Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Серпень » 15 » На Львівщині зменшилась кількість захворюваності на туберкульоз
19:21
На Львівщині зменшилась кількість захворюваності на туберкульоз

 

ТУБЕРКУЛЬОЗ – ВИЛІКОВНИЙ!

 

 

 

 

 

 

 

14 серпня відбулася прес-конференції «Нові препарати в лікуванні туберкульозу»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На запитання журналістів відповідали генеральний директор Львівського Центр легеневого здоров'я Любомир Рак, завідувачка хіміорезистентного відділення Львівського регіонального фтизіопульмонологічного клінічного лікувально-діагностичного центру Руслана Тупичак, керівник проектів, заступник голови правління з програмної діяльності БО «100% життя» м.Львів Сергій Миронюк та регіональний представник TBpeopleUkraine у Львівській області Олег Олійник.

 

 

Під час заходу обговорили пацієнторієнтовані моделі лікування туберкульозу та доступ до нових препаратів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Генеральний директор Львівського регіонального фтизіопульмонологічного клінічного лікувально-діагностичного центру Любомир Рак наголосив на тому, що на території Львівщини спостерігається щорічне зменшення захворюваності на туберкульоз.

 

«За останні 10 років захворюваність в області знизилась. Якщо у 2008 році впродовж року захворіло на туберкульоз 2,5 тисячі осіб, то у 2018 ця цифра становить близько 1300 осіб. Тобто захворюваність впала практично на 50%. Туберкульоз лікується і не є вироком. Для цього необхідні три складові: вчасна діагностика, наявність препаратів та спеціалістів, а також бажання самого пацієнта одужати», - додав Любомир Рак.

 

Він наголосив, що важливим елементом зниження захворюваності є вчасна діагностика.

 

За словами Любомира Рака, бактеріологічна лабораторія Львівського регіонального фтизіопульмонологічного клінічного лікувально-діагностичного центру – одна з кращих в Україні, адже має найсучасніший набір обладнання, який є не тільки на теренах держави, але й за кордоном.

 

Відтак, туберкульоз встановлюють на молекулярно-генетичному рівні, на рівні дослідження ДНК упродовж 5-ти годин. Про форму і чутливість туберкульозу можна дізнатися до двох тижнів. Раніше така процедура займала мінімум два місяці.

 

У межах заходу організатори також розповіли про переваги пацієнт-орієнтованої моделі лікування хворих на туберкульоз, як одну з найважливіших складових реформування системи охорони здоров’я для подолання туберкульозу в Україні.

 

«Впровадження нових коротких схем лікування передбачає зменшення термінів лікування кращими, новими препаратами», - розповів Любомир Рак.

 

У межах брифінгу наголосили на важливості систематичності прийому ліків, безперервності та завершенні лікування. Особливу увагу закцентували на співпраці з неурядовими організаціями і зазначили, що вони є однією із важливих ланок у доведенні лікування пацієнтів з туберкульозом до кінця.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заступник керівника Благодійної організації «Благодійне товариство «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» м. Львів» Сергій Миронюк звернув увагу присутніх на необхідності підтримки соціально-вразливих верств суспільства, які занедужали, у цьому завданні.

 

«Лише разом ми зможемо здолати цю недугу. Завданням нашої організації є забрати бар’єри. У Львівській області понад 800 пацієнтів співпрацюють з організацією і така взаємодія приносить позитивеі плоди», - пояснив Сергій Миронюк.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прес-конференцію провела TBpeopleUkraine в співпраці з БО «Свет надежды» / CO «Light of Hope» в межах реалізації програмного компоненту 10М. Підтримка та інституційний розвиток ТБ спільноти проекту «Сталість послуг в умовах реалізації плану переходу» спільно з «100% життя» - Мережа ЛЖВ».

 

 

Фото – прес-служби ЛОДА і БО «100% життя» м.Львів

За джерелами:

https://loda.gov.ua/news?id=46686&fbclid=IwAR3lMc_I9Hf03OZ9TOXDIhqYzbNno6fYCfg714GCwHi4U_o-keYd6yw2ZBw

https://www.facebook.com/Network.Lviv/photos/pcb.2523616831022920/2523610387690231/?type=3&theater

 

Переглядів: 325 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 01.05.2024, 23:50
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024