Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Серпень » 14 » Гортаючи сторінки 100-літньої історії газети «Уманська зоря»
15:44
Гортаючи сторінки 100-літньої історії газети «Уманська зоря»

 

 

У ТІСНІЙ СПІВПРАЦІ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Свій літопис газета «Уманська зоря» розпочала у березні 1919 р. Серед публікацій

на її сторінках достойне місце зайняла також й інформація про Червоний Хрест.

 

 

Столітній ювілей газети «Уманська зоря» спонукав пригадати червонохрестівців, як починалась з нею співпраця. Всі примірники, від першого до останнього, де були їхні публікації, до цього часу зберігаються в архіві Червоного Хреста.

 

Разом із очільницею міськрайонної організації Товариства Червоного Хреста України Валентиною Чорною вирішили погортати давні підшивки газети, аби пройнятися тим духом історії.

 

Валентина Андріївна нам розповіла чимало цікавого про діяльність очолюваних нею організацій та показала світлини, які їй досі зігрівають душу.

 

— Валентино Андріївно, наскільки важливим для громадськості було висвітлення діяльності Товариства Червоного Хреста в «Уманській зорі»?

 

— Перша авторська стаття вийшла в «Уманській зорі» на початку червня 1977 року під назвою «Готовність №1». Йшлося про підсумки змагань і здобутки санітарних дружин, підготовка яких в ті роки займала важливе місце в цивільному захисті населення. Підприємствам доводилось готувати ці формування у тісній співпраці з Товариством Червоного Хреста. Щорічні змагання, де сандружинниці демонстрували свою фаховість, приходили керівники колективів,вболівальники.

 

 

Тому висвітлення досягнень формувань в п опулярноиу часописі, яким на той час була саме «Уманська зоря», сприймався широкою громадськістю з повагою. Про кращих командирів сандружин розповідається в статті «Коли усміхається сандружина». Згодом висвітлення різнобічної діяльності Товариства стало регулярним. За час співпраці з газетою на її шпальтах розміщено більше тисячі фоторепортажів, розповідей, інформацій, повідомлень.

 

Гортаємо сторінки, а в пам’яті спливають роки… Об’ємні статті: «Турботи жіночі», «Що можуть жінки» «Щоб не згасли зірки дитинства», «Доброта потрібна усім», «Важкі діти», «Сестри милосердя» тощо. Всі вони розповідають про діяльність Товариства Червоного Хреста і Спілки жінок міста, яку також очолює Валентина Чорна.

 

Валентино, Андріївно, як Ви стали членом Національної Спілки журналістів України?

 

Мені, як керівнику цих громадських організацій, повідомляти через газету про їхню діяльність доводилося постійно. Окрім того, писала про людей, проблеми, до яких приверталася увага широкого загалу. Тож співпраця з газетою стала систематичною. Тоді активних дописувачів часопису називали «громадськими кореспондентами», до яких потрапила й я. З 1976 по 1991 роки газета визначала своїх щорічних лауреатів.

 

 

 

 

 

 

 

Приємно, що серед цієї когорти шанованих людей чотири рази звучало моє прізвище — в 1979, 1984, 1988,1991 роках. А в 2000 році за поданням місцевої Спілки журналістів мене прийняли до членів Національної Спілки журналістів України. Та всі роки співпраці з газетою відчутно пов’язані з підтримкою колишнього редактора «Уманської зорі» Валентини Андріївни Козицької — людини публічної, творчої, закоханої в професію і в життя у кращих його проявах.

 

Розкажіть про найяскравіші події громадських організацій, які висвітлювала «Уманська зоря?»

 

 

 

 

 

 

 

 

Щорічний конкурс «Жінка року», який започаткувала наша Спілка жінок міста і де лауреатів вітав міський голова, з теплотою висвітлювала В.А.Козицька. Довгі роки міськрайорганізація Товариства Червоного Хреста та Спілка жінок міста проводила зустрічі з ветеранами війни, хвилюючі розповіді про яких увійшли в історію нашого життя. Чимало з них назавжди пішли у вічність, залишивши пам’ять про себе в добрих справах. Серед славних імен: Тельна О. І., Здоровцов О. І., Карасюк І. М., Деркач А. А., Добринська П. М., Голубовська М. Д., Слонь Г. І., Лисогор В. С., Осадчий О. С., Юрченко М. І. та інші.

 

Є яскраві сторінки про відзначення ювілейних дат до 80,85,90,95,100 -річчя з дня заснування Товариства Червоного Хреста України.

В історії вікового життя газети залишилися імена й тих, хто добрими справами творив і творить хроніку Товариства Червоного Хреста України, Спілки жінок міста. Це керівники колективів і рядові, волонтери, сандружинниці, голови первинних осередків Товариства, спонсори, хлібороби, будівельники, донори, освітяни, медики, працівники культури, торгівлі, сільського господарства, зв’язку, комунальної сфери, тощо.

 

Про які важливі гуманітарні програми червонохрестівців писала «Уманська зоря?

 

З 5-го до 12 грудня 2002 року на базі міськрайонної організації Товариства Червоного Хреста України Міжнародним Комітетом Червчоного Хреста проводився регіональний семінар з питань імплементації міжнародного гуманітарного права. На той час головний редактор «Уманської зорі» Валентина Козицька вдало акцентувала увагу громадськості на його актуальності.

 

 

 

 

Це зацікавило освітян. Міські загальноосвітні школи № 3, школа - колегіум №7 та Дмитрушківська ЗОШ стали базовими при дослідженні МГП. Згодом Міністерство освіти України ввело цей курс в підручники Захист Вітчизни для обов’язкового його вивчення старшокласниками. То ж в цьому є і наш спільний внесок. Надалі ми періодично висвітлювали значення дослідження гуманітарного права для молоді в «Уманській зорі».

 

Серед інших програм Червоного Хреста України, про які регулярно писала газета, — «Сестра милосердя» (діяла протягом 50 років), програма протидії поширення захворювання на туберкульоз, ВІЛ/СНІД.

 

 

- Які ще важливі теми можна зустріти на шпальтах газети?

 

- Висвітлювалася в газеті робота наших волонтерів. Адже волонтерство пріоритетний напрямок діяльності Товариства. Є розповіді про співпрацю з парамедиками із Щита Давида з Ізраїлю, про передачу через Уманський Червоний Хрест України в 2012 році комфортабельного автомобіля швидкої допомоги охороні здоров’я для обслуговування населення. Також часто можна зустріти фоторепортажі, інформації, повідомлення про безоплатне донорство.

 

Найбільше мені запам’ яталися дискусії, «круглі столи», які проводила Спілка жінок міста спільно з газетою. Вони залишалися на сторінках газети, як мить між минулим і майбутнім, яка називається Життя.

Привернення уваги до здорового способу життя в різних інформаційних повідомленнях залишили по собі слід у тих, хто брав участь в заходах, хто долучався до навчання молоді, власним прикладом пропагував здоров’я.

 

 

 

 

Одинадцять років тому міськрайонна організація Товариства Червоного Хреста України, дитяча школа мистецтв та Спілка жінок міста започаткували конкурс дитячих малюнків «Людина починається з добра», який триває і нині. Газета щорічно розповідає про творчість талановитих юних художників, які на життя дивляться очима Доброти.

 

З 2015 року ми навчаємо населення навичкам надання першої допомоги. Цю та інші теми постійно висвітлює в рубриках газета.

 

(Повний виклад інтерв'ю з В.Чорною див. - http://www.uz.uman.ck.ua/images/PDF/33.pdf).

 

Фото – Уманської МРО ТЧХУ

Підготувала до друку

С.ДМИТРЕНКО

 

 

 

Переглядів: 483 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 05:50
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024