Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Серпень » 16 » Женевським конвенціям – 70: Брифінг у Раді Безпеки ООН (ВІДЕО)
21:51
Женевським конвенціям – 70: Брифінг у Раді Безпеки ООН (ВІДЕО)

 

НОВІ ВИКЛИКИ СУЧАСНИХ КОНФЛІКТІВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13 серпня Рада Безпеки ООН провела брифінг, присвячений семидесятій річниці прийняття

Женевських конвенцій, що забезпечують захист цивільних осіб, полонених і поранених.

 

 

 

 

Його учасники обговорили, чому правила ведення війни не завжди спрацьовують, що необхідно зробити для їх втілення в реальність. На брифінгу рефреном звучало актуальне для всіх присутніх питання: Як змусити терористів і роботів дотримуватися правил ведення війни?

 

 

«В ході збройних конфліктів ми стикаємося з новими викликами, які вимагають вироблення відповідних підходів і політики, заснованої на міжнародному гуманітарному праві. У сучасних збройних конфліктах головну роль відіграють недержавні суб'єкти, бойові дії ведуться в густонаселених міських районах, часто з жахливими наслідками для цивільного населення. Учасники конфліктів намагаються знайти легко доступні мішені: замість прямої конфронтації з силами противника вони нападають на цивільне населення», - заявив міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутовіч, під чиїм головуванням пройшло засідання від 13 серпня 2019 року.

 

 

Він додав, що розвиток штучного інтелекту і автономні системи зброї, такі як військові роботи і кібер-зброя витісняють «людський фактор», що призводить до ослаблення контролю над військовими діями.

З брифінгом в Радбезі виступили заступник Генерального секретаря ООН з правових питань Мігель де Серпа Соареш, президент Міжнародного Комітету Червоного Хреста Петер Маурер і старший науковий співробітник Женевської академії Аннісса Беллаль.

 

 

Вони нагадали про основні правила війни: не вбивати цивільних осіб і тих, хто вже не може воювати, не знущатися над полоненими, надавати допомогу пораненим супротивної сторони. Саме ці зобов'язання прописані в Женевських конвенціях. 12 серпня відзначається 70-річчя цих історичних документів, що забезпечують захист життя і гідності людини в ситуації збройного конфлікту.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підписання Женевських конвенцій відбулося 12 серпня 1949 року на Дипломатичній конференції ООН у Женеві. Після жахів Другої світової війни, що забрала величезну кількість життів мирних громадян, стало ясно, що потрібні якісь загальні правила, в тому числі щодо захисту цивільного населення. Конвенції заповнили прогалини в міжнародному гуманітарному праві.

 

 

Чотири Женевські конвенції і Додаткові протоколи до них, учасниками яких є всі держави, - основа міжнародного гуманітарного права.

 

 

«Навіть в умовах збройного конфлікту, можливо, між лютими ворогами повинні існувати якісь межі страждань, які вони заподіюють один одному. Женевські конвенції є виразом нашої ... загальної людяності. У всіх цивілізаціях існували традиції, які обмежують руйнівні наслідки війни», - сказав представник Червоного Хреста.

 

 

Він підкреслив, що ці норми і принципи залишаються актуальними. Вони мають юридичну силу універсального характеру, не вимагають взаємності і не є предметом переговорів.

 

 

Заступник генсека ООН з правових питань закликав членів Радбезу, а також всі держави, організації не забувати про захист миротворців ООН. «Зважаючи на той факт, що миротворці ООН продовжують зазнавати нападів, я звертаюся до Ради і держав-членів ООН. Я закликаю їх подумати, як домогтися того, щоб напади на миротворців належним чином розслідувалися і переслідувалися за законно», - сказав Соареш.

 

 

Перша Женевська конвенція захищає поранених і хворих солдатів в ході військових дій на суші. Друга - військовослужбовців, які отримали поранення, хворих або потерпілих корабельну аварію, під час війни на морі. Третя стосується військовополонених. Четверта надає захист цивільних осіб, в тому числі на окупованій території.

 

 

Протягом двох десятиліть після їх прийняття в світі збільшилося число озброєних конфліктів, учасниками яких стали недержавні суб'єкти. У відповідь на це в 1977 році були прийняті два Додаткових протоколи, які посилюють захист жертв міжнародних (Протокол I) і неміжнародних (Протокол II) збройних конфліктів і накладають обмеження на засоби і методи ведення таких

 

Протокол II став першим в історії міжнародним документом, присвяченим виключно ситуацій, пов'язаних з неміжнародним конфліктом. У 2005 році був прийнятий третій Протокол, який заснував додаткову емблему - Червоний кристал, що володіє тим же міжнародним статусом, що і емблеми Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

 

 

 

 

 

 

 

Фото - з відкритих джерел

За джерелами:

http://ukrainepravo.com/international_law/public_international_law/yak-zmusyty-terorystiv-i-robotiv-dotrymuvatysya-pravyl-vedennya-viyny-novi-vyklyky-suchasnykh-konfli/

https://www.youtube.com/watch?v=YpUdSt3pp2k&feature=yout

.

Переглядів: 337 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 20:08
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024