої Японії, яка розв’язала війну, що й призвело до трагедії Хіросіми.

 

В 1970 році було навіть створено товариство, яке виступало за зміну напису. Врешті - решт влада Хіросіми встановили поряд з монументом у Парку миру дошку - пояснення, на якій написано, що мова йде про клятву всього людства ніколи більше не воювати.

 

Щорічний ритуал церемонії вшанування пам’яті загиблих включає хвилину мовчання, зграї голубів, скорботні удари поминального дзвону. Після цього в меморіальний пам’ятник додаються списки людей, які померли від наслідків ядерного вибуху.

 

У Парку миру біля Меморіального музею висить дзвін, на якому написано: «Нехай кожен, хто проходить повз, ударить в дзвін, щоб той завжди нагадував нам про загрозу атомної війни».

 

Сьогодні ж, в річницю бомбардування Хіросіми, за рішенням Виконкому Міжнародного руху «Лікарі світу за попередження ядерної війни», відзначається Міжнародний день «Лікарі світу за мир».

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2754139-6-serpna-pamatni-dati.html

 

Переглядів: 378 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 16:27
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024