Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Серпень » 17 » Сьогодні - Всесвітній день бездомних тварин
15:30
Сьогодні - Всесвітній день бездомних тварин

 

БРАТИ НАШІ МЕНШІ – ХОЧУТЬ МИЛОСЕРДЯ

 

 

 

 

 

 

Міжнародний день безпритульних тварин проходить щорічно у другій декаді серпня.

 

Свято виникло в 1992 році за підтримки неурядової організації - Міжнародне товариство з прав тварин (ISAR). Відзначається в більш ніж 50 країнах, на 6 континентах.

 

З того часу, як людина зайнялася одомашненням тваринного світу, їй стало ясно, що є тварини, яких краще так і залишити в їх природному дикому середовищі. Навпаки - тварини, які цілком підкорилися їй, влилися в суєтний світ людини настільки, що стали невід’ємною частиною її власного середовища проживання.

 

Здавалося б, всі основні крапки були розставлені і межі визначені. Людина сміливо взяла на себе відповідальність і встановила правила, що дозволило їй з успіхом вести своє домашнє господарство, а його домашні тварини гармонійно доповнювали цю картину.

 

Бездомні тварини стали з’являтися практично відразу і це було обумовлено цілком природними причинами. Десь вони втрачали своїх господарів, десь їх втрачали самі господарі, десь вони попросту були викинуті за непотрібністю, завжди залишаючись вірними цьому, вже зовсім не чуждому їм, людському середовищу. Коли це стало проблемою - вже ніхто і не пам’ятає, але людина, по більшості цілком з гуманних міркувань, намагалася вирішувати її протягом багатьох століть.

 

Звертаючись до нашої історії, за даними проекту DilovaMova.com, цю проблему в більшості випадків і найбільш ефективно вирішували, і до цих пір намагаються вирішувати на локальному рівні, знаходячи цим тваринам новий притулок або ж виробляючи достатньо лояльне ставлення громадськості до цих тварин, підтримуючи їх своєю добротою і елементарної турботою.

 

Це не складно і багатьом з нас відомі ці відносини. Але бувають серед нас і ті, для кого саме поняття «доброта» і «турбота» чужі навіть за своєю суттю. Їхнє ставлення до братів наших менших завжди викликає у нас «м’яко кажучи» тихий жах і невимушене занепокоєння.

 

 

 

 

 

 

 

 

Не менше занепокоєння може викликати і наша з вами байдужість, так як саме цим і досягається та гострота конфлікту, коли проблема безпритульних тварин може віроломно і беззастережно вторгнутися і в життя будь-якої, навіть самої далекої від цих питань людини.

 

Це не дивно, адже тварини також жадають життя, вони можуть хворіти, вони можуть приносити з собою масу серйозних і страшних недуг.

 

Знайти баланс і практичне стимулювання уваги широкої громадськості до вирішення цих не менш важливих і насущних питань покликаний Всесвітній день бездомних тварин, який був заснованний ще на початку 1990-х років на підтримку ініціатив волонтерських організацій із захисту домашніх тварин, які залишилися без нагляду, і що відзначається по всьому світу як правило у третю суботу серпня.

 

На відміну від «Всесвітнього дня тварин», що відзначається 4-го жовтня і що відноситься в основному до проблем захисту всіх тварин, особливо зникаючих видів, «День бездомних тварин» прямо стосується проблем, що виникають у наших колишніх улюблених вихованців.

 

Нагадаємо, що для них вже давно існує в наших національних календарях «День домашніх тварин», котрий щорічно відзначається 30-го листопада. І він стосується нашої уваги саме до тих наших маленьких друзів, які живуть поруч з нами в наших будинках, квартирах і господарствах.

 

Відомо, що вперше закони про захист тварин з’явилися у Великій Британії в 1822 році. Нині найгуманніше законодавство щодо тварин існує в Австрії. Один із найбільш прогресивних законів щодо захисту тварин був ухвалений у 1939 році в нацистській Німеччині. В ньому йшлося, що “в новому Рейху немає найменшого місця для жорстокості щодо тварин”, що є дуже дивним у тодішній країні концтаборів і гетто, створених фашистами для людей нижчої раси і т.д.

 

Безпритульні тварини, їх винахідливість і миролюбність, їх любов до життя - це відмінний привід згадати про ці гарні якості, властиві і нам, людям. Давайте поділимося з ними і своєю добротою, проявимо до них нехай маленьку, але турботу.

 

Може не відразу, може не сьогодні, але обов’язково подбаємо про них, адже вони абсолютно завжди готові відгукнутися на нашу доброту. Вони завжди готові радувати нас, виляти хвостом або ніжно муркотіти, стрибати від радості і по своєму посміхатися нам.

 

Вони люблять нас, людей, адже так і не покинули наше, дуже часто вороже середовище проживання. Давайте і ми будемо любити їх, висловлюючи цю любов у практиці свого життя.

 

В 2019 році Всесвітній день бездомних тварин припадає на 17 серпня 2019 року.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелами:

https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=489

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2761876-sogodni-vsesvitnij-den-bezpritulnih-tvarin.html

 

 

 

 

Переглядів: 384 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 19.03.2024, 06:03
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024