Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Серпень » 19 » В Україні сьогодні відзначають День пасічника (ВІДЕО)
20:07
В Україні сьогодні відзначають День пасічника (ВІДЕО)

 

СОЛОДКЕ СВЯТО

 

 

 

 

 

 

Окрім того, в Україні сьогодні День пасічника, який встановлений

Указом Президента від 15 серпня 1997 року, як професійне свято.

 

 

У світлі поголовного вимирання бджіл від пестицидів у наші дні, цей факт надає святу трохи іншого забарвлення, ніж раніше. Зрозуміло, якщо так буде тривати і далі, то не буде ні свята, ні меду, ні людини, бо без запилення багато культур зникне з лиця землі.

 

Втім, бджільництво можна назвати радше покликанням, аніж професією, або покликанням, що стало професією. Лиха людина ніколи довго не займатиметься бджолами.

 

В Україні бджолярство було відоме з давніх давен, щоправда, звичних вуликів тоді не було й за медом доводилося лазити на дерева (часом дуже високо й можна було впасти й покалічитися). Звали таких збирачів меду бортниками. Найбільше бортництвом славились Чернігівщина й Полтавщина.

 

Мед уживали не тільки як цінний харчовий продукт, але і як обрядову страву. Медом і воском сплачували данину. У великій кількості вони йшли на експорт у близькі й віддалені країни – Візантію, Італію, Францію, німецькі землі, через Каспій – аж до країн Сходу.

 

Літописні джерела зберегли відомості, що в 945 році княгиня Ольга при обміні дарунками з візантійським імператором Костянтином отримала від нього золото, срібло, дорогоцінний посуд, а йому дарувала віск, мед, а також челядь.

 

Й нині наша країна належить до п’ятірки країн-лідерів з виробництва меду (Китай, США, Аргентина, Туреччина, Україна). За даними Державної служби статистики, у 2016 році Україна продавала мед у 53 країни світу.

 

У День бджоляра ТЧХУ вітає друзів з м. Павлограда, що на Дніпропетровщині, котрі розвивають своє пасічне господарство в рамках проекту Червоний Хрест України «Підтримка домогосподарств».

 

 

 

 

 

 

Фото – Укрінформ

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2761329-19-serpna-pamatni-dati.html

 

Переглядів: 336 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 17:48
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 4
Гостей: 3
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024