Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Серпень » 9 » Літати стане важче: зміни клімату збільшують турбулентність, – вчені
21:49
Літати стане важче: зміни клімату збільшують турбулентність, – вчені

 

ТУРБУЛЕНТНІСТЬ – БИЧ АВІАЦІЇ

 

 

 

 

 

 

 

 

Травми пасажирів під час проходження турбулентності  можуть стати більш поширеними через зміни клімату.

 

\

 

Десятого березня зі Стамбула в Нью-Йорк стартував рейс компанії Turkish Airlines. Всього за 45 хвилин до кінця польоту лайнер потрапив в зону сильної турбулентності, через що травми отримали 28 пасажирів і два члени екіпажу.

 

Згідно з новим дослідженням, такі інциденти можуть стати більш поширеними в небі над Північною Атлантикою через антропогенні зміни клімату, пише Naked-science.

 

Вчені Редінгського університету виявили статистично значуще збільшення вертикального зсуву вітру на висоті польоту лайнерів над Північною Атлантикою. Зміни тут можуть зробити істотний вплив на авіацію, так як в середньому за добу водойму перетинають близько трьох тисяч рейсів.

 

Вчені сфокусувалися на Північній Атлантиці з двох основних причин: це самий завантажений в світі міжнародний коридор польотів, і рейси, які перетинають океан в цьому регіоні, часто потрапляють в турбулентні потоки.

 

Зв’язок зміни клімату із збільшенням кількості зон турбулентності пояснюється досить просто.

 

 

Різниця температур між екватором і Північним полюсом забезпечує рух повітряних мас, теплової вітер. Загалом, чим більше температурний контраст між екватором і полюсом, тим швидше потік повітря буде переміщатися із заходу на схід через Північну Атлантику.

 

 

Британські вчені показали, що на великих висотах, включаючи нижню стратосферу над Північним полюсом, температура знижується у відповідь на швидку зміну клімату в Арктиці. Тим часом верхня тропосфера над екватором характеризується підвищенням середніх температур. Значить, між цими двома частинами зростає температурний контраст.

 

 

Ще нижче в тропосфері відбувається зворотне: температурні зміни послаблюють температурний градієнт і, як очікується, сповільнюють потік повітря. Це ослаблення в останні роки привернуло велику увагу засобів масової інформації.

 

Коли ці два явища підсумовуються, між ними виникає баланс, тому більшість досліджень по цій темі знаходять тільки невеликі зрушення в швидкостях і місцезнаходження потоку повітря в останні роки.

 

 

Але швидкість потоку повітря у верхній частині атмосфери збільшується. Оскільки авіалайнери курсують між верхньою тропосферой і нижньої стратосферой, дослідження показує, що вони можуть бути відкинуті великим зрушенням вітру в перехідній зоні.

 

Дані вчених підтверджуються й іншими дослідженнями, які констатують підвищення швидкості вітру на висоті польоту авіалайнерів на 15% за останні 40 років.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://dilo.lviv.ua/zhyttya/litaty-stane-vazhche-zminy-klimatu-zbilshuyut-turbulentnist-vcheni/

 

Переглядів: 354 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 23:26
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024